Μυστικά, πληροφορίες και tips για να απολαύσετε αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες αφέψημα, αλλά και ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξετε παγωμένο τσάι σε 3’ λεπτά.
- Η ιστορία του πηγαίνει περίπου 5.000 χρόνια πίσω. Σύμφωνα με το μύθο, ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Κινέζο αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, ο οποίος είχε τη συνήθεια να πίνει μόνο βρασμένο νερό. Όταν έπεσαν κατά λάθος στο ποτήρι του τα ξερά φύλλα ενός θάμνου, ο αυτοκράτορας είδε πως το ζεστό νερό άλλαξε χρώμα, δοκίμασε το ρόφημα, του άρεσε και έτσι ανακαλύφθηκε το τσάι.
- Ξεκινώντας από την Κίνα, το τσάι πέρασε μέσα στους επόμενους αιώνες στον πολιτισμό των περισσότερων χωρών της Ανατολής. Ειδικά στην Ιαπωνία, η Γιαπωνέζικη Τελετή του Τσαγιού αποτελούσε μορφή Τέχνης και η τελειοποίησή της απαιτούσε χρόνια εκπαίδευσης. Στην Ευρώπη, ήρθε το 16ο αιώνα και μέχρι τις αρχές του 17ου είχε καθιερωθεί ως καθημερινή συνήθεια στις περισσότερες χώρες.
- Τα είδη του τσαγιού δεν είναι αναρίθμητα, όπως ίσως έχουμε την αίσθηση όταν βρισκόμαστε μπροστά στο ράφι ενός καταστήματος. Ουσιαστικά, πρόκειται για τρεις κατηγορίες, που προκύπτουν ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας τους και τη ζύμωση που έχουν υποστεί: πράσινο, τσάι oolong (ουλόνγκ) και μαύρο τσάι.
- Kάπου ανάμεσα στο πράσινο και στο μαύρο τσάι ξετυλίγεται η πιο μεγάλη κι ενδιαφέρουσα κατηγορία τσαγιού, το oolong: Πρόκειται για τσάγια που έχουν οξειδωθεί σε κάποιο βαθμό, που ποικίλλει, από 20% έως και 90%. Ο βαθμός οξείδωσης προσδιορίζει και το τελικό γευστικό τους αποτέλεσμα, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα αρωμάτων και γεύσεων.
- Όσο για τους άλλους τύπους τσαγιού, δεν αποτελούν ξεχωριστή ποικιλία, αλλά πρόκειται για προσμείξεις του μαύρου συνήθως τσαγιού με φρούτα, μπαχαρικά και άλλα βότανα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το δημοφιλές Earl Grey, με τα αποξηραμένα κομματάκια περγαμόντο, που δίνουν στο μαύρο τσάι την πολύ χαρακτηριστική αυτή μυρωδιά και γεύση.
- Το ελληνικό αφέψημα με την ονομασία «τσάι του βουνού» δεν είναι ουσιαστικά τσάι, δηλαδή δεν προέρχεται από το φυτό Camellia Sinensis, αλλά από το φυτό Sideritis Syriaca. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το περίφημο κόκκινο τσάι (rooibos), το οποίο προέρχεται από ένα φυτό της νότιας Αφρικής.
- Ένα από τα μυστικά του τσαγιού είναι ο τρόπος προετοιμασίας του. Οι ειδικοί τονίζουν πως το τσάι δεν πρέπει να βράζει μαζί με το νερό, αλλά να πέφτει σε ήδη βρασμένο νερό, για να απελευθερώσει όλα του τα συστατικά και τα αρώματα. Το νερό πρέπει να είναι βραστό και το τσάι να μη μείνει μέσα για λιγότερο από 3 λεπτά (γιατί αλλιώς δεν προλαβαίνει να ανοίξει) ή περισσότερα από 5-6 λεπτά (γιατί τότε θα πικρίζει).
- Αν δεν μπορείτε να το πιείτε σκέτο, προσθέστε λίγο μέλι ή ζάχαρη, αποφεύγοντας όμως να το κάνετε πολύ γλυκό, γιατί έτσι θα καλύψετε την ιδιαίτερη γεύση του. Το μαύρο τσάι είναι πιο εύγεστο με καστανή ζάχαρη, ενώ το πράσινο μπορείτε να το απολαύσετε με λίγη στέβια.
- Για να φτιάξετε παγωμένο τσάι σε 3 λεπτά, απλά ακολουθήστε την ίδια διαδικασία σε μικρότερη ποσότητα βραστού νερού, περίπου 30 ml. Κατόπιν, προσθέστε σε αυτό το βαρύ έγχυμα που έχει προκύψει παγωμένο νερό, παγάκια και το γλυκαντικό της αρεσκείας σας.
- Για να το κάνετε ακόμη πιο εύγεστο, στο νερό που προορίζεται για το τσάι, ρίξτε γαρίφαλα (ένα για κάθε φλιτζάνι) ή ένα ξύλο κανέλας ή ελάχιστο σαφράν. Αφήστε τα μπαχαρικά ή το σαφράν να βράσουν για ένα λεπτό, αφαιρέστε τα και στη συνέχεια ρίξτε το τσάι ακολουθώντας τη συνηθισμένη διαδικασία.