fbpx
Tuesday, July 1, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Η κρεατοφαγία αντεπιτίθεται

Θανάσης Αντωνίου by Θανάσης Αντωνίου
December 16, 2021
in Food, Society
Η κρεατοφαγία αντεπιτίθεται
5
SHARES
540
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Νέες αφίξεις και νέα εστιατόρια στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα που βασίζονται και υμνούν την premium κρεατοφαγία. Ένα φαινόμενο με λόγους και αιτίες.

Μέσα σε διάστημα μερικών μόλις εβδομάδων, τουλάχιστον πέντε νέα εστιατόρια αφιερωμένα ή προσανατολισμένα στην κρεατοφαγία άνοιξαν τις πόρτες τους για το αθηναϊκό κοινό, υποσχόμενα γευστικές απολαύσεις υψηλού επιπέδου. Από ότι μαθαίνουμε και στην υπόλοιπη χώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων εστιατορίων (καθώς και μεγάλο τμήμα των street food καταστημάτων), έχουν ως κεντρική αναφορά τους το κρέας.

Τα δύο νέα καταστήματα Drakoulis Dry & Raw σε Κηφισιά και Χαλάνδρι, του κρεοπώλη κι επιχειρηματία Στράτου Δρακούλη, το Macelleria στην Κηφισιά, του επιχειρηματία Γιώργου Καπνάκη, το The Amorous Project στην Κηφισιά του ομίλου nice n’ easy, το Brutus Tavern στο Κολωνάκι του επιχειρηματία Γιάννη Μωράκη, είναι μερικά μόνο από τα νέα κρεατοφαγικά εστιατόρια που ρίχνονται αυτό το διάστημα στη μάχη της γεύσης. Που οφείλεται αυτή η εμμονή; Για πιο λόγο αυτή η «επιστροφή του κρέατος;».

Μοσχάρι Carpaccio με κάπαρη, αγκινάρα τουρσί, τσαλαφούτι, παρμεζάνα και σπόρους μουστάρδας στο Macelleria.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης η επανάκαμψη της κρεατοφαγίας μετά τη διακοπή λόγω κορωνοϊού οφείλεται στο γεγονός ότι η σχέση του Έλληνα με το ποιοτικό κρέας, ειδικά το μοσχαρίσιο αλλά και τον μαύρο χοίρο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Δεν έχει κάνει δηλαδή τον κύκλο της ως μια σχέση γνωριμίας, έρωτα και αγάπης. Οι Έλληνες άργησαν να εισέλθουν στην υψηλή γαστρονομία κι  άργησαν ακόμα περισσότερο να γνωριστούν με το ποιοτικό βόειο κρέας. Οι ειδικές κοπές που εισήχθησαν στην κουζίνα μόλις τα τελευταία χρόνια, έχουν να μαγέψουν ακόμα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. Brisket, rib eye, Tomahawk Black Angus, flat iron steak, skirt steak κ.ά. είναι μερικές από τις κοπές του βόειου κρέατος που άρχισαν λατρεύουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

Το νέο εστιατόριο Brutus Tavern, στο Κολωνάκι

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο τα προαναφερθέντα όσο και τα υπόλοιπα αμιγώς κρεατοφαγικά εστιατόρια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό, παρά το γεγονός ότι η αναζήτηση ποιοτικού κρέατος αφορά πολύ περισσότερους Έλληνες σήμερα σε σχέση με πριν 5 ή 10 χρόνια. Μια ωριμασμένη σταβλίσια μπριζόλα ή ένα κομμάτι Wagyu Ιαπωνίας δεν είναι προς το παρόν στις δυνατότητες κάθε ανθρώπου. Μια μπριζόλα Bistecca Fiorentina, dry–aged Porterhouse (περίπου ένα κιλό) που σε κάποιο από τα προαναφερόμενα εστιατόρια κοστίζει 75 ευρώ, δεν ανήκει στη γαστρονομική σφαίρα της πλειονότητας των Ελλήνων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η τάση της ποιοτικής κρεατοφαγίας θα ανακοπεί. Οι ειδήμονες πιστεύουν το αντίθετο. Η αγορά το αποδεικνύει και υπό τις παρούσες συνθήκες.

Pata Negra Secreto, skirt steak από χοιρινό Iberico Ισπανίας με chutney από κράνα στο Macelleria.

Αν κάτι μάλιστα μπορεί να είναι παρήγορο για τους φίλους της κρεατοφαγίας είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί το εστιατορικό μοντέλο της προσιτής ποιοτικής κρεατοφαγίας, όπως π.χ. η αλυσίδα Iron Flat του δαιμόνιου Βρετανού σεφ Charlie Carroll ο οποίος υπόσχεται και το πετυχαίνει μέχρι στιγμής, να προσφέρει πολύ ποιοτικά κρέατα, από συνεργαζόμενες φάρμες, σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές που σπανίως ξεπερνούν τις 20 λίρες το πιάτο.


Διαβάστε επίσης 

Matsusaka, το διαμάντι του κρέατος 

Tags: ΓαστρονομίαΚρέαςSlider
Previous Post

Όλα για τα αντρικά αρώματα

Next Post

Βιγκανισμός με αιτίες

Next Post
Βιγκανισμός με αιτίες

Βιγκανισμός με αιτίες

Έτσι παράγεται το malt ουίσκι

Έτσι παράγεται το malt ουίσκι

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Το μυστικό, δωρεάν spa του Μεσολογγίου

Το μυστικό, δωρεάν spa του Μεσολογγίου

by Αθηνά Φερεντίνου
August 18, 2022
0

Τα άγνωστα, στο ευρύ κοινό, ιαματικά νερά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου προσφέρουν και ένα μοναδικό φάρμακο για διάφορες παθήσεις: τον θεραπευτικό...

Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση

Η εμπειρία της μπύρας θέλει γνώση

by Μόδεστος Κούρτης
July 24, 2024
0

Επειδή μια παγωμένη μπύρα δεν αρκεί. Επειδή η ποικιλία και η ζύμωση παίζουν ρόλο. Επειδή η θερμοκρασία δεν είναι απλά...

Πανιώνιος: Η επιστροφή και η σύνδεση του με τα τρένα και τον σιδηρόδρομο

Πανιώνιος: Η επιστροφή και η σύνδεση του με τα τρένα και τον σιδηρόδρομο

by Άλκης Φιτσόπουλος
May 14, 2024
0

Μετά από χρόνια ταλαιπώριας και καταφρόνιας, προβιβάστηκε στη Super League 2. Πανηγυρίζει η Νέα Σμύρνη, πανηγυρίζουν και τα τρένα, όχι...

Αλλιώτικο φως

Αλλιώτικο φως

by Θανάσης Αντωνίου
April 10, 2024
0

Η Lamda Light, μια νέα ελληνική εταιρεία φωτιστικών που εδρεύει στα Εξάρχεια, παράγει γοητευτικό και λειτουργικό φως με μοντέρνα σχεδιαστική...

10 λόγοι για να επισκεφθείτε οπωσδήποτε φέτος το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

10 λόγοι για να επισκεφθείτε οπωσδήποτε φέτος το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

by Zeitgeist Team
December 2, 2024
0

Πληθωρικό και πολυσυλλεκτικό το φετινό πρόγραμμα (2024 - 2025) του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο από άλλες χρονιές....

Μαυροτράγανο: Η ελληνική ποικιλία που αγαπούν οι Γάλλοι

Μαυροτράγανο: Η ελληνική ποικιλία που αγαπούν οι Γάλλοι

by Μόδεστος Κούρτης
December 11, 2024
0

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο πολυσυζητημένη, ίσως, εγχώρια ερυθρή ποικιλία, που δίνει κρασιά εξαιρετικού χαρακτήρα. Καλλιεργείται κατά...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τοπόσημα Διασύνδεσης, μία έκθεση για τη ζωή στην πόλη

Τοπόσημα Διασύνδεσης, μία έκθεση για τη ζωή στην πόλη

June 30, 2025
Οι AIR στο Ηρώδειο για μια ανεπανάληπτη βραδιά

Οι AIR στο Ηρώδειο για μια ανεπανάληπτη βραδιά

June 23, 2025
Η παραλία του Νίκου Καζαντζάκη

Η παραλία του Νίκου Καζαντζάκη

June 23, 2025
O Monsieur Minimal στις πιο ατμοσφαιρικές ταράτσες

O Monsieur Minimal στις πιο ατμοσφαιρικές ταράτσες

June 20, 2025
Έτσι αλλάζει η τεχνολογία την εστίαση

Έτσι αλλάζει η τεχνολογία την εστίαση

June 16, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp