Επίκαιρο, καλοσχεδιασμένο και εκτελεσμένο με βάθος και μαεστρία, το «Ανδρόγυνο» στο Vault Theater είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε όσους δεν τα έχουν όλα λυμένα.
Πριν μερικές εβδομάδες, στο πλαίσιο των επισκέψεών τους στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αμφότεροι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στον όρο «γυναικοκτονία». Μπορεί να διαφώνησαν στη νομική κατοχύρωση του όρου, είναι εντυπωσιακό όμως το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των ομιλιών πολιτικών στην ΔΕΘ, ομιλιών που είθισται να επικεντρώνονται στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, ένα τέτοιο θέμα βρέθηκε στην πολιτική ατζέντα.
Σε μια εποχή που οι πολιτικοί ασχολούνται στη ΔΕΘ με την έμφυλη βία και οι δολοφονίες γυναικών μονοπωλούν συχνά την επικαιρότητα στην χώρα μας, μια θεατρική παράσταση σε ένα από τα περιφερειακά θέατρα της Αθήνας, το δαιμόνιο Vault, έρχεται να μας βάλει, με τον δικό της, ελλειπτικό αλλά κοφτερό τρόπο, σε έναν ουσιαστικό προβληματισμό για το ζήτημα.
Και να σκεφτεί κανείς ότι το έργο «Ανδρόγυνο» ξεκινάει ως μαύρη κωμωδία με ένα εύρημα που πυροδοτείται πριν την έναρξη της παράστασης στο φουαγιέ του θεάτρου. Και συνεχίζει στη μικρή αίθουσα συνδυάζοντας το stand up, τον αυτοσχεδιασμό, την παντομίμα και το σωματικό θέατρο προκειμένου να μιλήσει, δια της τεθλασμένης αρχικά, για τα μεγάλα και τα δύσκολα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι ορίζεται ως ανδρόγυνο; Είναι ο γάμος μια κοινωνική απειλή; Μπορούν δύο ψυχές να μονιάσουν κάτω από την ίδια στέγη; Σπάνε τα στερεότυπα και αν ναι, τι ήχο κάνουν;
Η παράσταση βασίζεται στο μπριόζικο κείμενο της Χριστίνα Σαμπανίκου (αφηγήτρια) η οποία μαζί με την Βίκυ Αδάμου (Θηλυκό) και τον Johnny O (Αρσενικό) απαρτίζουν το τρίο των ερμηνευτών. Το κείμενο αφηγείται τρεις οικογενειακές ιστορίες έρωτα, αγάπης, γάμου και δημιουργίας οικογένειας, σε τρεις διαφορετικές εποχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, τρεις ιστορίες που αποτυπώνουν την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών μέχρι τις μέρες μας.
Στο πρώτο επίπεδο, οι μαρτυρίες των τριών ζευγαριών των τριών ιστοριών, οι οποίες οπτικοποιούνται από το ζεύγος των ηθοποιών που υποδύονται το Ανδρόγυνο, παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στους θεατές. Είναι σημαντικό ότι οι ιστορίες, τόσο γνώριμες τόσο καθημερινές τόσο προβλέψιμες αλλά κι απρόβλεπτες συνάμα, αναπαριστούν όχι απλώς τις σχέσεις ενός εκάστου ανδρόγυνου αλλά την ίδια την ελληνική κοινωνία στις φάσεις που διένυσε από το χθες της δικτατορικής περιόδου μέχρι τις πρόσφατες εποχές της οικονομικής ευδαιμονίας.
Η Χριστίνα Σαμπανίκου στο πλάι της σκηνής ως «Επιστημονική Κοινότητα» που μελετάει τα ανδρόγυνα στην πορεία του (ελληνικού) χρόνου αναζητώντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα που ήδη θέσαμε εμπλουτίζει την παράσταση με ηχητικά κολάζ κι ερωτήσεις προς το κοινό, με δολοφονικές ατάκες στις απαντήσεις των θεατών, με πικρόχολα σχόλια και με νοσταλγικές αναφορές. Όλα δοσμένα με προσεκτικές δόσεις χιούμορ, λεπτότητα κι ευγένεια- ακόμα και τα πιο πιπεράτα σχόλια των σχέσεων περνάνε χωρίς να προσβάλουν, βρίσκοντας στόχο.
Και ξαφνικά όλα αλλάζουν και το Ανδρόγυνο αποκτά τη μορφή και τις διαστάσεις που από την αρχή είχε σχεδιάσει κι επιλέξει η δημιουργός του. Έρχεται στο σήμερα, στο τώρα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Ξαφνικά το κλίμα αλλάζει όπως μια καλοκαιρινή καταιγίδα μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να διαλύσει ένα υπαίθριο γλέντι, αφήνοντας πίσω της βρεγμένα ρούχα, πεταμένα παπούτσια και λάσπες. Εδώ όμως οι λάσπες έχουν χρώμα κόκκινο, το χρώμα του αίματος.
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου
Κείμενο: Χριστίνα Σαμπανίκου
Κίνηση: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμός: Lazy Boy
Μουσική επιμέλεια: Άλκης Μπούφης
Φωτογραφία: Φώτης Πλέγας Γ.
Aφίσα παράστασης: Σοφία Αποστολοπούλου
Trailer παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης (ORKI)
Ερμηνεύουν:
Επιστημονική κοινότητα: Χριστίνα Σαμπανίκου
Θηλυκό: Βίκυ Αδάμου
Αρσενικό: Johnny O (Γιάννης Οικονομίδης)
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη από 19 Σεπτεμβρίου έως 1 Νοεμβρίου (21:15)
Χώρος: Vault Theatre Plus, Mελενίκου 26, (Γκάζι) Βοτανικός
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία, πατώντας like στο facebook banner που βλέπετε κάτω ή πάνω δεξιά.