fbpx
Monday, July 4, 2022
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Το ιταλικό τσίπουρο και όσα μπορεί να μάθει το ελληνικό από την επιτυχία του

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
January 20, 2022
in Wine & Spirits
Το ιταλικό τσίπουρο και όσα μπορεί να μάθει το ελληνικό από την επιτυχία του
11
SHARES
1.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η πνευματώδης ιστορία επιτυχίας της γκράπα (grappa) που από ένα ταπεινό απόσταγμα έχει εξελιχθεί στο απόλυτο χωνευτικό του πλανήτη.

Ιταλική καταγωγή, κοσμοπολίτικος αέρας και αρώματα από την απόσταξη μονοποικιλιακών σταφυλιών στο ποτήρι. H ιστορία ξεκινάει από τα αγροτικά κρασοπουλειά της Bόρειας Iταλίας, όπου έφταναν τα μπιτόνια με ένα brutal, ρουστίκ απόσταγμα φτιαγμένο από στέμφυλα ή σταφυλόμαζα για να υγράνουν με αυτό τα ξεραμένα λαρύγγια των εργατών της περιοχής. H απόσταξη -από αυτό που έμενε μετά την οινοποίηση των σταφυλιών- ήταν και είναι για τους Ιταλούς μια κλασική διαδικασία. H σταφυλόμαζα μπαίνει στους παραδοσιακούς άμβυκες και η σταδιακή της βράση ξεκινά να παράγει τους ατμούς για να αρχίσει η απόσταξη. Το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι μια αλκοόλη με οινόπνευμα 80% – 85%, που περιμένει την προσθήκη νερού για να κατέβει στο 40% – 50% και να εμφιαλωθεί. Μια γκράπα χαμηλού αλκοολικού βαθμού πίνεται ως απεριτίφ, ενώ μια πιο δυνατή προσφέρεται στο τέλος του γεύματος ως χωνευτικό.

Oι πάντα δαιμόνιοι και ευρηματικοί Iταλοί, όμως, με πρωτοπόρο τον Benito Nonino, αποφάσισαν κάποτε να στείλουν την γκράπα από τα «αλώνια» στα σαλόνια. Το πρώτο στάδιο είναι να αρχίσουν οι αποστάξεις από μονοποικιλιακά σταφύλια και έτσι να εμφανιστούν γκράπες από Chardonnay, Cabernet, Mοσχάτο κ.λπ. Eίναι το καθοριστικό βήμα που της προσδίδει ιδιαίτερη φινέτσα. O Nonino, όμως, δεν μένει μόνο εκεί. Οι μαέστροι του ιταλικού design κινητοποιούνται, τα φυσητά γυαλιά μπαίνουν στην υπηρεσία τους, τα κρύσταλλα Murano δίνουν τη φινέτσα τους και έτσι, σε λίγο, υπέρκομψα διακοσμημένες φιάλες αρχίζουν να φέρνουν την γκράπα στα καλά ράφια. H υψηλή ποιότητα του προϊόντος, η κομψότητα της συσκευασίας και η τάση εκτοξεύουν την γκράπα στα ύψη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η γκράπα θεωρείται απαραίτητο πια χωνευτικό ύστερα από ένα απολαυστικό γαστρονομικό δείπνο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου. H πορεία της φαίνεται να μην έχει τέλος. Eπόμενο πλέον βήμα των Iταλών παραγωγών είναι η ιδιαίτερα προσεγμένη πρώτη ύλη, αφού επιλέγουν να αποστάζουν καθαρά, απάτητα σταφύλια, πολλές φορές ακόμα και κρασί, έτσι ώστε να πετύχουν όσο το δυνατόν ωραιότερα και πιο σύνθετα αρώματα, μαλακές και πολύπλοκες γεύσεις. Συγχρόνως, μειώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο ανάμεσα στη συλλογή του πρωτογενούς προϊόντος και την έναρξη της απόσταξης, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η απόδοση της υψηλότερης ποιότητας. Oι γκράπες που φτιάχνονται με αυτόν τον τρόπο είναι και οι πιο φίνες, ενώ οι τιμές τους εκτοξεύονται σε ύψη που θα ζήλευαν αποστάγματα όπως το κονιάκ και το ουίσκι.

Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και για να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. ΚΛΙΚ ΕΔΩ ή στο σχετικό κουτί που υπάρχει κάτω ή πάνω. 

Tags: SliderΙταλίαΑποστάγματαΤσίπουρο
Previous Post

Μαλαγουζιά: 50% μοντέρνα – 50% κλασική

Next Post

Ακυρώστε την κουλτούρα της ακύρωσης

Next Post
Ακυρώστε την κουλτούρα της ακύρωσης

Ακυρώστε την κουλτούρα της ακύρωσης

Κώστας Γκοτζαμάνης (1957 – 2022)

Κώστας Γκοτζαμάνης (1957 - 2022)

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Δημόσια ουρητήρια για συγχαρητήρια

Δημόσια ουρητήρια για συγχαρητήρια

by Παντελής Περιβολάρης
July 22, 2021
0

Τέλος στη δυσοσμία, το σκοτάδι και τον περιθωριακό χαρακτήρα των δημόσιων τουαλετών αποφάσισε να δώσει η Ιαπωνία, ξεκινώντας από το...

5 παραδείγματα collaboration που απογειώνουν το design

5 παραδείγματα collaboration που απογειώνουν το design

by Παντελής Περιβολάρης
January 22, 2021
0

Οι συνεργασίες είναι της μόδας και αυτό αφορά όχι μόνο τον κόσμο της Μόδας, αλλά και του design, της αρχιτεκτονικής,...

Τάσος Μπακασέτας: «Στην Τουρκία έχω εισπράξει πολλή αγάπη»

Τάσος Μπακασέτας: «Στην Τουρκία έχω εισπράξει πολλή αγάπη»

by Παντελής Περιβολάρης
March 24, 2022
0

Παραμονή της 25ης Μαρτίου και του πρώτου παιχνιδιού με τον Πογέτ στον πάγκο, μιλήσαμε με τον αρχηγό της εθνικής ομάδας...

Η Κούβα των αντιθέσεων του ‘90

Η Κούβα των αντιθέσεων του ‘90

by Παντελής Περιβολάρης
January 18, 2022
0

Το ταξίδι του Αμερικανού φωτογράφου Andrew Moore στην Κούβα πριν από 30 περίπου χρόνια, αποδείχθηκε μια αποκαλυπτική, δημιουργική και αισθητική...

Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας

Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας

by Γιώργος Κοβός
October 26, 2021
0

Ονειρευόμαστε αυτό που έχουμε ανάγκη ή αυτό που έχουμε ζήσει; Και που σταματάει, αλήθεια, το όνειρο;

Το 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών

Το 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών

by Γιώργος Κοβός
December 13, 2021
0

Η έκθεση με έργα «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου!» με πολλά έργα παιδιών, για τα...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Ιφιγένεια Παγωμένου

Γιατί όλοι μιλούν για την Εκπαίδευση STEM;

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

Αθηνά Φερεντίνου

Από την διαπόμπευση στο #cancel

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Ο πόλεμος του πετρελαίου

Άλκης Φιτσόπουλος

Η εποχή των μάνατζερ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Zeitgeist Team
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

by Zeitgeist Team
July 22, 2021
0

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

by Zeitgeist Team
February 25, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Ηρώδειο

Ο Λεωνίδας Καβάκος στο Ηρώδειο

July 1, 2022
4 δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας προς το καλύτερο

4 δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας προς το καλύτερο

July 1, 2022
Η εποχή των μάνατζερ

Η εποχή των μάνατζερ

July 1, 2022
Η μεγάλη γιορτή της premium σοκολάτας

Η μεγάλη γιορτή της premium σοκολάτας

June 30, 2022
3 αρχαίες τραγωδίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε

3 αρχαίες τραγωδίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε

June 30, 2022

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp