fbpx
Saturday, November 15, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το «χαβιάρι» της Ελλάδας

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
December 29, 2023
in Food, Nutrition
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το «χαβιάρι» της Ελλάδας
2
SHARES
1.3k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πλούσιο σε αρώματα, λιπαρή υφή και ένα στόμα που γεμίζει με την αλμύρα και το ιώδιο της λιμνοθάλασσας, το (προϊόν Π.Ο.Π.) αυγοτάραχο δεν είναι οικονομικά απρόσιτο (περίπου 30 ευρώ / 100 γραμμάρια) και για αυτό δεν μπορεί να θεωρείται ελιτίστικη απόλαυση.

Οι Φαραώ μάλλον ήξεραν να απολαμβάνουν, αφού το αυγοτάραχο θεωρείτο από τότε εκλεκτή λιχουδιά ενώ αποτελούσε ουσιαστική και σημαντική τροφή στο διαιτολόγιο και των αρχαίων Ελλήνων. Επί Τουρκοκρατίας το έδιναν οι Έλληνες σαν μίσθωμα στους Τούρκους, ενώ αργότερα οι Ιταλοί το έτρωγαν με λάδι και λεμόνι. Στην Ευρώπη ήταν ήδη γνωστό από τον 17ο αιώνα και εικάζεται ότι ο Λόρδος Βύρωνας συνέβαλε ιδιαίτερα στη φήμη του.

Εκατοντάδες ψαράδες δουλεύουν, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού και στα ιβάρια (φυσικά ιχθυοτροφεία) ακόμη και τη νύχτα με το φως της λάμπας υγραερίου, για να ψαρέψουν τις μπάφες (θηλυκούς κεφάλους. Αφού πρώτα αφαιρέσουν τους σάκους με τα αυγά τους, στη συνέχεια ξεκινούν το πάστωμα και την ξήρανση αυτού του μοναδικού εδέσματος.

Η παράδοση το θέλει να τρώγεται σκέτο, κομμένο σε λεπτές φέτες, αφού καθαριστεί από το κερί που το προστατεύει, πάνω σε φρυγανισμένο ζεστό ψωμί. Στο υπόλοιπο τμήμα δεν αφαιρούμε ποτέ το κερί και φροντίζουμε να καλύψουμε την ελεύθερη επιφάνεια του προϊόντος με μια διάφανη ζελατίνα, διατηρώντας το στη συντήρηση του ψυγείου. Ιδανική θέση είναι το κάτω συρτάρι του ψυγείου. Αν και μια ράβδος έχει διάρκεια ζωής που ξεπερνά τον ένα χρόνο, η αλήθεια είναι ότι όσο πιο φρέσκο καταναλωθεί το αυγοτάραχο τόσο πιο έντονη είναι η γεύση του.

Ταιριάζει θαυμάσια με ομελέτες, μακαρόνια, φρούτα εποχής όπως σύκο, μάνγκο κι αχλάδι, ενώ στέκεται δίπλα σε σαλάτες και λαχανικά. Δοκιμάστε το φρυγανιά τύπου μέλμπα, αλειμμένο με λιωμένο τυρί φέτα, μία λεπτή φέτα αυγοτάραχου και ψίχα λεμονιού. Ή με ψωμάκι μπριός, κομμένο στη μέση, αλειμμένο με τυρί κρέμα, λεπτές φέτες αυγοτάραχου με λεμόνι και φιλαράκια ρόκας.

Το αυγοτάραχο συνοδεύει εξαίσια τα περισσότερα οινοπνευματώδη. Ιδανικός μεζές για το ούζο και το τσίπουρο, αλλά και μια σταρένια μπύρα. Αν το συνδυάσουμε με ultra brut σαμπάνια, η ξηρότητα και η οξύτητα της σαμπάνιας σπάνε την λιπαρότητα και την αλμύρα του. Το malt ουίσκι είναι επίσης καλή επιλογή, ειδικά, ένα λιπαρό ουίσκι με θαλασσινό χαρακτήρα, ώστε να μπορεί να σταθεί δίπλα στο ιώδιο και την αλμύρα του αυγοτάραχου, όπως για παράδειγμα το Talisker. Όσον αφορά το κρασί προτιμήστε ένα ισορροπημένο chardonnay, όχι όμως από τα πολύ αρωματικά του νέου κόσμου. Τέλος, ταιριάζει και με τη βότκα -ένας κλασικός συνδυασμός που εξουδετερώνει την λιπαρότητα, εντούτοις για να πετύχει το ταίριασμα χρειάζεται μια εξευγενισμένη -διπλά ή τριπλά φιλτραρισμένη- απαλή βότκα.

Το αυγοτάραχο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το λίπος του περιέχει ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της σειράς ω-3 που, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ περιέχει και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιθρομβωτική δράση. Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες σκουαλενίου (ουσία την οποία συναντάμε και στο ελαιόλαδο) και φυτοστερολών (ουσίες που υπό προϋποθέσεις μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης).

Tags: SliderΠροϊόνταΧαβιάριΜεσολόγγιΨάρια
Previous Post

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζη στο Τρένο του Ρουφ

Next Post

Τα 5 καλύτερα ροκ άλμπουμ του 2023 που θα ακουστούν πολύ το 2024

Next Post
Τα 5 καλύτερα ροκ άλμπουμ του 2023 που θα ακουστούν πολύ το 2024

Τα 5 καλύτερα ροκ άλμπουμ του 2023 που θα ακουστούν πολύ το 2024

The Cramps: Stay sick, turn blue!

The Cramps: Stay sick, turn blue!

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Η νέα εποχή των γηπέδων

Η νέα εποχή των γηπέδων

by Παντελής Περιβολάρης
December 9, 2020
0

Οι εποχές αλλάζουν και μαζί αλλάζουν και τα γήπεδα και αυτά με τη σειρά τους την πόλη στην οποία βρίσκονται....

David Wojnarowicz: Ταλέντο, επανάσταση και queer art  

David Wojnarowicz: Ταλέντο, επανάσταση και queer art  

by Αναστασία Αντωνίου
April 18, 2022
0

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, η μοντέρνα τέχνη και το queer κίνημα εξακολουθούν να τον θεωρούν πολύ σημαντικό για...

Ποτέ ξανά πλαστικά καλαμάκια

Ποτέ ξανά πλαστικά καλαμάκια

by Αθηνά Φερεντίνου
July 14, 2022
0

Πλαστικά, χάρτινα, βιοδιασπώμενα, τα καλαμάκια έχουν εξέχουσα θέση όχι μόνο μέσα στον φραπέ, τα αναψυκτικά και τα κοκτέιλ, αλλά και...

Ποτέ δεν είναι αργά για να δεις το «Ethos»

Ποτέ δεν είναι αργά για να δεις το «Ethos»

by Αθηνά Φερεντίνου
April 6, 2022
0

Η σειρά που αποκαλύπτει το πραγματικό, ανθρώπινο και  συγκινητικό πρόσωπο της Τουρκίας, πέρα από στερεότυπα και πολιτικές σκοπιμότητες.  

Το «Αταίριαστο Ζευγάρι» σε όλη την Ελλάδα

Το «Αταίριαστο Ζευγάρι» σε όλη την Ελλάδα

by Zeitgeist Team
June 21, 2023
0

Η εμβληματική κωμωδία του Νιλ Σάιμον, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη, ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και περιοδεύει σε όλη τη...

Ίσως η καλύτερη ενεργειακή μπάρα του κόσμου

Ίσως η καλύτερη ενεργειακή μπάρα του κόσμου

by Παντελής Περιβολάρης
September 19, 2022
0

Η (δύο φορές) σούπερ μπάρα της Pangaia είναι προϊόν υψηλής καινοτομίας και έρευνας της επιστήμης της διατροφής.    

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

November 14, 2025
Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

November 14, 2025
Η άγνωστη ιστορία του Καββαδία με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

Η άγνωστη ιστορία του Καββαδία με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

November 14, 2025
Όταν η χούντα έβαλε στο γύψο το Ποδόσφαιρο

Όταν η χούντα έβαλε στο γύψο το Ποδόσφαιρο

November 14, 2025
Η Μπαρτσελόνα του Instagram

Η Μπαρτσελόνα του Instagram

November 11, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp