Η παλαίωση επιλεγμένων κόκκων καφέ σε βαρέλια που έχουν φιλοξενήσει ουίσκι είναι τάση. Μία νέα άφιξη στην κατηγορία είναι ο Morning Dram.
Κάποτε λέγαμε το ρητό «σαν το παλαιό, καλό κρασί» για να πούμε ότι κάποιος ή κάτι που ωριμάζει είναι καλύτερο από το νέο. Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει και τώρα θα λέμε «σαν τον παλαιό, καλό καφέ!». Ναι τι και αν ο πολυκαιρισμένος καφές δεν θεωρείτο μέχρι τώρα κάτι καλό, γιατί χάνει τη φρεσκάδα του και το άρωμά του, όπως ο φρεσκοαλεσμένος καφές, στη ζωή έρχονται όλα τούμπα και αυτό συμβαίνει και με τον καφέ. Εδώ βέβαια μιλάμε για την ευεργετική διαδικασία της παλαίωσης και όχι για το πέρασμα του χρόνου.
Υπάρχει, λοιπόν, ένας νέος καφές, ονόματι «The Morning Dram», που επειδή είναι παλαιωμένος, είναι καλύτερος! Πως συμβαίνει αυτό; Ο εν λόγω καφές παλαιώνεται σε βαρέλια που έχουν φιλοξενήσει αλκοολούχα. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Tommy Tardie είναι ιδιοκτήτης εστιατορίων και μπαρ στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένου του The Flatiron Room, το οποίο διακρίθηκε με το βραβείο «Καλύτερο Μπαρ στην Αμερική 2021» από το Whisky Magazine.
Για το πώς επινόησε αυτή την τάση για τον καφέ, ο Tardie σημειώνει: «Λατρεύω τον καφέ περισσότερο από το ουίσκι. Όταν πηγαίνω για ύπνο το βράδυ ανυπομονώ να ξυπνήσω και να πιω καφέ. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να τα συνδυάσω μαζί. Έπινα πολύ καφέ και επειδή είχα μερικά βαρέλια για bourbon αλλά και βαρέλια για ουίσκι σίκαλης, σκέφτηκα ότι ίσως μπορούσα να αξιοποιήσω και τα δύο». Μετά από αυτό ο Tardie ταξίδεψε στην Κολομβία για να κάνει βουτιά στην γευσιγνωσία του καφέ και να πάρει προμήθειες για τα χαρμάνια. Ένα από αυτά, είναι ένα χαρμάνι μεσαίου ψησίματος με γευστικές νότες όπως ώριμα ροδάκινα, μέλι, σοκολάτα και βερίκοκο, νότες δηλαδή που βρίσκουμε και στο bourbon ουίσκι.
Οι κόκκοι παλαιώνουν ολόκληροι, για αυτό και χρειάζεται μύλος για την άλεση. Επίσης, κανένας από τους καφέδες δεν περιέχει αλκοόλ. Η παλαίωση στο βαρέλι μεταδίδει απλώς τις υπέροχες νότες και το άρωμα από τα αποστάγματα που κάποτε κρατούσε.
Στόχος του Tardie είναι να κάνει τους πελάτες να εκτιμήσουν την κατανάλωση του πρωινού καφέ τους με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο που ένας λάτρης των οινοπνευματωδών ποτών πίνει το βράδυ ένα καλό ουίσκι, σκέτο και καθαρό. Τίμιος στόχος!