Άσπεργκερ, μεγαλομανία, παιδικά τραύματα. Διάσημος ψυχίατρος – συνεργάτης της CIA και επιστημονικές πηγές σκιαγραφούν το ψυχολογικό προφίλ του Ρώσου Προέδρου και αιτιολογούν τις αποφάσεις του.
Στην Ψυχιατρική υπάρχει ένας ηθικός κανόνας που αφορά στις δυνατότητες δημοσιοποίησης της ψυχικής υγείας κάποιου, είτε αυτός έχει εξεταστεί είτε απλώς κάνουν μια δημόσια εκτίμηση της κατάστασής του. Αυτή η αρχή απαγορεύει τις εικασίες και τις εκμυστηρεύσεις σχετικά με το τι υπάρχει στο μυαλό και στην ψυχή ενός δημόσιου προσώπου, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, πριν από όχι πολλά χρόνια υπήρχε ένας ψυχίατρος, ο Τζέρολντ Ποστ (Jerrold M. Post), ο οποίος ανέλυε τέτοια πολιτικά πρόσωπα, καθώς εργαζόταν για τη CIA, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η δουλειά του ήταν να ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για το ψυχολογικό προφίλ των παγκόσμιων ηγετών. Και καλώς έκανε, καθώς τα παραδείγματα προβληματικής ψυχικής υγείας ηγετών και δικτατόρων, από τον Χίτλερ ως τον Αμίν Νταντά και τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αναρίθμητα. Ο Ποστ, αξιοσέβαστος επιστήμονας και σπουδαίος συγγραφέας, πέθανε στο τέλος του 2020, σε ηλικία 86 ετών.
Προηγουμένως, το 2015 είχε δώσει μια συνέντευξη στο Newsweek, όπου μίλησε δημόσια για τον Πούτιν. Εκεί, λοιπόν, είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, ότι κάνει τον τρελό για να ξεγελάσει τη Δύση, ότι βλέπει τον εαυτό του αλαζονικά, ως έναν τσάρο της σύγχρονης εποχής που είναι υπεύθυνος για τους ρωσόφωνους λαούς. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για αυτόν είναι ο ίδιος του ο εαυτός και όχι ο ρωσικός λαός. Ο Τζέρολντ Ποστ έγραψε σε εκείνο το άρθρο που μπορείτε να βρείτε αυτούσιο εδώ, ότι η ατσάλινη εξωτερική εικόνα του Πούτιν είναι το αποτέλεσμα του εκφοβισμού (μπούλινγκ) που υπέστη στα μαθητικά του χρόνια. Ο εκλιπών Dr Post συνεχίζει: «Ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες για να μην τον απειλούν τα άλλα παιδιά. Βλέπουμε την ίδια συμπεριφορά στον τρόπο που ασκεί την ηγεσία του». Ενώ θεωρούσε ότι οι πυρηνικές κεφαλές μπορεί να είναι το ψυχολογικό ισοδύναμο των δεξιοτήτων τζούντο ενός μαθητή: είναι δηλαδή κάτι που τον κάνει να αισθάνεσαι πανίσχυρος.
Εξάλλου, τις τελευταίες ώρες ήρθαν στην επικαιρότητα από διεθνή ειδησεογραφικά Μέσα εικασίες για την ψυχολογική κατάσταση του Πούτιν. Σύμφωνα με αυτές, ο Ρώσος Πρόεδρος νόσησε από κορωνοϊό τον προηγούμενο χρόνο, κάτι που (μπορεί να) του επέφερε και ψυχολογικές επιπτώσεις, απόρροια του συνδρόμου long Covid. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και την ψυχολογία με ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, παραληρήματα, σύγχυση, ταραχή, αδυναμία ορθής αποτίμησης των συνθηκών και της πραγματικότητας. Είναι άγνωστο το πώς θα μπορούσε να επιδράσει το σύνδρομο long Covid σε ένα προβληματικό ψυχικό υπόστρωμα, αλλά υπάρχουν ειδικοί που θεωρούν ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τη μεγαλομανία και τον ναρκισσισμό. Άγνωστο αν όλα αυτά ισχύουν και σε ποιο βαθμό.
Αν ισχύουν πάντως, τα πράγματα είναι σκούρα για την ειρήνη και τη συνεννόηση…
Διαβάστε επίσης
Τι έλεγε ο Πούτιν πριν από μια δεκαετία
Ο αμερικανικός συντηρητισμός, η πατριωτική αισιοδοξία και η δεξιά στροφή των ΗΠΑ
Μεγάλο Αφιέρωμα: 30 χρόνια από την πτώση της ΕΣΣΔ