Με επιβεβαίωση των προβλέψεων αλλά και ένα ηχηρό outsider να επικρατεί ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες η απονομή των 94ων βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Δείτε τα αποτελέσματα.
Τα φετινά βραβεία Όσκαρ είχαν ανατροπές, ευτράπελα και εκπλήξεις που σίγουρα καθιστούν την τελετή πολύ πιο ενδιαφέρουσα σε σχέση με τις άνευρες τελευταίες χρονιές, λόγω της πανδημίας. Επιτέλους, χθες παρευρέθηκε όλη η αφρόκρεμα της showbiz καθώς και οι λάτρεις του καλού κινηματογράφου είδαν το συγκινητικό CODA, ένα μήνυμα για τον ανθρωπισμό και τη διαφορετικότητα.
Το άκρως πετυχημένο σχόλιο της παρουσιάστριας Έιμι Σούμερ στον εναρκτήριο λόγο τους περί πρόσληψης 3 γυναικών καθώς ήταν πιο οικονομικό από το να προσλάβουν έναν άνδρα (πετυχημένη σπόντα), αποτέλεσε εξαιρετικό έναυσμα για να «σπάσει ο πάγος». Παρόλα αυτά, στη συνέχεια, το στιγμιότυπο που σίγουρα θα μείνει στην μνήμη πολλών είναι το χαστούκι του Γουίλ Σμίθ στο πρόσωπο του παρουσιαστή Κρις Ροκ εφόσον ο δεύτερος, αστειευόμενος και πιθανολογικά έχοντας άγνοια για την αλωπεκία της συζύγου του Σμιθ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ χλευάζοντας το γεγονός πως είχε σχεδόν ξυρισμένο το κεφάλι της, όπως η Ντέμι Μουρ στο G.I. Jane, είπε: «Τζέντα, σε αγαπώ αλλά περιμένω το G. I. Jane 2», και η Τζέντα Πίνκετ Σμιθ δεν έκρυψε την ενόχλησή της. Εξοργισμένος επέστρεψε στη θέση του, με τον Κρις Ροκ να του λέει πως ό,τι είπε ήταν απλά ένα αστείο αλλά ο Γουίλ Σμιθ του φώναζε να μην πιάνει στο γα@@@@νο στόμα του, το όνομα της γυναίκας του! Στη συνέχεια, έχοντας κερδίσει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου κι με δάκρυα χαράς στα μάτια, δήλωσε πως η αγάπη οδηγεί σε τρελές πράξεις σε μια προσπάθεια να προλάβει τα όσα θα επακολουθήσουν με αφορμή το συμβάν που έχει προηγηθεί.
Δείτε εδώ τη σκηνή
Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου πήγε στην Τζέσικα Τσαστέιν για την ταινία «The Eyes of Tammy Faye», ενώ η Τζέιν Κάμπιον γίνεται η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» για την ταινία «Εξουσία του Σκύλου». Παίρνοντας το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου, η Αριάνα Ντε Μπόουζ ευχαριστήσε τη Ρίτα Μορένο που είχε υποδυθεί τον ρόλο της Ανίτα στην πρωτότυπη εκδοχή της ταινίας. Ακόμα, αποτελεί αξιοσημείωτο ότι ο Τρόι Κατσούρ αποτελεί τον πρώτο κωφό άνδρα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει ερμηνευτικό βραβείο για την κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου. Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να μάθει βρισιές στη νοηματική στο επιτελείο του Λευκού Οίκου σε μια πρόσφατη επίσκεψη του καστ εκεί και συγκίνησε αφιερώνοντας το βραβείο στον πατέρα του και την κοινότητα των κωφών.
Το «Dune» κατάφερε να αποσπάσει 6 τεχνικά βραβεία στις κατηγορίες Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, Μοντάζ, Ήχου, Μουσική, Σκηνογραφία και Οπτικά Εφέ. Ενώ, το «Drive my car» πήρε το Ξενόγλωσσο, το «Summer of Soul» πήρε το Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το «Encanto» το Όσκαρ Καλύτερου Animation.
Τέλος, το «Army of the Dead» ψηφίστηκε ως δημοφιλέστερη ταινία της χρονιάς μέσω social media, κατηγορία που πρόσθεσε η Ακαδημία ώστε να προσελκύσει περισσότερο νεαρόκοσμο. Τα βραβεία συνοπτικά:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ: CODA
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέιν Κάμπιον, Η Εξουσία του Σκύλου
Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ: Γουίλ Σμιθ (King Richard)
Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ: Τζέσικα Τσαστέιν (Eyes of Tammy Faye)
Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ: Τρόι Κάτσουρ (CODA)
Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ: Αριάνα Ντε Μπόουζ (West Side Story)
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Belfast
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: CODA
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ: Drive My Car
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΟΝΤΑΖ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΗΧΟΣ, ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ: Dune
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: No Time To Die από την ταινία «No Time to Die»
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ: Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Summer of Soul
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: The Queen of Basketball
Διαβάστε επίσης
10 Οσκαρικές ταινίες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ
Ποιος θα κερδίσει αυτά τα Όσκαρ;