Ένα από τα πιο ανερχόμενα aperitivo της εποχής, το Italicus Rosolio Di Bergamotto, κρύβει μέσα του όλα εκείνα που έχουν κάνει διάσημη την ιταλική ακτή: μοναδικότητα, στυλ, πάθος, ομορφιά.
Το Aperol Spritz είναι μια σχετικά σύγχρονη εφεύρεση. Ένας ευρηματικός τρόπος για να μεταφερθεί το ιταλικό πνεύμα της διαφοροποίησης στην καθημερινότητα. Ωστόσο, οι γνώστες των οινοπνευματωδών θα σας πουν ότι το aperitivo επιλογής για τους Ιταλούς βασιλείς και την αριστοκρατία ήταν πάντοτε το Rosolio, ένα λικέρ που μερικές φορές αρωματιζόταν με ροδοπέταλα. Το Rosolio παρότι πολύ δημοφιλές τον 15ο και τον 16 αιώνα στη γείτονα, πήρε την κάτω βόλτα όταν ο βασιλικός οίκος της Σαρδηνίας εξεδήλωσε την προτίμησή του για το βερμούτ, εκεί γύρω στις αρχές του 18ου.
Πριν λίγα χρόνια, το 2016, ο bartender Giuseppe Gallo και η ιταλική αρχή οινοπνευματωδών ποτών, αποφάσισαν να το αναβιώσουν, αλλά και να το ανακαλύψουν ξανά. Από την πρωτοβουλία αυτή δημιουργήθηκε το Italicus Rosolio Di Bergamotto που έχει γίνει hit και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, ενώ δεν λείπει από κανένα μεγάλο μπαρ του πλανήτη.
Βασίζεται στο πιο αρωματικό περγαμόντο του κόσμου, που καλλιεργείται και συγκομίζεται στην Καλαβρία, ενώ αποστάζεται μαζί με κέδρο από τη Σικελία, χαμομήλι από τη Ρώμη, μελισσόχορτο, λεβάντα, κίτρινα τριαντάφυλλα και γεντιανή από τη Βόρεια Ιταλία. Η παραγωγή γίνεται σε ένα οικογενειακό οινοπνευματοποιείο 115 ετών στο Τορίνο και η συνταγή του είναι από ένα βιβλίο που χρονολογείται από το 1800. Το τελικό αποτέλεσμα έχει αλκοολικό βαθμό 20% και παρότι εμφιαλώνεται στο βορρά, αυτό που θέλει να εκφράσει ο δημιουργός του είναι την αύρα, τα χρώματα και την ατμόσφαιρα του περίφημου Αμάλφι, τόπο από τον οποίο μάλιστα κατάγεται. Σε αυτό βοηθάει και το αρτ ντεκό μπουκάλι που έχει σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύει τις γαλαζοπράσινες ακτές του Κάπρι και του Αμάλφι.
Το Italicus απολαμβάνεται καλύτερα σε ένα κλασικό spritz με Prosecco ή σαμπάνια, ή σε μια πιο μοντέρνα ερμηνεία με σόδα γκρέιπφρουτ ή ακόμη και τόνικ.