fbpx
Sunday, December 10, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους γίγαντες

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
October 6, 2021
in Food
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους γίγαντες
7
SHARES
745
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο βασιλιάς των οσπρίων και ένα από τα πιο απολαυστικά υλικά της ελληνικής κουζίνας έρχεται από τους αιώνες και συγκινεί κάθε γενιά και κάθε εποχή.

Διόλου τυχαία, αφού αποτελεί το πρώτο είδος φασολιού που εμφανίστηκε στον ελληνικό χώρο, πριν από τρεις χιλιετίες. Βασικό προϊόν της ελληνικής γης, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με αυτά της βόρειας Ελλάδας να είναι τα πλέον περιζήτητα. Μάλιστα, οι παραγωγοί της Καστοριάς και εκείνοι της περιοχής των Πρεσπών κατάφεραν να επιτύχουν την καταχώριση των περιοχών τους από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Περιοχών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως «Φασόλια Γίγαντες Καστοριάς» ή «Φασόλια Ελέφαντες Καστοριάς» και «Φασόλια Πρεσπών» μπορούν να ονομάζονται μόνον τα όσπρια που καλλιεργούνται στις αντίστοιχες περιοχές και έχουν τη σχετική πιστοποίηση από κάποιον από τους εγκεκριμένους οργανισμούς.

Με τον τρόπο αυτόν, οι παραγωγοί διασφαλίζουν για λογαριασμό των καταναλωτών την υψηλή ποιότητα του προϊόντος αγοράς αλλά και την ελληνικότητά του, ώστε να μπορεί κανείς να είναι απολύτως σίγουρος για την προέλευση του οσπρίου που αγοράζει. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, γίνεται στις Πρέσπες συντονισμένη προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργεια βιολογικών οσπρίων. Όσο για τη γεύση των συγκεκριμένων φασολιών, μια δοκιμή πείθει και τους πλέον δύσπιστους.

Η συγκομιδή των φασολιών γίνεται στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές Νοεμβρίου. Το άκρως σημαντικό είναι ότι διαφυλάσσεται η γενική καθαρότητα του καρπού, καθώς οι ντόπιοι παραγωγοί πάνω από 400 χρόνια ακολουθούν πιστά την παράδοση της καλλιεργητικής διαδικασίας στην οποία οφείλεται κατά πολύ η σταθερά υψηλή ποιότητα του προϊόντος.

Τα φασόλια είναι πλούσια τροφή πλούσια σε λευκώματα, ενώ η πρωτεΐνη τους αντιπροσωπεύεται από τη φασεολίνη, η οποία περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα που δεν μπορούν να συνδεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ένα βιολογικά πλήρες λεύκωμα και σε παραπλήσια εκατοστιαία αναλογία με την πρωτεΐνη του κρέατος. Έτσι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός «κρέας των φτωχών» που έχει δοθεί στα φασόλια. Ακόμη οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύονται από το Άμυλο και τις Πεντόζες, το δε λίπος είναι πλούσιο σε λεκιθίνη και φωσφατίδια.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να τους απολαύσετε είναι στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Λόγω του θρεπτικού τους προφίλ, συνδυάζονται άψογα με παστά ψάρια (σκουμπρί, λακέρδα, σαρδέλες κ.λπ.) ή αλλαντικά. Στα μικρά μυστικά γευστικής απόλαυσης, είναι και ο χρόνος που θα τα αφήσετε να φουσκώσουν στο νερό. Κάποιες ώρες είναι αρκετές, αλλά αν έχετε χρόνο, αφήστε τα να μουλιάσουν στο νερό τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το μαγείρεμα.

Όσον αφορά του έγχρωμους (Μαύρους) Γίγαντες «Ελέφαντες», αυτοί καλλιεργούνται επίσης στις Πρέσπες, είναι όμως νεότερη ποικιλία. Η γεύση τους θυμίζει κάστανο και αν και δείχνουν σκληροί βράζουν σχετικά γρήγορα. Οι λοβοί τους είναι μοβ ή καφέ με μαύρο ομφάλιο δάκτυλο.

Με ένα κλικ ΕΔΩ υποστηρίζετε την ποιοτική δημοσιογραφία και μας βοηθάτε να γίνουμε καλύτεροι. Δεν κοστίζει τίποτε σε εσάς, για εμάς όμως αξίζει πολλά.

Tags: SliderΕλλάδαΌσπριαΠαραγωγοί
Previous Post

Να πώς φτάσαμε στο τέλος της Eπανάστασης της Μπαρτσελόνα

Next Post

Η μεγάλη ιδέα της επίμονης κηπουρικής

Next Post
Οι κήποι των Βερσαλλιών

Η μεγάλη ιδέα της επίμονης κηπουρικής

Πώς να επιλέξεις τη σωστή γραβάτα

Πώς να επιλέξεις τη σωστή γραβάτα

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021: Πλούσια συγκομιδή

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021: Πλούσια συγκομιδή

by Zeitgeist Team
May 12, 2021
0

Μετά από αρκετό καιρό πολιτιστικής ανομβρίας, το πρόγραμμα του κορυφαίου event της χώρας διαφαίνεται ότι μπορεί να γεμίσει τα κενά...

Η NASA προειδοποιεί για διατροφική καταστροφή

Η NASA προειδοποιεί για διατροφική καταστροφή

by Παντελής Περιβολάρης
December 1, 2021
0

Αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή, οι μεγάλες ελλείψεις σε καλαμπόκι και σιτάρι από το 2030 και μετά θα πρέπει να...

Roberto Saviano, ο συγγραφέας που ξεσκέπασε τη μαφία

Roberto Saviano, ο συγγραφέας που ξεσκέπασε τη μαφία

by Zeitgeist Team
January 18, 2021
0

Ζει εδώ και 15 χρόνια υπό μόνιμη αστυνομική προστασία, με άλλη ταυτότητα και μετακινούμενος διαρκώς. Στο Zeitgeist μίλησε αποκλειστικά, χωρίς...

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

by Μαριέττα Κόντου
February 1, 2023
0

Λίγες σκέψεις για αυτήν την υπέροχη, παράξενη και συναρπαστική ηλικία μεταξύ ενηλικίωσης και παιδικότητας.

Όταν ο Τζον Στάινμπεκ επισκέφτηκε τη Μύκονο

Όταν ο Τζον Στάινμπεκ επισκέφτηκε τη Μύκονο

by Αθηνά Φερεντίνου
August 4, 2023
0

Το 1962 ο μεγάλος συγγραφέας έφτασε αρχικώς στην Αθήνα όπου έδωσε διαλέξεις και στη συνέχεια επισκέφτηκε το νησί των ανέμων.

Έτσι θα μείνετε για πάντα νέοι!

Έτσι θα μείνετε για πάντα νέοι!

by Zeitgeist Team
October 19, 2021
0

Παρότι το για «πάντα» δεν υπάρχει, ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει για πάντα; Η επιστήμη έχει καταλήξει ότι αυτά...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Κοινωνικά είδωλα και σωσίες, σε έναν κόσμο όπου η μόνη σταθερά είναι η αστάθεια

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Οι καλύτερες ελληνικές παραλίες που πραγματικά… δεν υπάρχουν!

Εύη Νεοφώτιστου

Οι 6 κανόνες της επιτυχίας

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Η ανωμαλία του φυσιολογικού

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα μικρά διαλλείματα που κάνουν τη μεγάλη διαφορά

Τα μικρά διαλλείματα που κάνουν τη μεγάλη διαφορά

December 7, 2023
Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη ψυχική ευεξία

Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη ψυχική ευεξία

December 7, 2023
Τα Χριστούγεννα του Αλέν Ντελόν

Τα Χριστούγεννα του Αλέν Ντελόν

December 6, 2023
Τα 10 πιο διάσημα κινηματογραφικά κοκτέιλ του 20ου αιώνα              

Τα 10 πιο διάσημα κινηματογραφικά κοκτέιλ του 20ου αιώνα              

December 6, 2023
Το νούμερο 31328 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το νούμερο 31328 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

December 5, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp