fbpx
Wednesday, July 6, 2022
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Οι κώδικες του κονιάκ

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
February 6, 2021
in Wine & Spirits
Οι κώδικες του κονιάκ
Οι κώδικες του κονιάκ
2
SHARES
249
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα σταφύλια γίνονται κρασί, αλλά και brandy. Ένα απόσταγμα σταφυλιού και πολτού φρούτων που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας χρώμα, ιδιαίτερα αρώματα και σοφιστικέ χαρακτήρα.

Καταρχάς μια διευκρίνιση, διότι το Zeitgeist τα εξηγεί ωραία: Όλα τα κονιάκ είναι και μπράντι, όλα τα μπράντι όμως δεν είναι κονιάκ.

Ουσιαστικά, το μπράντι είναι μια ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει το κονιάκ, το αρμανιάκ και άλλα αποστάγματα σταφυλιού, φρούτων και βοτάνων. Maitre του είδους οι Γάλλοι, που χρησιμοποιούν ειδικά σταφύλια που οι ποικιλίες τους εξαρτώνται από την ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους, ενώ το τελικό προϊόν μετά την απόσταξη, αλλά και την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, δίνει ένα πληθωρικό απόσταγμα. Συγκεκριμένα, το κονιάκ έχει ονομαστεί έτσι από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας (Cognac), όπως επίσης και το αρμανιάκ (από την περιοχή Armagnac των Πυρηναίων). Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς μπράντι, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί.

Στην κορυφή όλων βρίσκεται το διάσημο Cognac. Ένα χαρμάνι από πολλές σοδειές που παραμένει ατελείωτα χρόνια στα δρύινα βαρέλια και δίνει το σήμα κατατεθέν της ομώνυμης περιοχής που βρίσκεται στη δυτική Γαλλία. Οι καλύτερες από αυτές τις σοδειές, η Grand Champagne και η Petit Champagne, είναι αυτές που δίνουν τα κορυφαία αποστάγματα κονιάκ.

Το πιο παλιό brandy της Γαλλίας είναι το Armagnac. Ένας ιδιαίτερος άμβυκας, αλλά και η ιδιαιτερότητα στην σύνθεση των εδαφών της περιοχής από την οποία προέρχεται, δίνουν σε αυτό το μοναδικό απόσταγμα, το Armagnac, τον χαρακτήρα που το κάνει να το ξεχωρίζουν οι λάτρεις του. Το αρμανιάκ θεωρείται το καλύτερο μπράντι λόγω μακράς παλαίωσης· αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι η παλαίωση των άλλων μπράντι -συμπεριλαμβανομένου του κονιάκ- ξεκινάει από τα 4 χρόνια, αλλά φτάνει εύκολα τα 15 χρόνια, ενώ υπάρχουν και αρμανιάκ 30 ετών που βάζουν κάτω πολλά κονιάκ.

Υπάρχει βέβαια και ο δικός μας Μεταξάς, που φτιάχνει ένα brandy από γλυκό σαμιώτικο κρασί και μια μυστική εσάνς. Το Metaxa είναι γενικώς διαθέσιμο σε τρεις ποιότητες με βάση την παλαίωση: Τριών Αστέρων (τουλάχιστον 3 ετών), Πέντε Αστέρων (τουλάχιστον 5 ετών), και Επτά Αστέρων (τουλάχιστον 7 ετών). Διατίθενται επίσης παραγωγές των 12 αστέρων και των 16 αστέρων αλλά και χαρμάνια με αποστάγματα περισσότερων ετών.

Εξαιρετικής ποιότητας είναι και το κυπριακό μπράντυ, αρκετά ήπιο λόγω του χαμηλότερου αλκοολικού του βαθμού (συνήθως 32%) και της γλυκύτητάς του. Παράγεται με διπλή απόσταξη σταφυλιών της τοπικής, λευκής ποικιλίας Ξυνιστέρι και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια. Το κυπριακό μπράντι παράγεται στο νησί από τα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί τη βάση για το κοκτέιλ Brandy Sour (Μπράντι Σάουρ) το οποίο αναμειγνύεται μαζί με λεμόνια Κύπρου -ίσως το πιο εύγεστο brandy sour του κόσμου.

Τα σπάνια αυτά αποστάγματα ταιριάζουν ιδιαίτερα με τις κρύες νύχτες του χειμώνα, απολαυστικοί συνοδοί ενός σοκολατένιου γλυκού ή ενός μεστού πούρου. Το μπράντι χρησιμοποιείται και στα κοκτέιλ ως βάση ή ως αρωματικός παράγοντας και έτσι τα τελευταία χρόνια είναι αυτή η δυναμική των κοκτέιλ που καταφέρνει και το συμπαρασύρει, κάνοντάς το δημοφιλές και στην Generation Ζ. Ωστόσο, η σκέτη απόλαυσή του, σε θερμοκρασία δωματίου και σε ποτήρι balloon που με τη θερμοκρασία της παλάμης βοηθά το απόσταγμα να αναδείξει το άρωμά του, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μυηθεί κάποιος στο σύμπαν του.

Tags: Generation ΖΑρμανιάκΑποστάγματαMetaxa
Previous Post

Ο έρωτας βοηθάει τους τολμηρούς

Next Post

Μαθήματα ελληνικής ιστορίας μέσα από 12 απίστευτες ρεκλάμες

Next Post
Μαθήματα ελληνικής ιστορίας μέσα από 12 απίστευτες ρεκλάμες

Μαθήματα ελληνικής ιστορίας μέσα από 12 απίστευτες ρεκλάμες

Ο George Steiner δεν έφυγε ποτέ

Ο George Steiner δεν έφυγε ποτέ

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Ο Λάζαρος μετά την ανάσταση

Ο Λάζαρος μετά την ανάσταση

by Zeitgeist Team
April 15, 2022
0

Τι λέει η Ορθόδοξη παράδοση για τον αγαπημένο φίλο του Κυρίου και για τον τρόπο που έζησε μετά τη θαυματουργική...

Το απίστευτο μωσαϊκό εθνοτήτων της Ουκρανίας

Το απίστευτο μωσαϊκό εθνοτήτων της Ουκρανίας

by Θανάσης Αντωνίου
March 8, 2022
0

Ένα νέο βιβλίο μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τη δοκιμαζόμενη χώρα, αλλά και να διαπιστώσουμε ότι η εθνοτική πανσπερμία αποδεικνύεται...

Οι 1O ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν η σχέση σας έχει μέλλον

Οι 1O ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν η σχέση σας έχει μέλλον

by Zeitgeist Team
July 23, 2021
0

Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβετε αν ο/ή σύντροφός σας είναι ο ιδανικός. Αυτές, όμως, οι 10 ερωτήσεις που θα βρείτε...

Η Ισλανδία μας αφήνει κάθε φορά άφωνους (ΦΩΤΟ)

Η Ισλανδία μας αφήνει κάθε φορά άφωνους (ΦΩΤΟ)

by Παντελής Περιβολάρης
November 11, 2021
0

Απολαύστε αποκλειστικά τα ανέγγιχτα, μυστηριώδη και αδιανόητα τοπία της μυθικής αυτής χώρας, από το φακό του εξαιρετικά ταλαντούχου, νέου Βρετανού...

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Το Zeitgeist του έθεσε κάποια δύσκολα ερωτήματα -τον ουρανό με τα άστρα για την ακρίβεια- και εκείνος ανταποκρίθηκε: Πως δημιουργήθηκε...

Στην Τέχνη τίποτα δεν είναι τόσο ταπεινό

Στην Τέχνη τίποτα δεν είναι τόσο ταπεινό

by Κατερίνα Γιαννοπούλου
March 5, 2021
0

Ύστερα, από αρκετούς μήνες απραξίας λόγω της πανδημίας, το Whitney Museum επιστρέφει σιγά σιγά στους κανονικούς του ρυθμούς φιλοξενώντας την...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Ιφιγένεια Παγωμένου

Γιατί όλοι μιλούν για την Εκπαίδευση STEM;

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Elvis για πάντα!

Εύη Νεοφώτιστου

Η hi tech θεραπεία που νικάει τις φοβίες

Άλκης Φιτσόπουλος

Η εποχή των μάνατζερ

Αθηνά Φερεντίνου

Από την διαπόμπευση στο #cancel

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Zeitgeist Team
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

by Zeitgeist Team
July 22, 2021
0

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

by Zeitgeist Team
February 25, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανάπλαση – ανάσα στο Κουκάκι

Ανάπλαση – ανάσα στο Κουκάκι

July 5, 2022
Στα Prince Oliver το καλοκαίρι είναι πάντοτε γιορτή!

Στα Prince Oliver το καλοκαίρι είναι πάντοτε γιορτή!

July 5, 2022
Στην υπηρεσία της υποταγής

Στην υπηρεσία της υποταγής

July 5, 2022
Elvis για πάντα!

Elvis για πάντα!

July 5, 2022
1ο Φεστιβάλ Αριστοναύτες: Μια νέα ματιά σε μια ιστορική περιοχή

1ο Φεστιβάλ Αριστοναύτες: Μια νέα ματιά σε μια ιστορική περιοχή

July 4, 2022

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp