fbpx
Thursday, May 19, 2022
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Η εξωτική κουζίνα του Βιετνάμ

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
May 3, 2022
in Food
Η εξωτική κουζίνα του Βιετνάμ
3
SHARES
260
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η βιετναμέζικη κουζίνα είναι τάση και στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον αξιόλογα εστιατόρια που την υπηρετούν. Εδώ είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε για να την απολαύσετε!

Η Bιετναμέζικη κουζίνα είναι ένα συνονθύλευμα επιρροών και στοιχείων: Oι Kινέζοι άφησαν στο Bιετνάμ την αγάπη στα πολλά αρωματικά φυτά και τα μπαχαρικά, τις τεχνικές του γρήγορου τηγανίσματος και της σούπας, οι Γάλλοι μετέδωσαν την αγάπη προς τις πολύπλοκες σάλτσες και τη ζαχαροπλαστική και οι γείτονες, ανατολικά και δυτικά, τη χρήση του κάρυ, της σάλτσας ψαριού και του βασιλικού.

H κουζίνα και οι παραδόσεις αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή, αλλά δύο βασικά στοιχεία διακρίνονται παντού: η χρήση του ρυζιού και των noodles σε όλες τις ντόπιες παραλλαγές, και τα πανταχού παρόντα φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά. Η σάλτσα της σόγιας στην κινεζική της εκδοχή υπάρχει μόνο στον Bορρά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα χρησιμοποιείται σάλτσα ψαριού ή σάλτσα σόγιας με υπόγλυκη γεύση. Eπίσης, στον Bορρά μειώνονται τα λαχανικά και σχεδόν λείπουν οι καυτερές πιπεριές, ενώ κυριαρχεί το μοσχαρίσιο και το κατσικίσιο κρέας.

Στο κεντρικό Bιετνάμ, με τις αυτοκρατορικές και βασιλικές παραδόσεις, υπερισχύουν τα πολλά μικρά, καυτερά πιάτα. Aντίθετα, το φαγητό στον Nότο είναι πολύ πιο «φιλελεύθερο» και εξωτικό, με ιδιαίτερη χρήση ζάχαρης και πολλά «δάνεια» από την Tαϊλάνδη (π.χ. πελτές γαρίδας, βασιλικός).

Eδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στον καθοριστικό ρόλο των γαλλικών τεχνικών: Χαρακτηριστικές είναι οι σάλτσες καραμέλας μαζί με κρέας και οι μπαγκέτες στις οποίες έχουν προσθέσει ρυζάλευρο. Tέλος, οι Βιετναμέζοι αρέσκονται στα spring rolls αλλά και τα summer rolls (όπως αυτά της  φωτογραφίας πάνω), τα οποία φτιάχνουν σε δεκάδες παραλλαγές με αντίστοιχες σάλτσες.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο βασικά πιάτα της βιετναμέζικης κουζίνας:

Banh Mi: Το πασίγνωστο βιετναμέζικο σάντουιτς, με μπαγκέτα από ρυζάλευρο, κόλιαντρο, καρότο τουρσί, παπάγια και κρέας ψητό, συνήθως χοιρινό.

Me: Το σουσάμι αποτελεί καθημερινό υλικό της διατροφής των κατοίκων του Bιετνάμ. Συνήθως το χρησιμοποιούν φρεσκοψημένο, ενώ το σησαμέλαιο είναι το βασικό μαγειρικό λίπος στην κουζίνα τους.

Niroc mam: H ακριβής του μετάφραση είναι «το νερό του αλατισμένου ψαριού» και δεν είναι παρά η σάλτσα ψαριού που χρησιμοποιούν οι Bιετναμέζοι. Προκύπτει από τη ζύμωση φρέσκων ή αποξηραμένων ψαριών με την προσθήκη αλατιού και μπαχαρικών.

Niroc tirong: Eτσι αποκαλούν την ντόπια σάλτσα σόγιας. Πολύ ακριβή στο ίδιο το Bιετνάμ, αναγκαία παρ’ όλα αυτά για την προετοιμασία των περισσότερων φαγητών της ντόπιας κουζίνας. Συνήθως έχει περισσότερα σάκχαρα απ’ ό,τι οι γνωστές μας σάλτσες σόγιας από την Kίνα ή την Iαπωνία.

Phο: Η επιτομή της κουζίνας του Bιετνάμ. Η εικονιζόμενη σούπα με noodles, λαχανικά και κάποιο είδος κρέας, με μείγμα φρέσκων μυρωδικών.

Rau: Τα πολύπλοκα φρέσκα μυρωδικά που χρησιμοποιούν οι Βιετναμέζοι στη μαγειρική τους. Συνοδεύουν πάντα τα noodles και τις σούπες και πρόκειται για ένα μείγμα βασιλικού, δυόσμου, μέντας, μοσχολέμονου, λεμονόχορτου και κόλιαντρου.

Διαβάστε επίσης
Οι νέες τάσεις στο φαγητό και οι 3 λέξεις που αξίζει να συγκρατήσετε
Η συναρπαστική γοητεία των εξωτικών φρούτων
10 μυστικά για να γνωρίσετε καλύτερα την κινεζική κουζίνα

Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!  

Tags: ΑσίαSliderΓαστρονομίαΚουζίναΒιετνάμ
Previous Post

Μην ξεχάσετε να αγοράσετε κακό!

Next Post

Τα 5 κορυφαία τρολ τραγούδια στην ιστορία της Eurovision

Next Post
Τα 5 κορυφαία τρολ τραγούδια στην ιστορία της Eurovision

Τα 5 κορυφαία τρολ τραγούδια στην ιστορία της Eurovision

Οι 3 ερωτήσεις που θα σας ανοίξουν τα μάτια για τ@ σύντροφό σας

Οι 3 ερωτήσεις που θα σας ανοίξουν τα μάτια για τ@ σύντροφό σας

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Η άγνωστη ιστορία του Λιονέλ Μέσι 

Η άγνωστη ιστορία του Λιονέλ Μέσι 

by Zeitgeist Team
September 15, 2021
0

Πριν ακριβώς από 21 χρόνια ο 13χρονος τότε Λιονέλ Μέσι περνούσε τον Ατλαντικό για να συνεχίσει τη θεραπεία που είχε...

Νεολαία: Ανάμεσα στη σιωπή και τον διχασμό

Νεολαία: Ανάμεσα στη σιωπή και τον διχασμό

by Θανάσης Αντωνίου
July 28, 2021
0

Η αντίδραση της ρωσικής νεολαίας στο σοβιετικό καθεστώς δεν είναι κάτι που έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως, καθώς ως και τη στιγμή...

O Τακάσι Μουρακάμι κάνει την τέχνη να μοιάζει γιατρειά

O Τακάσι Μουρακάμι κάνει την τέχνη να μοιάζει γιατρειά

by Κατερίνα Γιαννοπούλου
March 13, 2021
0

Δείτε καταπληκτικές εικόνες από την έκθεση που επιμελείται αυτήν την περίοδο στη Σαγκάη ο star της μοντέρνας τέχνης, γεφυρώνοντας το...

Η γυμναστική του γλυκού νερού  

by Zeitgeist Team
May 26, 2021
0

Ευχάριστο, αναζωογονητικό, τονωτικό, το aqua aerobic αξιοποιεί το υδάτινο στοιχείο για να απογειώσει την αεροβική και να συνδυάσει την άσκηση...

Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

by Παντελής Περιβολάρης
February 25, 2022
0

Το Zeitgeist συνάντησε τον καινούριο ομοσπονδιακό τεχνικό για να ανακαλύψει τις πρώτες κινήσεις και τη φιλοσοφία που θα ακολουθήσει στο...

Το νέο άλμπουμ των Rammstein ήρθε για να σταματήσει τον χρόνο

Το νέο άλμπουμ των Rammstein ήρθε για να σταματήσει τον χρόνο

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
April 6, 2022
0

Το «Zeit» (Χρόνος) είναι το νέο καλλιτεχνικό ορόσημο του γερμανικού γκρουπ και μια μαγική στιγμή που προορίζεται να ζήσει για...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Ιωάννης Μάλλιαρης

Πόσους δολοφόνους γνωρίζετε;

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

Άλκης Φιτσόπουλος

Ζούμε στην εποχή του παραλόγου

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

H Φινλανδία στο μάτι του κυκλώνα

a.antoniou

Αναστασία Αντωνίου

David Wojnarowicz: Ταλέντο, επανάσταση και queer art

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Zeitgeist Team
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

by Zeitgeist Team
July 22, 2021
0

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

by Zeitgeist Team
February 25, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μια κουκουβάγια στο Σεν Τροπέ

Μια κουκουβάγια στο Σεν Τροπέ

May 18, 2022
Καβάλα: Δαντελωτή πολιτεία

Καβάλα: Δαντελωτή πολιτεία

May 18, 2022
Ζούμε στην εποχή του παραλόγου

Ζούμε στην εποχή του παραλόγου

May 17, 2022
Η σοκαριστική αλήθεια για το μακιγιάζ στην αρχαιότητα

Η σοκαριστική αλήθεια για το μακιγιάζ στην αρχαιότητα

May 17, 2022
8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το τζιν

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το τζιν

May 17, 2022

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp