To fine dinning εστιατόριο των νησιών Φερόε μεταφέρθηκε στη Γροιλανδία, για υψηλή γαστρονομία με θέα τα παγόβουνα.
Σε ένα μικρό ξύλινο σπίτι ένας νεαρός σεφ, βραβευμένος δύο φορές με αστέρι Michelin, ετοιμάζει γκουρμέ πιάτα για τους επισκέπτες του. Υπό άλλες συνθήκες, αυτό δεν θα ήταν καθόλου περίεργο, όμως το συγκεκριμένο εστιατόριο βρίσκεται στη μακρινή Γροιλανδία και απευθύνεται σε ταξιδιώτες που αναζητούν νέες γαστρονομικές συγκινήσεις, αλλά και τουρίστες που θέλουν να εξερευνήσουν την αρκτική ζωή.
Το κτίσμα όπου στεγάζεται το KOKS, του 30χρονου σεφ Poul Andrias Ziska, είναι από τα παλαιότερα του παγωμένου οικισμού Ilimanaq, όπου η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με σκάφος ή ελικόπτερο. Η κοινότητα Ilimanaq, που στα γροιλανδικά σημαίνει «τόπος ελπίδας», περιστοιχίζεται από παγόβουνα και αριθμεί μόνο 50 κατοίκους. Η διαδρομή από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γροιλανδίας, την Ilulissat που είναι διάσημη για τον τεράστιο παγετώνα της, γίνεται με πλοίο και διαρκεί μια ώρα.
Ο σεφ κέρδισε το πρώτο του αστέρι το 2017, το δεύτερο το 2019 και τον τίτλο του πιο απομονωμένου εστιατορίου Michelin στον κόσμο, για το ρεστοράν του στα νησιά Φερόε. Όμως, ως ανήσυχο πνεύμα αποφάσισε να μεταφέρει το KOKS στην Γροιλανδία, ώστε να δοκιμάσει νέες εμπειρίες και να πειραματιστεί με τοπικές πρώτες ύλες, όπως κρέας φάλαινας, καβούρια χιονιού, βόδι μόσχου, λαγόπους και φύκια.
Το μικρό εστιατόριο, που μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό πελατών κάθε φορά, προσφέρει ένα μενού 20 πιάτων γευσιγνωσίας και υπόσχεται να ενθουσιάσει τους γευστικούς κάλυκες για περίπου 280 δολάρια, χωρίς τα ποτά.
Ο Poul Andrias Ziska, φιλοδοξεί κάποια στιγμή να επιστρέψει στη βάση του, στα νησιά Φερόε, όμως προς το παρόν αυτό που θέλει είναι να γίνει το εστιατόριό του ένας γευστικός προορισμός, αλλά και να διασκεδάσει και ο ίδιος με αυτήν την περιπέτεια, να γυρίσει στον τόπο του γεμάτος εμπειρίες και γνώση.
Η Γροιλανδία, η οποία έχει εννέα φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει πολύ χαμηλά ποσοστά τουρισμού, γεγονός όχι και τόσο αξιοπερίεργο, δεδομένης της δυσκολίας προσέγγισης. Παρ’ όλα αυτά, το 2019 οι επισκέπτες αυξήθηκαν και η χώρα υποδέχθηκε περισσότερους από 100.000 τουρίστες, μέχρι που το ξέσπασμα της πανδημίας ανέκοψε την ανοδική πορεία.
Σήμερα, η γροιλανδική Τουριστική Επιτροπή ελπίζει ότι, μεταξύ άλλων και το εστιατόριο KOKS θα βοηθήσει στην προσέλκυση ταξιδιωτών, που θέλουν να γνωρίσουν την άγρια ομορφιά του τόπου ή να δοκιμάσουν κάτι νέο, όπως το κρέας φάλαινας, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φαλαινοθηρία απαγορεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
Είναι γεγονός, ότι ένα τόσο μακρινό ταξίδι δεν είναι εύκολο, όμως φαίνεται να αξίζει τον κόπο και τον χρόνο, αφού αυτός ο παγωμένος τόπος, μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις που δεν συναντά κανείς εύκολα και αυτό είναι που ανεβάζει την αξία του ταξιδιού.