Η δημοφιλής life coacher μιλάει για τον εσωκεντρισμό, το νέο της βιβλίο, την τέχνη της ζωής στο δρόμο της προσωπικής εξέλιξης, μέσα από τις δυσκολίες που όλοι περνάμε.
Μετά από λαμπρή καριέρα ως υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων, η Νάνσυ Μαλλέρου ασχολείται εδώ και μερικά χρόνια με τη συμβουλευτική και μέσω του Nama Group δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής και της σωµατικής ευεξίας, ενώ γράφει βιβλία, δίνει ομιλίες και διαχειρίζεται ψηφιακές πλατφόρμες εμψύχωσης, με στόχο πάντα το να επηρεάσει θετικά τη ζωή όσων περισσότερων ανθρώπων μπορεί. Συνομιλήσαμε μαζί της σε μια εποχή φορτωμένη με αρνητική ενέργεια, που ζητά από τη διακεκριμένη life coacher λίγο φως μέσα στην καταχνιά που μας περιβάλλει. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Εσωκεντρισμός: Πώς να ζήσεις αναπολογητικά σε έναν κόσμο γεμάτο ενοχές» (Εκδόσεις Πεδίο). Εκεί μιλάει για μια καινούρια προσέγγιση, που μας καλεί να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Ποιες είναι οι επιδράσεις των κρίσεων που ζούμε τελευταία στο σώμα και την ψυχή του ελληνικού πληθυσμού;
Τα προγνωστικά και οι αναλύσεις δείχνουν πως η επόμενη υγειονομική κρίση θα είναι η κατακόρυφη αύξηση του burnout. Η περίοδος της κρίσης και το κλείσιμο του κορωνοϊού δημιούργησε προβλήματα στην επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή. Η συνολική ανασφάλεια και η συνεχής αλλαγή δεδομένων έρχονται να τα ενισχύσουν. Η αυτοπεποίθηση είναι ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν άμεσα, ενώ τα επίπεδα του στρες έφτασαν στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο Nama Tribe, στη συνδρομητική μας πλατφόρμα Wellbeing Coaching, τα θέματα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι αυτά που αφορούν την αντιμετώπιση του στρες και την τόνωση της αυτοπεποίθησης.
Τι συνέβη λοιπόν με την αυτοπεποίθησή μας;
Η αυτοπεποίθηση συνδέεται με την ικανότητα μας να ανταπεξέλθουμε σε θέματα υγείας, επαγγελματική ανασφάλεια, προσωπικές σχέσεις. Είδαμε ανθρώπους να κλείνονται, να στρέφονται σε εξαρτησιογόνες ουσίες ή συνήθειες, να απο–κοινωνικοποιούνται και να υιοθετούν ένα lifestyle το οποίο επηρεάζει αρνητικά την συνολική τους ευμάρεια και ευεξία. Αυτή η νέα κανονικότητα απαιτεί από τους ανθρώπους να ανανεώσουν την πίστη τους στον εαυτό τους και να βγουν δυναμικά να διεκδικήσουν οτιδήποτε θα βελτιώσει τη ζωή τους.
Είναι εύκολο αυτό;
Ξέρετε, δεν είμαστε προϊόντα των περιστάσεων. Σε κάθε στιγμή, απέναντι σε κάθε πρόκληση, έχουμε την επιλογή να λειτουργήσουμε από θέση δύναμης ή από θέση αδυναμίας και θυματοποίησης. Στην πρώτη περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε προκλήσεις και κινδύνους κι ενεργοποιούμαστε για να τους αντιμετωπίσουμε. Στη δεύτερη, γινόμαστε θύματα των συναισθημάτων μας και των εξωτερικών συνθηκών και μένουμε αδρανείς ή κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Και στις δύο καταστάσεις θα βιώσουμε στρες. Μόνο που στην πρώτη μπορεί να είναι παραγωγικό στρες, ενώ στη δεύτερη το στρες αυτό να αποβεί καταστροφικό. Φυσικά και δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι είναι θέμα νοοτροπίας και επιλογής.
