fbpx
Monday, October 2, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Οι νέες τάσεις στο φαγητό και οι 3 λέξεις που αξίζει να συγκρατήσετε

Θανάσης Αντωνίου by Θανάσης Αντωνίου
December 30, 2021
in Food
Οι νέες τάσεις στο φαγητό και οι 3 λέξεις που αξίζει να συγκρατήσετε
5
SHARES
460
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Προσθέστε αυτές τις λέξεις στο γαστρονομικό λεξικό σας: «ταντούνι», «itameshi», «προβατίνα». Αν όχι και οι τρεις, σίγουρα κάποια από αυτές θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στο φαγητό. Και κάθε μία είναι ένα σύμπαν που αξίζει να εξερευνήσετε.   

Παρόλα τα προβλήματα που έχει επιφέρει η πανδημία και οι περιορισμοί στον κλάδο της εστίασης, η κίνηση σε επίπεδο δημιουργίας νέων καταστημάτων δεν είναι αποκαρδιωτική ενώ και σε επίπεδο γαστρονομικών τάσεων τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι αναμέναμε. Σε ό,τι αφορά τις τάσεις, αξίζει να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον τρεις τάσεις, φαίνονται στον γαστρονομικό ορίζοντα της χώρας μας. Το αν αυτές οι νύξεις μετατραπούν σε τάσεις θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες, όπως πάντα: από την αποδοχή που θα έχουν στο κοινό και από την τόλμη των Ελλήνων επιχειρηματιών ή/και σεφ να επενδύσουν σε αυτές, να τις προβάλουν κι ουσιαστικά να τις καθιερώσουν. Ας τις δούμε από κοντά.

Amaya Itameshi Cuisine, Μικρολίμανο

Itameshi

Η λέξη «itameshi» στα ιαπωνικά σημαίνει «ιταλικό φαγητό» και πρόκειται για έναν από τους νεολογισμούς που ακούγονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στη διεθνή γαστρονομία. Ειδικά στην Ιαπωνία η οποία ανακάλυψε και, φυσικά, λάτρεψε το ιταλικό φαγητό. Με τον όρο αυτόν, στη γαστρονομία περιγράφουμε την τάση ορισμένων ιαπωνικών εστιατορίων να εντάσσουν ιταλικές πρώτες ύλες, ιταλικές τεχνικές αλλά και ιταλικές συνταγές στο μενού τους κι ακόμα περισσότερο, με τον όρο αυτό περιγράφεται σήμερα μια προσπάθεια Ιαπώνων σεφ να συνδέσουν σε ένα πιάτο τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και την Ιταλία. Η δημιουργία fusion κουζίνας δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο, άλλωστε σχεδόν ολόκληρη η αμερικανική διατροφική και εστιατορική παράδοση έχει στηριχθεί πάνω στις μείξεις γευστικών πολιτισμών, ενώ τουλάχιστον μια από τις κουζίνες που προέκυψαν, η texmex θεωρείται από τις κορυφαίες στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση όμως του itameshi, η διασταύρωση δεν πηγάζει από κοινωνικές συνθήκες και μεταναστευτικά ρεύματα, δεν είναι αποτέλεσμα συγχρωτισμού ανθρώπων και συγκερασμού πολιτισμών, αλλά προς το παρόν θεωρείται ένα γευστικό πείραμα, μια εστιατορική πρόταση που κανείς δεν ξέρει αν θα έχει διάρκεια. Το κυριότερο πιάτο που έχει προκύψει από αυτή την προσπάθεια, η οποία διευκρινίζουμε προέρχεται «από τα πάνω» και δεν έχει ακόμα περάσει στην οικιακή κουζίνα, είναι το Wafu Spaghetti, το σπαγγέτι αλά ιαπωνικά δηλαδή. Μια από τις κορυφαίες σύγχρονες ιαπωνικές συνταγές είναι το Tarako Spaghetti: σπαγγέτι με αυγοτάραχο μαύρου μπακαλιάρου Αλάσκας, λουσμένο με λιωμένο τυρί, σάλτσα σόγιας και τεμαχισμένα αποξηραμένα φύκια. Η τάση αυτή ήρθε πρόσφατα και στην Ελλάδα καθώς πριν μερικές εβδομάδες ξεκίνησε τη λειτουργία του το εστιατόριο Amaya Itameshi Cuisine («Amaya» στα ιαπωνικά σημαίνει «νυχτερινή βροχή»), στο Μικρολίμανο υπό τον σεφ Χρύσανθο Μανωλόπουλο.

Πρόβειο κρέας στο εστιατόριο Μπακάλ, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόβειο κρέας

Πριν μερικές ημέρες Θεσσαλονικείς εστιάτορες, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι εταιριών επεξεργασίας κρέατος και δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στο εστιατόριο Μπακάλ, στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν τρόπους για την προβολή και την προώθηση του πρόβειου κρέατος στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο στοχεύει να βάλει και πάλι (γιατί προϋπήρχε) το πρόβειο κρέας στο μενού των Ελλήνων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί στο μοσχάρι και το χοιρινό. Οι συνδαιτημόνες αν και προβληματισμένοι για το παρόν της προβατοφαγίας στην Ελλάδα, νιώθουν αισιόδοξοι. Εδώ και πολλά χρόνια το πρόβειο κρέας είναι εκτοπισμένο από την κουζίνα των Ελλήνων. Είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην οικιακή κουζίνα και περιορισμένο στη μαζική εστίαση και οι λόγοι είναι αρκετοί. Πρώτα από όλα το επιθετικό μάρκετινγκ των ευρωπαϊκών, μοσχαρίσιων στην πλειονότητά τους, κρεάτων. Στη συνέχεια η τιμή που για το πρόβειο κρέας είναι συχνά υψηλότερη του μοσχαρίσιου. Και τρίτον διότι υπάρχει τρομερή ανομοιομορφία των σφάγιων στην Ελλάδα: τη μια φορά θα σου τύχει ένα εξαιρετικό πρόβειο κρέας και την άλλη κάτι που δεν τρώγεται. Διευκρινίζουμε ότι δεν αναφερόμαστε στο αρνάκι γάλακτος αλλά στις εκδοχές του πρόβειου κρέατος που φτάνουν μέχρι και την προβατίνα.
Η ανάκαμψη του πρόβειου κρέατος είναι μια ακόμα -εγχώρια αυτή τη φορά- τάση, καλοδεχούμενη από τους σεφ και τους εστιάτορες οι οποίοι θεωρούν ότι με σχεδιασμό, δημιουργικές συνταγές, συντονισμένη προσπάθεια και επιθετικό μάρκετινγκ ανάλογο των γαλλικών κρεάτων, το γηγενές πρόβειο κρέας μπορεί να βρει τη θέση του στο ελληνικό εστιατόριο. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν αθηναϊκά και όχι μόνο εστιατόρια τα οποία έχουν εντάξει πρόβειο κρέας στο μενού τους ενώ  η προβατίνα ανακάμπτει και αυτή και έχει μετατραπεί πλέον σε ιδιαίτερο έδεσμα που μαγειρεύεται με φαντασία. Ένα από τα εστιατόρια που έχουν εντάξει στο μενού τους είναι το νεότευκτο Τζουτζούκα, στο Ρουφ. Εκεί,  η σεφ Αργυρώ Κουτσού μαγειρεύει προβατίνα με χυλοπίτα Αράχωβας και Ζακυνθινή σάλτσα με λαδοτύρι θυμίζοντας σε όλους μας μια παραδοσιακή, ξεχασμένη μέχρι πρόσφατα, αυθεντικά ελληνική γεύση.

Tantuni, Πειραιάς: Το πρώτο κατάστημα που προσφέρει αυθεντικό Κωνσταντινοπολίτικο ταντούνι, στον Πειραιά.

 

Ταντούνι

Το ταντούνι (tantuni) θεωρείται αυτή τη στιγμή μια από τις κορυφαίες γαστρονομικές τάσεις στην Κωνσταντινούπολη, πόλη που φημίζεται για τις ποιοτικές επιλογές street food. Το ταντούνι έχει παρελθόν τουλάχιστον μιας επταετίας στην Τουρκία και η εμφάνισή του συνδέεται με το πρώτο μεταναστευτικό κύμα Σύριων και Κούρδων εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Το έφεραν ως γευστική επιλογή αλλά και γαστρονομική τεχνοτροπία Σύριοι που κατέφθασαν στις νοτιοανατολικές πόλεις της Τουρκίας, κυρίως στην Μερσίνη (Mersin) και στα Άδανα (Adana). Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την Τουρκία.
Παρασκευάζεται από κοτόπουλο ή μοσχαράκι γάλακτος, προψημένο ελαφρά. Μετά την παραγγελία του πελάτη, η μερίδα του ψήνεται σε ένα ειδικό κοίλο σκεύος, ένα μεγάλο θερμαινόμενο ταψί με κοιλότητα στο κέντρο του. Εκεί το κρέας ψήνεται με ζωμούς και μυρωδικά και σερβίρεται τυλιχτό σε πίτα λαβάς, σε σάντουιτς ή σε μερίδα. Η πίτα λαβάς, είναι ένα είδος αρτοσκευάσματος που μοιάζει με την αραβική πίτα αλλά όπως υποστηρίζουν οι γνώστες του συγκεκριμένου προϊόντος έλκει την καταγωγή της από τις χώρες του Καυκάσου. Μάλιστα η πίτα αυτή ψήνεται στα (εσωτερικά) τοιχώματα ενός παραδοσιακού περίκλειστου φούρνου. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο με το κατάστημα Mr Tantuni.gr το οποίο δημιούργησε, σε απολύτως Κωνσταντινοπολίτικα πρότυπα (μέχρι και τα μηχανήματα έχουν έρθει από την Τουρκία), από τον βετεράνο σεφ ξενοδοχείων και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Κώστα Δεβελίογλου, ο οποίος είναι γεννημένος στην Πόλη (έφυγε από εκεί σε ηλικία 16 ετών το 1967). Ήδη ένα δεύτερο Mr Tantuni.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Νέα Σμύρνη ενώ μερικά ακόμα σχεδιάζονται για το 2022.

