fbpx
Wednesday, March 29, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους γίγαντες

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
October 6, 2021
in Food
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους γίγαντες
6
SHARES
609
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο βασιλιάς των οσπρίων και ένα από τα πιο απολαυστικά υλικά της ελληνικής κουζίνας έρχεται από τους αιώνες και συγκινεί κάθε γενιά και κάθε εποχή.

Διόλου τυχαία, αφού αποτελεί το πρώτο είδος φασολιού που εμφανίστηκε στον ελληνικό χώρο, πριν από τρεις χιλιετίες. Βασικό προϊόν της ελληνικής γης, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με αυτά της βόρειας Ελλάδας να είναι τα πλέον περιζήτητα. Μάλιστα, οι παραγωγοί της Καστοριάς και εκείνοι της περιοχής των Πρεσπών κατάφεραν να επιτύχουν την καταχώριση των περιοχών τους από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Περιοχών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως «Φασόλια Γίγαντες Καστοριάς» ή «Φασόλια Ελέφαντες Καστοριάς» και «Φασόλια Πρεσπών» μπορούν να ονομάζονται μόνον τα όσπρια που καλλιεργούνται στις αντίστοιχες περιοχές και έχουν τη σχετική πιστοποίηση από κάποιον από τους εγκεκριμένους οργανισμούς.

Με τον τρόπο αυτόν, οι παραγωγοί διασφαλίζουν για λογαριασμό των καταναλωτών την υψηλή ποιότητα του προϊόντος αγοράς αλλά και την ελληνικότητά του, ώστε να μπορεί κανείς να είναι απολύτως σίγουρος για την προέλευση του οσπρίου που αγοράζει. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, γίνεται στις Πρέσπες συντονισμένη προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργεια βιολογικών οσπρίων. Όσο για τη γεύση των συγκεκριμένων φασολιών, μια δοκιμή πείθει και τους πλέον δύσπιστους.

Η συγκομιδή των φασολιών γίνεται στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές Νοεμβρίου. Το άκρως σημαντικό είναι ότι διαφυλάσσεται η γενική καθαρότητα του καρπού, καθώς οι ντόπιοι παραγωγοί πάνω από 400 χρόνια ακολουθούν πιστά την παράδοση της καλλιεργητικής διαδικασίας στην οποία οφείλεται κατά πολύ η σταθερά υψηλή ποιότητα του προϊόντος.

Τα φασόλια είναι πλούσια τροφή πλούσια σε λευκώματα, ενώ η πρωτεΐνη τους αντιπροσωπεύεται από τη φασεολίνη, η οποία περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα που δεν μπορούν να συνδεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ένα βιολογικά πλήρες λεύκωμα και σε παραπλήσια εκατοστιαία αναλογία με την πρωτεΐνη του κρέατος. Έτσι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός «κρέας των φτωχών» που έχει δοθεί στα φασόλια. Ακόμη οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύονται από το Άμυλο και τις Πεντόζες, το δε λίπος είναι πλούσιο σε λεκιθίνη και φωσφατίδια.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να τους απολαύσετε είναι στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Λόγω του θρεπτικού τους προφίλ, συνδυάζονται άψογα με παστά ψάρια (σκουμπρί, λακέρδα, σαρδέλες κ.λπ.) ή αλλαντικά. Στα μικρά μυστικά γευστικής απόλαυσης, είναι και ο χρόνος που θα τα αφήσετε να φουσκώσουν στο νερό. Κάποιες ώρες είναι αρκετές, αλλά αν έχετε χρόνο, αφήστε τα να μουλιάσουν στο νερό τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το μαγείρεμα.

Όσον αφορά του έγχρωμους (Μαύρους) Γίγαντες «Ελέφαντες», αυτοί καλλιεργούνται επίσης στις Πρέσπες, είναι όμως νεότερη ποικιλία. Η γεύση τους θυμίζει κάστανο και αν και δείχνουν σκληροί βράζουν σχετικά γρήγορα. Οι λοβοί τους είναι μοβ ή καφέ με μαύρο ομφάλιο δάκτυλο.