Θεωρείτε ότι υπό συνθήκες γενικευμένης αβεβαιότητας, το έργο σας καθίσταται δυσκολότερο;
Μέσα στο πρώτο lockdown αποφάσισα να είμαι καθημερινά live στο Instagram και να βοηθάω με τον δικό μου τρόπο, δίνοντας συμβουλές, coaching, αισιοδοξία. Σιγά σιγά οι ακροατές μου έγιναν χιλιάδες Έλληνες από όλο τον κόσμο και είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: επιθυμούσαν ενεργά κάτι καλύτερο και ήταν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Μιλώντας καθημερινά μαζί τους, τους γνώρισα χωρίς να τους έχω ποτέ συναντήσει. Ήξερα ονόματα, που μένουν, τι δουλειά κάνουν, με τι παλεύουν. Τους παρότρυνα να γνωριστούν μεταξύ τους, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Και το έκαναν με μεγάλη επιτυχία. Έτσι ένιωσα ότι έχουμε κάποιον πολύ ισχυρό δεσμό μεταξύ μας. Ήμασταν όλοι μέλη μιας φυλής, ενός «Τribe». Άρχισα να μιλάω για τη φυλή μας και να απευθύνομαι στη φυλή μας.
Γιατί κάνατε αυτή την επιλογή;
Αποδεικνύεται πως το ταξίδι της προσωπικής εξέλιξης κι ενδυνάμωσης είναι προσωπική υπόθεση, αλλά όχι απαραίτητα μοναχικό· γίνεται πιο ωφέλιμο με συνοδοιπόρους. Η ύπαρξη μιας κοινότητας ομοϊδεατών με κοινούς στόχους και ιδεώδη, μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε πρακτικό και σε ψυχολογικό επίπεδο – πό ιδέες, συμβουλές και χρήσιμες τεχνικές, μέχρι παρότρυνση, εμψύχωση και συμπαράσταση. Και κυρίως αλληλεγγύη. Αυτό που διαδίδω με πάθος είναι ότι πέρασε η εποχή που είχε νόημα να θέλεις ‘να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα’. Στην εποχή που ζούμε η μοναξιά είναι μια παγκόσμια πανδημία. Η αίσθηση της απομόνωσης και της μοναχικότητας είναι ολοένα πιο έντονη. Η λύση είναι να γίνεις μέλος ενός συνόλου που θα σε κινητροδοτεί, θα σε γεμίζει και θα σε πηγαίνει μπροστά.
Τι είναι λοιπόν το Nama Tribe;
Είναι μία συνδρομητική πλατφόρμα με πολύ χαμηλό κόστος, στη διάθεση όποιου χρειάζεται καθοδήγηση και υποστήριξη κάθε στιγμή. Η προσέγγιση του περιεχομένου έχει ολιστικό χαρακτήρα και στόχο τη συνολική ευζωία, για αυτό κι εστιάζει σε όλους τους τομείς της ζωής: Σχέση με τον εαυτό μας, σχέσεις με τους άλλους, υγεία και ευεξία, εργασία και οικονομικά, καθώς και πνευματικότητα.
Είναι εύκολο για τον σύγχρονο άνθρωπο να επικεντρωθεί σε μια τέτοια προσπάθεια πνευματικότητας;
Όλα στη ζωή είναι θέμα οπτικής, νοοτροπίας. Εκεί που θα στρέψεις το βλέμμα και την ενέργεια σου, εκεί θα επιφέρεις αποτέλεσμα. Άρα επιλέγοντας να ξεπεράσεις το φόβο με τον οποίο βομβαρδίζεσαι καθημερινά μπορείς να έχεις την οπτική της «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» που λέω εγώ, χωρίς να εννοώ την, μερικές φορές τοξική, θετικότητα. Μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους και να κοιτάζω το πρόβλημα κατάματα. Αυτό είναι το κομμάτι του ρεαλισμού. Η αισιοδοξία έρχεται από τη σκέψη ότι θα τα καταφέρω, θα βρω τρόπο ή βοήθεια. Κι αν δεν τα καταφέρω, θα έχω μάθει από την πορεία μου.
Υπάρχει απόθεμα δυνάμεων στον σύγχρονο άνθρωπο; Για να λειτουργήσει ο θετικός τρόπος σκέψης;
Όταν φτάνεις στα όριά σου κάνεις πράγματα που δεν διανοείσαι ότι μπορείς να κάνεις. Μέσα μας έχουμε εξαιρετικά μεγάλες δυνάμεις. Κι εγώ τις ανακάλυψα όταν δεν μπορούσα να κάνω παιδί, όταν το παιδί μου πήγε στο νοσοκομείο, όταν η οικογένειά μου ήταν στην πυρκαγιά στο Μάτι. Είναι κρίμα όμως να ανακαλύπτουμε τις δυνάμεις μας μόνο σε περιόδους κρίσης, όταν μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας και των γύρω μας καθημερινά. Η εποχή μας σίγουρα ώθησε να κοιτάξουμε μέσα στον εαυτό μας και να δούμε τα θέλω μας. Τα σημαντικά έγιναν ξεκάθαρα και οι επιλογές μας πιο ουσιαστικές, με λιγότερα πρέπει κι ενοχές. Αυτή η νέα πραγματικότητα θα αναγκάσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να αποδεχτούν τη μεγάλη τους δύναμη και να αφυπνιστούν, να πάρουν την ώθηση που χρειάζονται και να βοηθήσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους γύρω τους.
Πως και από πού μπορούμε να αντλήσουμε δυνάμεις;
Ας ξεκινήσουμε με τη σκέψη πως είναι στη φύση μας να είμαστε χαρούμενοι, να έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό σώμα και μυαλό, να έχουμε σχέσεις, να προχωράμε μπροστά, να εξελισσόμαστε. Είναι λοιπόν η φυσική μας κατάσταση να είμαστε σε επαφή με το σώμα μας, να νιώθουμε τα όρια μας, οπότε και να αναγνωρίζουμε πότε και πώς καλύπτονται οι ανάγκες μας. Πιστεύω πως όσο δύσκολη και αν μοιάζει η καθημερινότητα του καθένα με μία «εσωκεντρική οπτική» μπορεί να πάρει την ερμηνεία και το περιεχόμενο που δίνει νόημα και χαρά. Αν τα έχουμε καλά με εμάς, θα αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και θα συνδέσουμε τις επιλογές μας με τις αξίες μας και τα θέλω μας, χωρίς ενοχές, και τότε θα βρούμε το κουράγιο να ζήσουμε και να απολαύσουμε κάθε στιγμή. Αυτό θα είναι το φυσικό αποτέλεσμα.
Αναφέρατε τον όσο «εσωκεντρική» οπτική. Τι σημαίνει;
Δούλευα τη φιλοσοφία του εσωκεντρισμού μέσα μου για χρόνια. Την τέσταρα σε πελάτες μου χρόνια και είδα πόσο απελευθερωτική μπορεί να είναι. Έτσι αποφάσισα να την κάνω ένα βιβλίο, όπου θα βρει κανείς όλες τις πτυχές και κυρίως θα μυηθεί στις πρακτικές που μπορούν να μας κάνουν αληθινούς εσωκεντριστές. Ο εσωκεντρισμός είναι μια λέξη που εφηύρα για να εκφράσω την καλή πλευρά του εγωκεντρισμού. Ένοιωθα ότι η απουσία της μας οδηγούσε σε ένα ενοχικό σύνδρομο κάθε φορά που κάποιος αφιέρωνε χρόνο κι ενέργεια στον εαυτό του. Κι όμως, είναι ο τρόπος να ανακαλύψουμε τον αυθεντικό, μοναδικό εαυτό μας και να διεκδικήσουμε χώρο για αυτή την αλήθεια, χωρίς να πρέπει να απολογηθούμε σε κανέναν γι’ αυτή: αναπολογητικά.
Τι εννοείται με το «αναπολογητικά»;
Αναπολογητικά δεν σημαίνει να μην αναγνωρίζω τα λάθη μου ούτε να μη ζητώ συγγνώμη όταν κάνω λάθος. Σημαίνει να κάνω εσωκεντρικές επιλογές και να μην απολογούμαι για αυτές, να μη νιώθω άσχημα, να μη νιώθω ότι οφείλω εξηγήσεις. Προφανώς δεν εννοώ αδιαφορία για τους άλλους, δεν εννοώ ότι γίνομαι αναίσθητος ή αγενής και όλα τα σχετικά που μπορεί κάποιος να σκεφτεί. Μην παρασυρθείτε σε μια επανάσταση ναρκισσισμού και εγωκεντρισμού, χωρίς έγνοια για τους γύρω σας. Όχι, δεν είστε το κέντρο του κόσμου. Όχι, δεν είστε μόνοι σας σε αυτόν τον πλανήτη. Οι πράξεις μας έχουν επιπτώσεις στους γύρω μας. Είστε όμως το κέντρο του δικού σας κόσμου. Γνωρίζετε εσάς και τις ανάγκες σας, και να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τις εκπληρώσετε χωρίς ενοχές. Η φροντίδα του εαυτού μας σε όλα τα επίπεδα, το να είμαστε καλά, είναι κάτι που δεν το κλέβουμε από άλλους. Είναι σαν τον αέρα ή την αγάπη. Όση και να δώσεις στον εαυτό σου, υπάρχει αρκετή αγάπη για όλους, όσο κι αν αναπνέεις, υπάρχει αρκετός αέρας για όλους. Για αυτό δεν χρειάζεται να απολογείσαι που θέλεις να σε προστατέψεις, να σε εξελίξεις, να είσαι εσύ!
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!