Αυτά που πρέπει να θυμόμαστε και εκείνα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από το Μουντιάλ που μόλις τελείωσε, ένα από τα πιο θεαματικά και συναρπαστικά της Ιστορίας.
Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι ιστορία, η Αργεντινή το κατέκτησε κερδίζοντας 4-2 στα πέναλτι την Γαλλία, μετά από ένα εξαντλητικό τελικό, που διήρκησε 150 λεπτά, με τις καθυστερήσεις. Ας θυμηθούμε 15 πράγματα που μας έκαναν εντύπωση σε αυτό το Μουντιάλ, αλλά εντός του αγωνιστικού χώρου. Διότι εκτός αγώνων, έγιναν τα μύρια όσα, από δωροδοκίες μελών της FIFA για να αγοραστεί η διοργάνωση, αποκλεισμούς, καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καμία συγγνώμη για τους περισσότερους από 6.500 αλλοδαπούς νεκρούς στα κάτεργα της Ντόχα, θύματα της μεγαλοσύνης του χρήματος.
- Οι διεθνείς Ιρανοί αρνήθηκαν να ψάλουν τον εθνικό τους ύμνο στην πρεμιέρα τους κόντρα στην Αγγλία, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις διαδηλώσεις των καταπιεσμένων γυναικών του Ιράν, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο της Μάσα Αμινί. Πρωτοστάτησε ο αρχηγός του Ιράν, παίκτης της ΑΕΚ, Χατζισαφί. Στο επόμενο ματς με την Ουαλία, τον σιγοψιθύρισαν γιατί απειλήθηκαν από το καθεστώς.
- Η μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή έχασε 2-1 στην πρεμιέρα της από την Σαουδική Αραβία, αν και προηγήθηκε 1-0. Εκτέθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης του οφ σάιντ, γνωστό ως «ημιαυτόματο οφσάιντ», καθότι δεν μέτρησε κανονικό γκολ του Λαουτάρο Μαρτίνες.
- Πριν από την σέντρα του αγώνας Γερμανίας – Ιαπωνίας 1-2, οι Γερμανοί διεθνείς φωτογραφήθηκαν ως ομάδα, έχοντας τα χέρια τους στο στόμα. Ήταν μία διαμαρτυρία για τα ανύπαρκτα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ και την βαναυσότητα κατά της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ.
- Στο δεύτερο ματς της εθνικής Αργεντινής, κόντρα στο Μεξικό, το άγχος άρχισε να πνίγει τους μετέπειτα παγκόσμιους πρωταθλητές. Το παιχνίδι είχε φτάσει στο 64’, όταν ο Μέσι πήρε την μπάλα, έκανε τις προσποιήσεις του και με συρτό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίκτυα. Τελικό σκορ, 2-0.
- Η Ισπανία έχασε 2-1 από την Ιαπωνία. Για πολλούς, η ήττα της ήταν επιλογή, για να αποκλειστεί από του ομίλους η Γερμανία, όπως κι έγινε. Επιπλέον, οι Ισπανοί θα απέφευγαν να παίξουν με τη Βραζιλία στον προημιτελικό. Δεν έφτασαν μέχρι εκεί, αποκλείστηκαν από το Μαρόκο στους «16» στην διαδικασία των πέναλτι.
- Η Γαλλίδα Στεφάν Φραπάρ έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφύριξε σε Μουντιάλ. Ήταν στο παιχνίδι της Κόστα Ρίκα με την Γερμανία 2-4. Βοηθοί της ήταν η Νεούζα Μπακ από τη Βραζιλία και η Κάρεν Ντίας Μεδίνα από το Μεξικό.
- Το παιχνίδι Νότιας Κορέας – Ουρουγουάης 0 – 0 ήταν το πλέον βαρετό του Μουντιάλ. Κανένας δεν ήθελε να χάσει.
- Στο παιχνίδι Ολλανδίας – Αργεντινής 2-2 στην παράταση, η κομπίνα των Ολλανδών στο φάουλ που κέρδισαν στο τελευταίο λεπτό δεν έχει προηγούμενο. Αντί να γίνει απ ευθείας σουτ, ή σέντρα, έπαιξαν με κάθετη πάσα.
- Ο Κροάτης γκολκίπερ Ντομινίκ Λιβάκοβιτς έπιασε τρία πέναλτι και οδήγησε την χώρα του σε πρόκριση στους «8» κόντρα στην Ιαπωνία. Στο επόμενο ματς έπιασε και ένα των Βραζιλιάνων κι η Κροατία πέρασε στα ημιτελικά.
- Το Μαρόκο έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που προκρίθηκε σε ημιτελικό, όπου έχασε 2-0 από την Γαλλία,. Στον προημιτελικό είχε αποκλείσει 1-0 την Πορτογαλία. Οι 14 από τους διεθνείς του γεννήθηκαν εκτός της χώρας.
- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του κόσμου που σκόραρε σε πέντε Μουντιάλ.
- Ο Λιονέλ Μέσι έχει, πλέον, στην συλλογή του όλα τα τρόπαια του ποδοσφαίρου. Πέρυσι κατέκτησε και το Copa America, 1-0 τη Βραζιλία μέσα στο «Μαρακανά».
- Ο Γάλλος σούπερ σταρ Κιλιάν Μπαπέ σκόραρε τέσσερα γκολ στον τελικό με την Αργεντινή, τρία στην κανονική διάρκεια και ένα στην διαδικασία των πέναλτι και η Γαλλία δεν κατέκτησε το τρόπαιο.
- Στον Λιονέλ Μέσι φόρεσαν «βασιλικό μανδύα» οι Καταριανοί, πριν του δώσουν το τρόπαιο ένας Καταριανός εμίρης και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Ασέβεια προς την Αργεντινή κι επίδειξη δύναμης κι ετσιθελισμού.
- Η χειρονομία του Αργεντινού γκολκίπερ Εμιλιάνο Μαρτίνεζ να δείξει τα γεννητικά του όργανα στους Γάλλους θεατές, επάνω στην εξέδρα που πήρε το «χρυσό γάντι», ως ο καλύτερος του Μουντιάλ.