Οι πιο παλαβές, οι πιο εκκεντρικές, οι πιο απρόσμενες εμφανίσεις στην ιστορία του θεσμού, αλλά και οι πιο εθιστικές για όσους αγαπούν να βλέπουν τη Eurovision ως ένα κιτς πανηγύρι.
Στα χρόνια της αθωότητας και πολύ πριν η Γιουροβίζιον μεταβληθεί σε ένα κριτήριο εθνικής υπερηφάνειας και υπεροχής, ο Μάνος Χατζηδάκις είχε πει ότι όλο αυτό είναι ένα πανηγυράκι, στο οποίο δεν έβρισκε ιδιαίτερες ποιότητες. Αλλά αυτό είναι που αρέσει σε πολλούς από εμάς. Πέρα από τις τηλεοπτικές, μουσικές και πολιτικές παραμέτρους, το ωραίο με τη Eurovision είναι ότι κάποιοι πηγαίνουν εκεί για να διασκεδάσουν πραγματικά. Μερικές φορές κερδίζουν κιόλας! Με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια επιλέξαμε τα πέντε τραγούδια που πήγαν το τρολάρισμα σε άλλο επίπεδο, διακωμωδώντας απολαυστικά το θεσμό.Rodolfo Chikilicuatre – Baila El Chiki Chiki (Ισπανία, 2008, 16η θέση)
Ροδόλφος Τσικιλικουάτρες δεν υπάρχει. Είναι μια κωμική περσόνα που έφτιαξε ο κωμικός Ντάβιντ Φερνάντεθ Ορτίθ από μια κόμιξ φιγούρα που μοιάζει λίγο με τον Έλβις και λίγο με κάποιο μοντέρνο κουτσαβάκι από τον Πειραιά, που φοράει περούκα, τραγουδάει Περαία – Περαία στο ρυθμό της Ρεγκετόν και είναι τόσο καλός που έφτασε ως τη Eurovision. Στους στίχους του τραγουδιού παρωδία κάνει αναφορά σε ορισμένες εξέχουσες ισπανικές προσωπικότητες, όπως οι Παού Γκασόλ, Φερνάντο Αλόνσο, Χαβιέ Μπαρδέμ, Αντόνιο Μπαντέρας, Πέδρο Αλμοδοβάρ, ενώ οι πιο άμπαλες χορεύτριες της Ιβηρικής κουνιούνται σαν ξεκούρδιστες στο ρυθμό του τσίκι – τσίκι, που είναι και ο τίτλος του τραγουδιού. Και αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το περίφημο perrea, σας λέμε ότι είναι κάτι σαν το ελληνικό όπα.
Peter Nalitch & Friends – Lost And Forgotten (Ρωσία, 2010, 11η θέση)
Η απόλυτη ερωτική παρεξήγηση από έναν καλλιτέχνη που λατρεύεται ιδιαίτερα στην Ελλάδα, λόγω και του άλλου του έπους, το «Gitar». Τι να πρωτοπείς για το τραγούδι αυτό; Όλα είναι βαλμένα λάθος. Τα κοστούμια είναι ό,τι να ‘ναι, ο Πίτερ με το φουλάρι, τη βεραμάν ζακέτα και το δύο νούμερα μεγαλύτερο παντελόνι μοιάζει με καλλιτέχνη κατηγορίας φανφάρα. Τα σκοτωμένα αγγλικά, η λυρική εκτέλεση που πριμάρει, η φωτογραφία – σκίτσο της κακιάς ώρας που την παίρνει στο τέλος ο αέρας, οι ψεύτικες νιφάδες που πέφτουν. Το χειρότερο -ή μάλλον το καλύτερο από όλα- το ότι πολλοί δάκρυζαν όταν το άκουγαν, μην καταλαβαίνοντας διόλου την ειρωνεία και ότι επρόκειτο για ένα ακόμη τρολ.
Lordi – Hard Rock Hallelujah (Φινλανδία, 2006 1η θέση)
Φαινομενικά χρειάζεται πολύ χιούμορ και τρέλα για να στείλεις ως χώρα ένα τέτοιο τραγούδι στο διαγωνισμό, για τους Φινλανδούς όμως η μουσική metal με Ορκ στη σκηνή εντάσσεται στη σύγχρονη μουσική τους παράδοση. Κάπου μέσα στους χριστιανοσατανιστικούς στίχους ο αρχηγός των τεράτων λέει προφητικά: «Θα δείτε τους γελωτοποιούς σύντομα να γίνονται οι νέοι βασιλείς» και όντως έτσι έγινε, με το τραγούδι με τα τρομακτικά κοστούμια να κερδίζει και τους Lordi να γίνονται το πρώτο (και μοναδικό) Heavy metal συγκρότημα που αναδεικνύεται πρώτο στο θεσμό. Επική στιγμή στο φινάλε όταν απελευθερώνονται τα φτερά νυχτερίδας του frontman, όλη η performance, όμως, είναι απλώς καταπληκτική.
Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai (Ουκρανία, 2007 2η θέση)
Ο Αντρίι Μιχαΐλοβιτς Ντανίλκο, γνωστότερος ως Βέρκα Σερντιούτσκα είναι διάσημος Ουκρανός τραγουδιστής της ποπ. Η Βέρκα είναι η drag περσόνα του που επιλέχθηκε μέσα από θύελλα διαμαρτυριών στην Ουκρανία, για να εκπροσωπήσει τη χώρα με το τραγούδι Dancing Lasha Tumbai, το οποίο κανείς δεν είναι σίγουρος τι σημαίνει. Το τραγούδι κατέλαβε τη 2η θέση στον τελικό, πίσω από τη νικήτρια Σερβία, αλλά ήταν δίχως αμφιβολία το καλύτερο κομμάτι που δεν κέρδισε ποτέ σε έναν διαγωνισμό, καθώς η μετέπειτα επίδραση του ήταν τεράστια. Κάποιοι εντοπίζουν εδώ τη νέα μορφή που ξεκίνησαν να παίρνουν τα drag show, κάποιοι άλλοι μιλούν για μια προτύπωση του Μπόρατ, καθώς το τραγούδι έχει και πολιτική χροιά. Χονδροειδές, κιτς αλλά και ταυτόχρονα ευφυέστατο με καταιγιστικό ρυθμό, συνδύαζε λέξεις από διάφορες γλώσσες και ακούγεται σαν ένας μεθυσμένος Γερμανός να προσπαθεί να μιλήσει ρωσικά σε έναν Άγγλο. Όσο για το επαναλαμβανόμενο «ζίμπεν, ζίμπεν, άι σβάιν», δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από 7,7,1,2.
Buranovskiye Babushki – Party For Everybody (Ρωσία, 2012, 7ή θέση)
Έξι γιαγιάδες από το Μπουράνοβο πήγαν στο διαγωνισμό με τις παραδοσιακές φορεσιές τους προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για την ανέγερση εκκλησίας στο χωριό τους. Και έκαναν όλη την Ευρώπη να μιλάει για αυτές, αλλά και να ανησυχεί μην σκοντάψουν και πέσουν στη σκηνή. Χάρμα οφθαλμών σαν να παρευρίσκεσαι σε πανηγύρι στα Δωδεκάνησα που στο τέλος ο dj βάζει μπιτάκια. Το τραγούδι μιλάει για την προετοιμασία που κάνουν οι μπαμπούσκες για να υποδεχτούν τα εγγόνια τους, και πώς όταν θα φτάσουν επιτέλους αυτά, θα κάνουν ένα μεγάλο πάρτι. Το εθνο-ποπ συγκρότημα αποτελείτο στην αρχή από 8 μέλη, αλλά δυστυχώς τα δύο μας άφησαν χρόνους, από βαθιά γεράματα. Όχι, η μουσική δεν γράφτηκε από τις γιαγιάδες.
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!