Με ένα κλικ ΕΔΩ υποστηρίζετε την ποιοτική δημοσιογραφία και μας βοηθάτε να γίνουμε καλύτεροι. Δεν κοστίζει τίποτε σε εσάς, για εμάς όμως αξίζει πολλά.

Tags: ΠαραγωγοίSliderΕλλάδαΌσπρια
Previous Post

Να πώς φτάσαμε στο τέλος της Eπανάστασης της Μπαρτσελόνα

Next Post

Η μεγάλη ιδέα της επίμονης κηπουρικής

Next Post
Οι κήποι των Βερσαλλιών

Η μεγάλη ιδέα της επίμονης κηπουρικής

Πώς να επιλέξεις τη σωστή γραβάτα

Πώς να επιλέξεις τη σωστή γραβάτα

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Η ζωή έχει χρώμα και γεύση μάνγκο

Η ζωή έχει χρώμα και γεύση μάνγκο

by Zeitgeist Team
June 3, 2022
0

Το Somersby παρουσιάζει τη νέα και άκρως καλοκαιρινή γεύση Mango-Lime και την λανσάρει με μια ευρηματική ενέργεια που συνδέεται με...

Schaumburg watch: Η μικρή ωρολογοποιία του 21ου αιώνα που δημιουργεί μεγάλες στιγμές

Schaumburg watch: Η μικρή ωρολογοποιία του 21ου αιώνα που δημιουργεί μεγάλες στιγμές

by Zeitgeist Team
February 20, 2023
0

Αναζητώντας τις καλύτερες σύγχρονες μηχανές μέτρησης του χρόνου, ανακαλύψαμε αυτή τη μικρή γερμανική ωρολογοποιία για την οποία μιλούν όλοι.

s-migaj-b2qszO9C7sw-unsplash

Ωδή στην τεμπελιά! 8 λόγοι για να μην κάνετε απολύτως τίποτα

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 25, 2022
0

Τον Αύγουστο η οκνηρία αποενοχοποιείται. Για την ακρίβεια επιβάλλεται! Ιδού οκτώ λόγοι από τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα και...

Το άγχος στη δουλειά και πώς να το ξεπεράσετε

Το άγχος στη δουλειά και πώς να το ξεπεράσετε

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 6, 2021
0

Στρες, το απαραίτητο αξεσουάρ του σύγχρονου εργαζόμενου και ένα ψυχοβιολογικό φαινόμενο που αποδιοργανώνει τις ικανότητές του, με δυσάρεστες επιπτώσεις. Και όμως,...

O Big Spender είναι γυναίκα

O Big Spender είναι γυναίκα

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
March 7, 2021
0

Ο περίφημος «good looking, so refined, man of distinction και real big spender» που τραγουδούσε κάποτε η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, έχει...

Τα αληθινά ιερά του ποδοσφαίρου

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
October 13, 2021
0

Κάποιος είχε πει ότι η μαγεία της μπάλας χάθηκε όταν ξεκίνησε η τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων, κάτι που σε κάποιο...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

Εύη Νεοφώτιστου

Όσα μαθαίνουμε στο γυμναστήριο για την ψυχική μας υγεία

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Το τίμημα της εξυπνάδας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 27, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

March 29, 2023
Η Alicja Kozlowska κεντάει brands, πλέκει εγκώμια και εξυφαίνει συμβολισμούς   

Η Alicja Kozlowska κεντάει brands, πλέκει εγκώμια και εξυφαίνει συμβολισμούς   

March 29, 2023
Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

March 27, 2023
Αυτό το brand είναι συνώνυμο με το ποιοτικό και μοντέρνο ανδρικό κοστούμι

Αυτό το brand είναι συνώνυμο με το ποιοτικό και μοντέρνο ανδρικό κοστούμι

March 27, 2023
Να γιατί η νηστεία μας κάνει καλό

Να γιατί η νηστεία μας κάνει καλό

March 27, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp