Για τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γεωργία, την Τσετσενία, τη δημοκρατία, την ενέργεια και το φυσικό αέριο, όπου σε τίποτα σχεδόν δεν φάνηκε συνεπής. Πώς αλλάζουν οι καιροί!
Συγκεντρώσαμε δηλώσεις του από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, που έγιναν κατά την περίοδο 2007 – 2010. Όπως θα δείτε, συνέπεια λόγων και πράξεων δεν υπάρχει. Αλλά αυτό δεν είναι η πολιτική; Η τέχνη του εφικτού, το να κερδίζεις χρόνο, το να υποχωρείς επιτιθέμενος και το να παριστάνεις ότι δήθεν προασπίζεσαι τη δημοκρατία ενώ στην πραγματικότητα τη μισείς θανάσιμα.
Για την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία
«Όποιος δεν στενοχωρήθηκε για τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. δεν έχει καρδιά. Όποιος επιθυμεί την επανίδρυσή της δεν έχει μυαλό. Η επιλογή, πάντως, των Ρώσων το 1990 είναι οριστική. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι όλες οι δικτατορίες, όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα είναι μεταβατικά. Μόνον τα δημοκρατικά συστήματα δεν είναι μεταβατικά. Παρά τις όποιες αδυναμίες τους, η ανθρωπότητα δεν έχει δημιουργήσει κάτι ανώτερο και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσία στο δρόμο για την ενίσχυση της δημοκρατίας και στη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
–Ειδικά στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι κάτοικοι της Ρωσίας έχουν χορτάσει ελευθερίες.
Για την Τσετσενία
«Αντί να μας συμβουλεύουν να συζητήσουμε με τους Τσετσένους, με ανθρώπους που σκοτώνουν παιδιά, γιατί οι Αμερικανοί δεν καλούν στη Ουάσινγκτον τον Osama Bin Laden να τον ρωτήσουν τι θέλει προκειμένου να τους αφήσει σε ησυχία; Κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μας ζητάει να μιλήσουμε με δολοφόνους παιδιών. Eμείς θα τους πολεμήσουμε τους τρομοκράτες, θα τους ρίξουμε σε φυλακές και θα τους καταστρέψουμε. Η ζωή στην Τσετσενία μοιάζει περισσότερο με ζωή έπειτα από φυσική καταστροφή. Οι άνθρωποι εκεί –όπως παντού στη Ρωσία– πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν φυσιολογικά, με ιατρική περίθαλψη, ελευθερία και σχολεία για τα παιδιά τους».
-Πάντως για τον πόλεμο στην Ουκρανία μια χαρά είναι οι Τσετσένοι για σύμμαχοι.
Για τη Ρωσία ως Υπερδύναμη
«Ο όρος “υπερδύναμη” ανήκει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όταν κάποιοι λένε σήμερα ότι η Ρωσία επιδιώκει τέτοιο ρόλο επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στη χώρα μας, να παρουσιάσουν τη Ρωσία ως τρομακτική και εχθρική δύναμη. Η Ρωσία υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κόσμου με πολλές δυνάμεις, με δημοκρατική τάξη, με ισχυρό σύστημα διεθνούς δικαίου, που θα επιτρέπει και στη μικρότερη ακόμη χώρα να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής. Η Ρωσία είναι έτοιμη να γίνει μέρος ενός τέτοιου κόσμου».
-Το διαπιστώνουμε κάθε μέρα! Και να που επανήλθε και ο Ψυχρός Πόλεμος, με τις πυρηνικές απειλές, και φυσικά ο Θερμός Πόλεμος στην Ουκρανία.
Για την προσφορά του στη Ρωσία
«Είμαι πολιτικός και μπορώ, μαζί με πολλούς άλλους, να είμαι υπερήφανος για κάποια επιτεύγματα. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνω την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, την ενίσχυση του κράτους, την πρόοδο στην προσπάθεια για εγκαθίδρυση ενός πλουραλιστικού συστήματος, την ενδυνάμωση του κοινοβουλευτισμού και τη δημιουργία ισχυρών ενόπλων δυνάμεων. Βεβαίως, υπάρχει και η Oικονομία, που είναι το σημαντικότερο. Αν δεν έχεις χρήματα, τι μπορείς να κάνεις; Δεν μπορείς να πας για ψώνια, δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε κανόνια ούτε πυραύλους ούτε φάρμακα. Για αυτόν το λόγο πιστεύω ότι η Οικονομία είναι η βάση για όλα. Αυτό έλεγε και ο Μαρξ».
-Ποιος Μαρξ; Ο Γκράουτσο;
Για τον πόλεμο του 2008 στη Γεωργία
«Τι θα πει “χρήση υπερβολικής βίας;”. Τι περιμένατε δηλαδή; Να χρησιμοποιήσουμε σουγιά ή σφεντόνα για να αντιμετωπίσουμε το στρατό της Γεωργίας, ένα στρατό που έχουν εκπαιδεύσει οι Η.Π.Α.; Όταν μας επιτίθενται τανκς, ρουκέτες και βαρύ πυροβολικό, εμείς πρέπει να απαντήσουμε με πέτρες; Ποια θα ήταν, λοιπόν, η επαρκής χρήση βίας σε αυτήν την περίπτωση; Άλλωστε, η Ρωσία δεν ήθελε πόλεμο. Απλώς, ήθελε να βγάλει τις γεωργιανές δυνάμεις από τη Νότια Οσετία, όπου είχαν εισβάλει. Εμείς ενεργήσαμε απόλυτα σωστά, ηθικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μερικοί στην Ευρώπη, όμως, ήθελαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα κάποιου άλλου».
-Άλλη μια φορά που η Ρωσία δεν ήθελε πόλεμο, αλλά δυστυχώς προέκυψε.
Για τον διάλογο
«Ο διάλογος είναι πάντα πιο προσοδοφόρος. Είναι ένας συντομότερος δρόμος προς την επιτυχία από ό,τι οι απειλές, τα εμπάργκο, ο αποκλεισμός και η ένοπλη πίεση. Η Ρωσία θέλει να λύσει το πρόβλημα με τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για το καλό όλων, αλλά και του ίδιου του ιρανικού λαού».
-Αρκεί να συμφωνούν με τα τελεσίγραφά σας.
Για την αποχώρησή του από την προεδρία της Ρωσίας
«Το σύνταγμα της χώρας μας ορίζει ότι ο Πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει μόνο επί δύο θητείες. Δεν θα αλλάξω το σύνταγμα προκειμένου να παραμείνω Πρόεδρος. Γνωρίζω ότι πρόκειται για κάτι καινούριο: Στην ιστορία της Ρωσίας, ο αρχηγός του κράτους, ανεξαρτήτως εάν ήταν Πρόεδρος ή τσάρος, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη θέση του για να αναλάβει κατώτερο αξίωμα. Είτε αποσυρόταν λόγω ηλικίας είτε αναγκαζόταν να παραιτηθεί».
-Για να είστε ακόμη ισόβιος Πρόεδρος, προφανώς το σύνταγμα άλλαξε.
Για την ενέργεια
«Παρά τα σημερινά προβλήματα με την οικονομία και την περίοδο φθηνών προϊόντων ενέργειας, η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου πλησιάζει στο τέλος της. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να φτάσουμε στην πολιτικοποίηση των διεθνών ενεργειακών σχέσεων. Τα συμφέροντα των παραγωγών, των καταναλωτών και των χωρών μετακομιδής μπορούν να είναι κοινά αν οικοδομηθούν μακροπρόθεσμες ξεκάθαρες σχέσεις στα θεμέλια της οικονομίας των αγορών».
-Να και κάτι που βγήκατε αληθινός. Δυστυχώς, δεν ήταν για καλό.
Διαβάστε επίσης
Στο ντιβάνι με τον Βλάντιμιρ Πούτιν
Ουκρανία: Το διαχρονικό δράμα ενός λαού