Ενόψει Μουντιάλ και του πιο αμήχανου παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ιστορίας, σκαλίζουμε τα σκάνδαλα που έφεραν τη διοργάνωση στη Μέση Ανατολή.
Το 2010, δυο καθώς πρέπει gentlemen με πανάκριβα ρούχα, ακόμη πιο ακριβά σπορ αυτοκίνητα και με λεπτούς τρόπους ευγένειας κατάφεραν τελικά να έχουν μια συνάντηση με τον πρώην γ.γ. της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) Μισέλ Ζεν Ρουφίνεν. Οι δυο gentlemen ήταν δημοσιογράφοι των Sunday Times. Ο Ρουφίνεν υπήρξε αρχι-gentleman, μέχρι και για μαύρη αγορά εισιτηρίων είχε κατηγορηθεί στο Μουντιάλ του 2002 και παύτηκε από την θέση του.
«Έχουμε το ΟΚ του προέδρου Ομπάμα, ώστε με κάθε θυσία η Αμερική να επιλεγεί για την διοργάνωση του Μουντιάλ του 2018 ή του 2022», είπαν ορθά – κοφτά στον Ρουφίνεν. Κι αυτός απάντησε, μη γνωρίζοντας ότι μια κρυφή κάμερα τα καταγράφει όλα: «Κανένα πρόβλημα, μερικοί βολεύονται μόνο με γυναίκες και μερικοί θέλουν μερικές χιλιάδες δολάρια. Έτσι χτίστηκε η αυτοκρατορία της ΦΙΦΑ, έτσι φτιάχτηκαν άνθρωποι που ξεκίνησαν από το μηδέν». Σαν πολύ Ελλάδα δεν θυμίζει το έργο;
Σε ένα δεύτερο ραντεβού, στο Κάιρο αυτή την φορά, οι ίδιοι δημοσιογράφοι ζήτησαν ονόματα από τον Ρουφίνεν και αυτός τα έδωσε. Ο ένας θα ήταν ο Νιγηριανός Αμος Αμαντού κι ο άλλος ο Ρέιναλντ Τέμαρεϊ από την Ωκεανία. Με τη μέθοδο της κρυφής κάμερας οι δυο δημοσιογράφοι κατέγραψαν τις επιθυμίες των δυο. Γύρω στα 500.000 δολάρια ο καθένας. Ο Νιγηριανός, μάλιστα, τους είπε ότι θα τα έριχνε για να φτιάξει γήπεδα στην πατρίδα.
Ξέσπασε, λοιπόν, το σκάνδαλο από την αγγλική εφημερίδα. Μέχρι τώρα, όλα ήταν κάτι σαν παραμύθι και λίγο πολύ γνωστό ότι υπήρχε διαφθορά. Τώρα, όμως, μπήκαμε σε ένα άλλο κεφάλαιο, όπου το Κεφάλαιο (το λένε και πολιτικοοικονομικό σύστημα), άρχισε να αμύνεται. Ακούστε, λοιπόν.
Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ελβετός Σεπ Μπλάτερ έθεσε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον Αμαντού και Τίμαρεϊ. Όμως, φρόντισε να υπερασπιστεί το σύστημα το οποίο βρήκε έτοιμο από τον προκάτοχό του, Βραζιλιάνο Ζοάο Χαβελάνζε. Αντί, λοιπόν, να ευχαριστήσει τους Άγγλους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την διαφθορά, έκανε και μάλιστα, στο BBC την εξής δήλωση: «Δεν ξέρω εάν είναι σωστή μια τακτική παγίδευσης των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα βρετανικά Μέσα. Το ποιος επωφελείται και ποιος βλάπτεται από τέτοιες πράξεις αλλά και τι ακριβώς συνέβη με τους Άγγλους δημοσιογράφους, είναι θέματα που εξετάζονται». Έτσι απλά, κυνικά.
Οι Άγγλοι, το’ πιασαν το υπονοούμενο. Η Αγγλία περιήλθε σε δυσχερή θέση στην προσπάθειά της να πάρει αυτή μία από τις δυο διοργανώσεις. Γιατί; Διότι δυο «ανόητοι» δημοσιογράφοι, τα έβαλαν με το σύστημα! Μάλιστα, ένα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Μουντιάλ, που φυσικά τοποθετήθηκε ανώνυμα, κάνοντας την εξής διαρροή: «Αναρωτιέμαι αν είναι εφικτό να αντιστρέψουμε την κατάσταση. H ΦΙΦΑ πιστεύει ότι καταδιώκεται από τα Media της Μεγάλης Βρετανίας. Οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, όμως η αλήθεια είναι πως η υποψηφιότητά μας δεν είναι τόσο δυνατή. Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να αλλάξει κάτι». Τώρα το πιάσαμε κι εμείς το υπονοούμενο. Αν συνεχίσει να προκαλεί ο αγγλικός Τύπος, δεν έχει Μουντιάλ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Μπλάτερ να υπενθύμισε στους Άγγλους, ότι στις εκλογές της ΦΙΦΑ το 2002, είχαν ταχθεί εναντίον του και υπέρ της υποψηφιότητας του Αφρικανού προέδρου της αφρικανικής συνομοσπονδίας Ισα Χαγιάτου, τον οποίο στήριζε και ο πρώην πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Λέναρντ Γιόχανσον. Να βάλουμε και τη δημοσιογραφική διαστροφή να δουλέψει; Από τότε οι Άγγλοι δεν είδαν «άσπρη μέρα» στα Μουντιάλ. Στο, δε, αυτό της Νότιας Αφρικής, κόντρα στη Γερμανία το 2010, τους ακυρώθηκε γκολ, ενώ η μπάλα είχε περάσει ένα μέτρο την γραμμή σε προσπάθεια του Λάμπαρντ. Τυχαίο; Δε νομίζω, που θα έλεγε κι ο «καθηγητής» στη γνωστή διαφήμιση. Ούτε είναι τυχαίο ότι Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως το Λονδίνο είναι η πόλη με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον κόσμο, άρα δεν έχει καμία δουλειά να πάρει το Μουντιάλ.
Το Μουντιάλ του 2018 δόθηκε στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ, ενώ είχε βουίξει ο κόσμος, ότι έπεσε χοντρό χρήμα για «λαδώματα» για να πάνε εκεί οι διοργανώσεις. Ο τότε αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζακ Γουόρνερ, μπήκε φυλακή. Και κάτι άλλοι απίθανοι «βαποράκια» από τα Νησιά Κέιμαν (!). Ο Μπλάτερ και ο τότε πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί παύτηκαν, γιατί ο πρώτος έδωσε στον πρώτο 2.5 εκατ. ευρώ και δεν μπόρεσαν να το δικαιολογήσουν στην αρμόδια επιτροπή της ΦΙΦΑ, και στο FBI. Πού κολλάει αυτό; Μα, μία από τις δυο διοργανώσεις ήθελαν οι ΗΠΑ. Τόμπολα!
Photo credit: Τom Dulat – FIFA/FIFA via Getty Images