Ένας φωτογράφος δίνει φωνή στα αιωνόβια δέντρα που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και θυμίζουν μαγικά τοπία, αλλά και υπενθυμίζουν ότι αυτά ήσαν εδώ πριν από εμάς…
Στην Παλαιοβοτανική και γενικότερα για την εξέλιξη της ζωής στη Γη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα πρώτα δάση εμφανίστηκαν στον πλανήτη περίπου πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια. Τα δέντρα, λοιπόν, δεν είναι νεοφερμένα στη Γη, αλλά τόσο παλαιά που μπορούμε να εντοπίσουμε αρχαίες ηφαιστειακές εκρήξεις ή ξηρασίες στους δακτυλίους τους. Περισσότερα από τα μισά είδη δέντρων υπάρχουν μόνο σε μία μόνο χώρα. Φτελιές, φουντουκιές, ιτιές, βελανιδιές, ίταμοι, καστανιές, σκωτσέζικα πεύκα -καθένα από αυτά τα δέντρα που είναι εγγενή στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τις δικές του μοναδικές ιστορίες, μύθους και μορφή.
Ανήσυχος για τον ρυθμό με τον οποίο πλήττονται τα αυτόχθονα δέντρα από τις ασθένειες και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο φωτογράφος Adrian Houston άρχισε να τα καταγράφει σε όλο τους το πολύπλευρο μεγαλείο, μια καταπληκτική φωτογραφική δουλειά που κράτησε σχεδόν πέντε χρόνια.
Το «A Portrait of the Tree», είναι ένα γράμμα αγάπης, μια κραυγή και μια εξερεύνηση των παραμυθιών που συνδέονται με τα δέντρα της Βρετανίας,
είτε πρόκειται για ιστορίες θλίψης, ανανέωσης, επιβίωσης ή καταφυγίου. Για να γιορτάσει τη δημοσίευσή του, o Houston έγραψε μια εισαγωγή στο έργο, εμβαθύνοντας στην υπέροχη πτυχή της φύσης και στους κινδύνους του να θεωρούμε τα δέντρα αυτά δεδομένα.
Μέσα σε αυτό τον πρόλογο διαβάζουμε: «Η φύση έχει μια ένταση τόσο δυνατή που σου δίνει μια εντελώς διαφορετική άποψη για τον κόσμο. Όταν βλέπεις τη φυσική δύναμη της γης, μερικές φορές είναι δύσκολο να δεις την υποκείμενη ευθραυστότητά της. Αλλά γρατσουνίστε κάτω από την επιφάνεια και δείτε, είναι εκεί. Η ανάγκη να προστατεύσω ό,τι έχουμε, πριν να είναι πολύ αργά, επηρέασε τη δουλειά μου. Το 2004 φωτογράφιζα τον κρατήρα της Kilauea στο BigIsland στη Χαβάη, όταν το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται. Αυτή η παραλίγο θανάσιμη εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο ασήμαντοι είμαστε για τη φυσική δύναμη της Γης και πώς πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας».