Red Hot Chili Peppers! Το καυτερό λαχανικό μπορεί να είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας καθώς μειώνει τη θνησιμότητα, υποστηρίζει μεγάλη αμερικανική μελέτη.
Σας αρέσει το πικάντικο φαγητό; Αν ναι, μπορεί να ζήσετε περισσότερο, λένε ερευνητές από το Larner College of Medicine στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς τσίλι σχετίζεται με 13% μείωση της συνολικής θνησιμότητας -κυρίως σε θανάτους που οφείλονται σε καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό.
Η μελέτη βρίσκεται εδώ και αποδεικνύει ότι οι πιπεριές και τα μπαχαρικά προσφέρουν μακροζωία. Άλλωστε, πάντα θεωρούνταν ευεργετικά στη θεραπεία ασθενειών, αλλά μόνο μια άλλη μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύθηκε το 2015, εξέτασε την κατανάλωση πιπεριάς τσίλι και τη συσχέτισή της με τη θνησιμότητα. Αυτή η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα της προηγούμενης μελέτης.
Το δείγμα της έρευνας ήταν περίπου 16.000 Αμερικανοί, οι διατροφικές συνήθειες των οποίων παρακολουθήθηκαν για έως και 23 χρόνια. Εκεί, λοιπόν, φάνηκε ότι οι καταναλωτές καυτερών πιπεριών είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν. Συγκεκριμένα, η συνολική θνησιμότητα για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν καυτερές κόκκινες πιπεριές τσίλι ήταν 21,6% σε σύγκριση με 33,6% για όσους δεν το έκαναν.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει, λένε οι επιστήμονες, διότι η καψαϊκίνη, το κύριο συστατικό στις πιπεριές τσίλι, παίζει ρόλο στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που αποτρέπουν την παχυσαρκία και ρυθμίζουν τη ροή του αίματος στη στεφανιαία αρτηρία, και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου (μικροβίωμα). Ως γνωστόν, το σώμα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια, ιούς και μύκητες, κυρίως στο έντερο, το λεγόμενο εντερικό μικροβίωμα. Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η σύνθεση του μικροβιώματος επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας μας.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι η κατανάλωση πιπεριάς τσίλι ή ακόμη και πικάντικων τροφών μπορεί να γίνει διατροφική σύσταση και βασικό συστατικό μιας καλής μακροχρόνιας υγείας. Με μέτρο, ωστόσο, καθώς η υψηλή κατανάλωση μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο, το στομάχι, αλλά και τα άλλα όργανα που συμμετέχουν στην πέψη.
Διαβάστε επίσης
Ουκρανία: Το διαχρονικό δράμα ενός λαού
Τι έλεγε ο Πούτιν πριν από μια δεκαετία
3 ψυχολογικά tips για να κάνεις κάποιον να σε πεθυμήσει