Το Zeitgeist διαβάζει και προτείνει ποιοτικά αναγνώσματα από όλα τα λογοτεχνικά είδη, για να γυρίσετε σελίδα στη ζωή σας, να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι ή απλώς να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας.
Το όπιο του λαού: Μια ανορθόδοξη προσέγγιση, Πέτρος Τατσόπουλος, Μεταίχμιο
Με βιτριολικό χιούμορ αλλά και με βλάσφημη διάθεση, ο εμπρηστικός Πέτρος Τατσόπουλος δίνει απρόβλεπτες απαντήσεις σε ενοχλητικές ερωτήσεις πάνω στον παναθρώπινο και παγκόσμιο φαινόμενο της θρησκείας. Ο Τατσόπουλος εκλαμβάνει τις θρησκείες ως θεσμοθετημένες θεωρίες συνωμοσίας. «Φανταστείτε», γράφει, «µια κοινωνία να πιστεύει ότι ελέγχουν την ανθρωπότητα εξωγήινες σαύρες (µια θεωρία συνωμοσίας πολύ της μόδας αυτόν τον καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες) και όποιον δεν συμμερίζεται αυτή την κοινή πίστη να τον στέλνει κατευθείαν στο τρελάδικο. Πριν σπεύσετε να καγχάσετε µε τον εν λόγω παραλογισμό, αναλογιστείτε ότι οι συντριπτικά περισσότερες θρησκείες, τόσο οι πολυθεϊστικές όσο και οι μονοθεϊστικές, δεν υπερτερούν σε αληθοφάνεια ούτε υστερούν σε τερατολογίες». Το ερώτημα που εν πολλοίς θέτει, είναι αν τελικώς ο σκοταδισμός έχει υποχωρήσει, ή αν ύστερα από μια περίοδο ορθολογισμού και λογικής, ο σκοταδισμός επιστρέφει θριαμβευτικά.
Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων, Μόνικα Γκουτιέρες, Μεταίχμιο
Ένα βιβλίο για όσους αγαπούν τα βιβλία και την ανάγνωση, ένα από τα λίγα σύγχρονα trend που έχουν θετικό πρόσημο, και μια διεισδυτική όσο και ευχάριστη ματιά στον κόσμο των βιβλιόφιλων, με τις ιδιοτροπίες και τις παραξενιές τους. Καλά vibes, αισιοδοξία και μια ιστορία μυστηρίου και ίντριγκας που περιστρέφεται γύρω από ένα βιβλιοπωλείο στο Λονδίνο, αποδεικνύοντας ότι ένα βιβλίο είναι το καλύτερο μέσο διαφυγής από ό,τι άσχημο μας περιβάλλει αλλά και καταφύγιο και στήριγμα για να ζήσεις μια ζωή με νόημα.
Πανδημία και περιοριστικά μέτρα, Θανάσης Χατζόπουλος, Αρμός
Η ανθρωπολογική και κοινωνική συνθήκη της πανδημίας συνιστά μια πρόκληση για τον ανθρώπινο ψυχισμό, που έρχεται αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με τη συνθήκη της μολυσματικής νόσου, του θανάτου και της θνητότητας. Παράλληλα, οι περιορισμοί ως μέτρο προφύλαξης περιορίζουν δραματικά την κινητικότητα, αλλά και τις επιλογές για την ικανοποίηση των επιθυμιών. Ποιες οι συνέπειες όλων αυτών, ειδικά όταν αφορούν ολόκληρες κοινωνίες, και ποια είναι τα δυσοίωνα «δώρα» που μπορεί να φέρνει ο επιβεβλημένος εγκλεισμός; Αυτά είναι ορισμένα από τα ζητήματα που αναλύει ο Θανάσης Χατζόπουλος, ποιητής, μεταφραστής, παιδοψυχίατρος και ψυχαναλυτής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Λίγη ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Κέδρος
Το δέκατο έβδομο βιβλίο του Bαγγέλη Pαπτόπουλου πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» τον Σεπτέμβριο του 2005, επανεκδόθηκε το 2018 από τον Γαβριηλίδη και τώρα βρίσκεται αισίως στην τρίτη έκδοση, σε διαφορετικό πάλι εκδοτικό οίκο. Ντοκιμαντερίστικη, δημοσιογραφική, ιστορική καταγραφή και μαρτυρία εστιασμένη στους ανθρώπους των γραμμάτων της δεκαετίας του ’80, του ’90 και του 2000, με κείμενα, συνεντεύξεις και επιφυλλίδες για πάνω από 80 Έλληνες λογοτέχνες, από τον Άρη Aλεξάνδρου, τον Θανάση Βαλτινό και τον Aλέξανδρο Kοτζιά, μέχρι τον Mένη Kουμανταρέα, τον Κωστής Παπαγιώργη, τον Hλία Πετρόπουλο και τον Γιώργο Χειμωνά, αλλά και πιο πρόσφατους.
Ανθολογία Ρομαντικών ποιητών (δίγλωσση έκδοση), Μαρία Σχοινά (επιμέλεια), Κέδρος
Αν το ρεύμα του ρομαντισμού είναι το στοιχείο σας, τότε χρειάζεστε οπωσδήποτε αυτό το βιβλίο. Ουσιαστικά πρόκειται για μεταφράσεις χαρακτηριστικών ποιημάτων των κορυφαίων εκπροσώπων του Αγγλικού Ρομαντισμού: William Blake, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, Percy Bysshe Shelley, John Keats και George Gordon, Lord Byron. Στα εμβληματικά έργα τους αποτυπώνεται η ταραγμένη ιστορικά και κοινωνικά εποχή μέσα στην οποία δημιουργήθηκαν, σκιαγραφείται ο ρόλος του ποιητή ως φορέα πολιτισμικής και πολιτικής ανανέωσης και αναδεικνύονται οι πρωτοποριακές ποιητικές πρακτικές των Άγγλων ρομαντικών.
Το έγκλημα του Φθινοπώρου, Anders de la Motte, Κέδρος
Ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με όλα τα καλά στοιχεία της Σκανδιναβικής Σχολής, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα, υποψήφιο για το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 2017. Η υπόθεση έχει ως εξής: Λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού του 1990, πέντε φίλοι κατασκηνώνουν δίπλα σε μια λίμνη στη νότια Σουηδία. Έχουν μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο και αυτή είναι η αποχαιρετιστήρια βραδιά της εφηβείας τους. Διασκεδάζουν πίνοντας αλκοόλ, παίζοντας μουσική και κολυμπώντας. Το επόμενο πρωί όμως το άψυχο σώμα του ενός επιπλέει στη λίμνη. Η αστυνομία χαρακτηρίζει το συμβάν ως τραγικό δυστύχημα και κλείνει τον φάκελο της υπόθεσης. Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ο διοικητής της αστυνομίας συνταξιοδοτείται και αντικαθίσταται μια έμπειρη αστυνομικό που δεν αργεί να διαπιστώσει ότι εκείνο το δυστύχημα παραμένει ανοιχτή υπόθεση.
Ο Τζίμης στην Κυψέλη, Χρήστος Χωμενίδης, Πατάκης
Πρόκειται για ένα σχεδόν ρεαλιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2021 και διαλαμβάνει ό,τι μας αγγίζει, μας συγκινεί, μας τρομάζει. Ο κεντρικός του ήρωας, παιδί των 60s και των 70s, γιος μιας θυρωρίνας, υιοθετημένος από έναν παλιό πρωταγωνιστή του Εθνικού Θεάτρου, βρίσκεται στο κατώφλι των εξήντα του, ένα βήμα πριν από την εκπλήρωση του μεγάλου του ονείρου: να αναδειχθεί στον πρώτο και καλύτερο θεατρικό επιχειρηματία στην Ελλάδα. Το θέατρο που έχει κληρονομήσει στη Φωκίωνος Νέγρη και που επί σαράντα σχεδόν χρόνια ανέβαζε παραστάσεις τρίτης κατηγορίας, φτηνές φαρσοκωμωδίες και επιθεωρήσεις της συμφοράς να γίνει ο ομφαλός της θεατρικής Αθήνας. Έχει αξιοποιήσει ο Τζίμης άριστα την πανδημία. Κατά την καραντίνα έχει ανακαινίσει εκ θεμελίων το θέατρό του. Η παράσταση που προετοιμάζει, «Ο περονόσπορος», έχει όλες τις προδιαγραφές για να θριαμβεύσει. Τα πράγματα, όμως, δεν θα εξελιχθούν έτσι.
Βίος και πολιτεία ενός βυζαντινού μανδαρίνου, Δημήτρης Κράλλης, Αλεξάνδρεια
Η αφήγηση του βίου και της πολιτείας του Βυζαντινού Μανδαρίνου Μιχαήλ Ατταλειάτη που έζησε εκεί γύρω στον 11ο αιώνα μ.Χ., φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το Βυζάντιο, μιας εποχής την οποία νομίζουμε πως γνωρίζουμε καλά. Εξετάζοντας τις πτυχές της ζωής του ήρωα της ιστορίας αυτής, του Κριτή του Ιπποδρόμου και του Βήλου, Πατρικίου και Ανθύπατου Μιχαήλ Ατταλειάτη, καθώς αυτές αναδύονται από τα διάφορα κείμενα που άφησε στις επόμενες γενιές, επισκεπτόμαστε τα εδάφη της Αυτοκρατορίας, περπατάμε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, επενδύουμε σε γαίες και ακίνητα, και ακούμε τις συμβουλές του για το πώς να προστατεύσουμε την περιουσία μας από την εφορία. Αντιμετωπίζουμε δε, ακόμα και τον κίνδυνο του θανάτου στα χέρια των βάρβαρων εχθρών της Ρωμανίας.
Περί της εαυτού ψυχής, Ισίδωρος Ζουργός, Πατάκης
Το νέο βιβλίο του σπουδαίου συγγραφέα είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα αλλά και ένα χρονικό για τον τρόπο που ένας αντιγραφέας γίνεται συγγραφέας, ένα μυθιστόρημα οικογένειας, περιπέτειας και ελευθερίας, για το άλλο Βυζάντιο. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής και της μνήμης, για αυτήν την ορμή που απαιτεί να ονοματίσουμε τα πράγματα του κόσμου εξαρχής με ανάδοχο τη δική μας ψυχή. Η ιστορία διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού, σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας, όπου ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας μεταγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία. Η γραφίδα του αφηγείται τη ζωή του, μια ιστορία εφηβικής μοναξιάς και χειρογράφων, μια περιδίνηση σε διανοητικά διλήμματα, διωγμούς, έρωτες και αγωνίες στην αυγή της δυναστείας των Κομνηνών στα τέλη του 11ου αιώνα.
Γυναίκες στη φυλακή: Μαρτυρίες, Μαρία Φαφαλιού, Αλεξάνδρεια
Μια πρώτη γνωριμία με τις ποινικές κρατούμενες στις ελληνικές φυλακές, από μια κοινωνική ψυχολόγο που έχει ξεχωρίσει στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Μέσα από δικές τους μαρτυρίες, ποιήματα, σκίτσα, ημερολόγια, φωτογραφίες, πλαισιωμένες από τον λόγο εκείνων που τις γνώρισαν από κοντά, καθώς και από τον λόγο των ειδικών. Γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη ζωή στα Καταστήματα Κράτησης Γυναικών, το «πριν» από τη φυλακή και το «μετά». Ιστορίες που δεν ξέρουμε, ή που τάχα δεν γνωρίζουμε. Γυναίκες τόσο μακριά και συνάμα τόσο κοντά μας. Ένα ταξίδι σε αυτόν τον γνωστό – άγνωστο κόσμο. Έναυσμα για σκέψη και για δράση.
Διαβάστε επίσης
Το 1984 δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο
Το σύνδρομο της δικτατορίας και πώς αντιμετωπίζεται