Διαβάστε επίσης
Senta: Πέρα και πάνω από την Ιαπωνία
Βιγκανισμός με αιτίες

Tags: SliderΓαστρονομίαΦαγητόΤάσεις
Previous Post

Αυτή είναι η λέξη που δεν πρέπει να πεις σε θυμωμένο άνθρωπο!

Next Post

Γιατί κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν σκάρτο το Don’t Look up;

Next Post
Γιατί κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν σκάρτο το Don’t Look up;

Γιατί κάποιοι προσπαθούν να βγάλουν σκάρτο το Don’t Look up;

Shockwave: Η θεραπεία που προκαλεί δονήσεις  

Shockwave: Η θεραπεία που προκαλεί δονήσεις  

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Είδαμε «Το Κουκλόσπιτο» στο θέατρο Πορεία

Είδαμε «Το Κουκλόσπιτο» στο θέατρο Πορεία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 17, 2023
0

Σχόλια και εντυπώσεις από μια σύγχρονη και επίκαιρη προσέγγιση του ιψενικού αριστουργήματος, που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του...

Τι έλεγε ο Πούτιν πριν από μια δεκαετία

Τι έλεγε ο Πούτιν πριν από μια δεκαετία

by Zeitgeist Team
March 2, 2022
0

Για τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γεωργία, την Τσετσενία, τη δημοκρατία, την ενέργεια και το φυσικό αέριο, όπου σε...

Senta: Πέρα και πάνω από την Ιαπωνία

Senta: Πέρα και πάνω από την Ιαπωνία

by Zeitgeist Team
December 6, 2021
0

Μία πολλά υποσχόμενη άφιξη στο κέντρο της Αθήνας, με την πιο γευστική εκδοχή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά και...

Ο Bobby Fischer είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής του Queen’s Gambit

Ο Bobby Fischer είναι ο αληθινός πρωταγωνιστής του Queen’s Gambit

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
February 26, 2021
0

Όχι μόνο ο χαρακτήρας του Benny αλλά και αυτός της Beth είναι ένας φόρος τιμής στον μεγαλύτερο και πιο αλλόκοτο...

Ουκρανία: Το διαχρονικό δράμα ενός λαού

Ουκρανία: Το διαχρονικό δράμα ενός λαού

by Θανάσης Αντωνίου
March 4, 2022
0

Ποιος είναι ο λαός που ξαφνικά πέφτει (ή τον έριξαν) στη μαύρη τρύπα της ιστορίας και πληρώνει αδίκως και με...

To soundtrack του καλοκαιριού: 7 τραγούδια που είναι το ίδιο το καλοκαίρι

To soundtrack του καλοκαιριού: 7 τραγούδια που είναι το ίδιο το καλοκαίρι

by Θανάσης Αντωνίου
July 5, 2023
0

Διαλέγουμε τραγούδια που σημάδεψαν τα καλοκαίρια μας και ελπίζουμε πως θα λούσουν με φως και τη δική σας ζωής, όπως...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Δουλειά με το κομμάτι

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Οι καλύτερες ελληνικές παραλίες που πραγματικά… δεν υπάρχουν!

Εύη Νεοφώτιστου

Οι 6 κανόνες της επιτυχίας

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Η εποχή της ταχύτητας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Από τη Μεγάλη στη Σιωπηρή Παραίτηση

Από τη Μεγάλη στη Σιωπηρή Παραίτηση

September 29, 2023
Πρεμιέρα σήμερα για την Κοριτσιέρα των Βούρλων

Πρεμιέρα σήμερα για την Κοριτσιέρα των Βούρλων

September 29, 2023
10 ελληνικά τραγούδια που λίγοι γνωρίζουν ότι είναι ξένα

10 ελληνικά τραγούδια που λίγοι γνωρίζουν ότι είναι ξένα

September 28, 2023
Ο Jo Nesbo γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό

Ο Jo Nesbo γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό

September 28, 2023
Η ακινησία της κίνησης στους δρόμους της Αθήνας

Η ακινησία της κίνησης στους δρόμους της Αθήνας

September 27, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp