Από την εξοικονόμηση μέχρι τη μιζέρια η απόσταση είναι το ίδιο μικρή, όσο και από την άνεση μέχρι τη σπατάλη. Και αυτό διότι το θέμα της οικονομίας δεν είναι τόσο λογιστικό όσο φιλοσοφικό και ψυχολογικό.
Το οικογενειακό σας εισόδημα κυμαίνεται σε ικανοποιητικά, για την εποχή, επίπεδα και παρόλα αυτά, τα χρήματα δεν σας «φτάνουν»; Αν βρίσκεστε συχνά αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα, εξετάστε μήπως δεν φταίει ούτε η ακρίβεια ούτε οι έκτακτες ανάγκες ούτε οι εισερχόμενες ροές χρημάτων, αλλά η διαχείριση που κάνετε. Πρόκειται για τον πιο κρίσιμο παράγοντα, που μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα, αλλά και να σας δώσει την ευκαιρία να υλοποιήσετε σχέδια που έχουν πράγματι αξία.Κάθε ευρώ, μια επιλογή
Ας ξεκινήσουμε από ένα αξίωμα: Με τα χρήματα δεν αγοράζεις την ευτυχία, μπορείς όμως να αγοράσεις πράγματα και υπηρεσίες που σε κάνουν ευτυχισμένη. Πόσα χρήματα όμως χρειάζεται κάποιος για να νιώθει καλά; Χμ…Το θέμα ακούγεται αρκετά φιλοσοφικό. Η Laura Vanderkam συγγραφέας του best seller All The Money In the World («Όλο το χρήμα του κόσμου») μας προτείνει να κάνουμε τις εξής παραδοχές. Πρώτο, ότι τα λεφτά που βγάζουμε είναι αρκετά. Υπάρχουν πολλοί που βγάζουν περισσότερα, αλλά και πολλοί που βγάζουν λιγότερα. Δεύτερο, αν θέλουμε να βγάλουμε περισσότερα, μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο να το καταφέρουμε. Τρίτο, σε κάθε περίπτωση κάθε ευρώ είναι μία επιλογή. Εμείς αποφασίζουμε που θα το «χαλάσουμε». Μπορούμε να το πάρουμε από «εδώ» και να το βάλουμε «εκεί» που πραγματικά θα πιάσει τόπο. Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε βαθιά τα παραπάνω, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε πιο συνειδητοποιημένοι.
Ξοδέψτε τα στην ευτυχία
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να ξοδεύουμε τα χρήματα εκεί από όπου αντλούμε ευτυχία. Αν λ.χ. αγαπάμε τα λουλούδια είναι προτιμότερο να αγοράζουμε ένα μπουκέτο την εβδομάδα και να τα βάζουμε στο βάζο να τα χαιρόμαστε, από το να δαπανούμε τα ίδια χρήματα για κάτι περιττό. Για παράδειγμα, για ένα ακόμη ζευγάρι παπούτσια, που απλά θα προστεθεί στα υπάρχοντα ζεύγη που έχουμε. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και τα «επώνυμα» ή μη προϊόντα. Αν το «ανώνυμο» χαρτί υγείας είναι πιο φτηνό και το ίδιο καλό με το επώνυμο, δεν θα δυστυχήσετε αν το επιλέξετε. Αν όμως το επώνυμο ρούχο είναι και πιο ποιοτικό και πιο καλαίσθητο, οφείλεται να το ξανασκεφτείτε. Επιλέξτε αυτό που σας κάνει πιο ευτυχισμένους και ευτυχισμένες. Αν σας είναι αδιάφορο το θέμα, επιλέξτε το πιο φτηνό.
Εξοικονομήστε πολλά
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαφέρουν στο πώς δαπανούν τα χρήματά τους. Περίπου το 50% πηγαίνει στα δάνεια, τα έξοδα μετακίνησης και στο φαγητό. Το υπόλοιπο 50% μοιράζεται στους λογαριασμούς, την ένδυση και στις μικρές πολυτέλειες -από ένα ταξίδι μέχρι μια κούρα ομορφιάς. Πώς θα σας φαινόταν, όμως, αν εξοικονομούσατε το 10% από την πρώτη κατηγορία και το δίνατε κάπου άλλου; Ένα υπολογίσιμο ποσό θα προέκυπτε, που θα μπορούσατε να το αξιοποιήσετε για να αγοράσετε «ευτυχισμένες» στιγμές. Για να το πετύχετε μπορείτε για παράδειγμα να μεταφέρετε το δάνειό σας σε μία άλλη τράπεζα με πιο χαμηλό επιτόκιο. Μπορείτε να περιορίσετε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μπορείτε ακόμη να μετακομίσετε σε ένα πιο μικρό σπίτι και να επωφεληθείτε από το μικρότερο ενοίκιο. Μπορείτε επίσης να συγκατοικήσετε και να μοιραστείτε τα έξοδα ή ακόμα και να επιστρέψετε στο πατρικό σας σπίτι, αν υπάρχουν οι δυνατότητες. Αυτά, αναφορικά με τις παρεμβάσεις «μεγάλης κλίμακας».
Μικρές κινήσεις οικονομίας
Υπάρχουν και παρεμβάσεις «μικρής κλίμακας», που αν προστεθούν η μία δίπλα στην άλλη δημιουργείται ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Φροντίστε να ενημερώνεστε (από το διαδίκτυο ή από τα φυλλάδια) για τις προσφορές των σούπερ μάρκετ και «τιμήστε» τις, ειδικά όταν αυτές αφορούν προϊόντα που δεν χαλάνε (απορρυπαντικά, σαμπουάν κ.λπ.). Χρησιμοποιήστε μία ή και περισσότερες πιστωτικές κάρτες που σας επιστρέφουν χρήματα από τις αγορές σας. Εσείς απλά μεριμνήστε να εξοφλείτε εντός της προθεσμίας, ώστε να μην επιβαρύνεστε με τόκους. Βάλτε όλες σας τις τηλεπικοινωνιακές σας ανάγκες σε έναν πάροχο (κινητό, σταθερό, ίντερνετ) και γλιτώστε ακόμη και 30% σε σχέση με το πόσα πληρώνατε πριν.
Πιάνοντας το «λαχείο»
Από εκεί και πέρα, το θέμα μπορεί να γίνει ακόμη πιο φιλοσοφικό. Και αυτό γιατί όλοι συνηθίζουμε να μεταθέτουμε τα σχέδιά μας στο μέλλον, τότε που θα «πιάσουμε» το λαχείο ή θα κερδίσουμε μια κληρονομιά. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μιλήσουμε στον εαυτό μας κάπως έτσι: «Έχω πολλά χρήματα και τώρα ήρθε η ώρα να κάνω αυτό που θέλω πραγματικά». Όσον και αν φανεί παράξενο, η απάντηση πολλές φορές είναι τόσο απλή και ταπεινή, που δεν χρειάζονταν τα χρήματα για να υλοποιηθεί! Για παράδειγμα «θέλω να μη σιδερώσω ποτέ ξανά στη ζωή μου» ή «θέλω να πάω για διακοπές στο Μπαλί». Αντί να μεταθέτετε στο μέλλον ή σε ένα τυχερό παιχνίδι όλα αυτά είναι προτιμότερο να τα βάλετε στο πρόγραμμα. Απλά «μετακινήστε» χρήματα από το ένα μέρος, σε ένα άλλο που σας κάνει πραγματικά χαρούμενη.
Οι μικρές σπατάλες
Όταν οι εποχές δυσκολεύουν οικονομικά, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι περισσότεροι να κόψουν είναι τις μικρές σπατάλες, που κάνουν την καθημερινότητα πιο ευχάριστη. Για παράδειγμα, ένα ποτό μετά το γραφείο σε ένα μπαρ, η παραγγελία πίτσας απέξω ή το αγαπημένο σας εβδομαδιαίο περιοδικό. Είναι προτιμότερο να διατηρήσετε τις μικρές ανέσεις σας και αντ’ αυτών να περικόψετε τις μεγάλες, παρά το αντίστροφο. Αλλιώς, κινδυνεύετε να βυθιστείτε στη μιζέρια, κάτι που δεν θα σας αφήσει να χαρείτε τα οποιοδήποτε ποσά εξοικονομηθούν τελικά. Προσέξτε, αν μπείτε στη λούμπα της καθημερινής αυτοπειθαρχίας και οικονομίας, διότι αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα θα παλεύετε για να κάνετε οικονομία. Τουναντίον, αν αγοράσετε ένα αυτοκίνητο αρκετά πιο φτηνό από εκείνο που θέλατε αρχικά, ξεμπερδεύετε μονομιάς με το ζήτημα της εξοικονόμησης και μπορείτε να διατηρήσετε τις μικρές σπατάλες που σας δίνουν χαρά.