Παρότι το βάρος των πρόσφατων σκανδάλων (Καϊλή, Πάτση κ.ά.) πιέζει, τα κομματικά συστήματα ένθεν κακείθεν έχουν επιβιώσει και σε πιο ντροπιαστικές καταστάσεις. Θυμόμαστε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα, το απολαμβάνουμε και αποδεικνύουμε ότι δεν ξεχνάμε.
Οι Βρετανοί λένε ότι το καλύτερο συνοδευτικό του τσαγιού δεν είναι ούτε το γάλα ούτε η ζάχαρη αλλά ένα κοινωνικό σκάνδαλο για το οποίο ανοίγει μια ωραία απογευματινή συζήτηση. Κάτι ξέρουν στην Γηραιά Αλβιώνα. Κι αν στην κοινωνική ζωή το «σκάνδαλο» δεν είναι παρά καρύκευμα ή γλυκαντικό που κάνει λιγότερο βαρετή την καθημερινότητα, στην πολιτική το σκάνδαλο είναι κινητήριος μοχλός εξελίξεων, το «αόρατο» χέρι που ρίχνει κυβερνήσεις, εκδιώκει πολιτικούς κι εξαφανίζει κόμματα.
Θυμηθείτε το πώς και το γιατί διαλύθηκαν δύο από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας, το Χριστιανοδημοκρατικό (δεν άντεξε τα σκάνδαλα του Τζούλιο Αντρεότι) και το Σοσιαλιστικό (δεν άντεξε τα σκάνδαλα του Μπετίνο Κράξι). Αναλογιστείτε τι πήγε να πάθει το Λαϊκό Κόμμα Ισπανίας (επέζησε των σκανδάλων, αλλά όχι ο ηγέτης του Μαριάνο Ραχόι). Ψάξτε να βρείτε πού είναι σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς (ο νεαρός που μαγείρευε τις δημοσκοπήσεις) και ο σύμμαχος του στην κυβέρνηση Χάινζ Κρίστιαν Στράχε (που συμπαθούσε τις Ρωσίδες μπίζνεσγουμεν της Ίμπιζα). Κι αν τους βρείτε, βάλτε στην παρέα τους και τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό, θύμα κι αυτός ενός -γελοίου σε σχέση με τα προαναφερόμενα- σκανδάλου.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τα απίστευτα κατασκευαστικά/φορολογικά σκάνδαλα της Ιταλίας (2000 – 2002) από τα οποία κατάφερε να διέλθει αλώβητος ο μετέπειτα πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι (την πλήρωσε και τα πλήρωσε ο αδελφός του που πήρε πάνω του την υπόθεση για να σωθεί ο πολιτευμένος μιντιάρχης), τα σκάνδαλα στο Παρίσι την εποχή που δήμαρχος ήταν ο Ζακ Σιράκ (τη γλύτωσε επειδή ήταν πλέον πρόεδρος), το σκάνδαλο των ελικοπτέρων Αγκούστα στο Βέλγιο. Στο Βέλγιο πάλι, που αυτό το διάστημα είναι στο διεθνές προσκήνιο, στην ιστορία θα μείνει το φοβερό σκάνδαλο με την αδικαιολόγητη αποφυλάκιση και την εγκληματικά ήπια μεταχείριση από τη δικαιοσύνη του δολοφόνου βιαστή Μαρκ Ντιτρού (που πιέζει σήμερα για την αποφυλάκισή του). Το όνομά του ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα: στη δική του υπόθεση οφείλεται η ταχύτητα των βελγικών αστυνομικών αρχών και η αδιανόητη για μας αυστηρότητα της βελγικής δικαιοσύνης. Ακόμα κι ο Νικολά Σαρκοζί έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για σκάνδαλο παρέμβασης στη δικαιοσύνη, για τα δωράκια που λάμβανε το 2007 από την Λιλιάν Μπετανκούρ.
Στην Ελλάδα όλη η μεταπολιτευτική περίοδος είναι γεμάτη σκάνδαλα, μικρά και μεγάλα, καραμπινάτα ή βουβά, γνωστά ή άγνωστα, με ή χωρίς πολιτικές συνέπειες. Ο λαός έχει μάθει να ζει με αυτά και παρά το γεγονός ότι δείχνει σημάδια έκπληξης ή οργής στο ξέσπασμά τους, εντούτοις τα καταπίνει μασημένα ή αμάσητα. Και φυσικά του κάθονται στο στομάχι. Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά με τις συνθηματικές ονομασίες τους.
Ζήσαμε το «είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια» που λέγεται πως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Δημήτρη Μαυράκη που είχε κατηγορηθεί ότι υπεξαίρεσε από την Επιχείρηση περίπου 500 εκατ. δραχμές. Ζήσαμε το «Ε, όχι και να πέσει η κυβέρνηση για ένα κωλόσπιτο» που είπε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος τη «Βίλα της Εκάλης» που αγόρασε ο Παπανδρέου για την φρεσκοπαντρεμένη Δήμητρα Λιάνη.
Είχε προηγηθεί το «Γιουγκοσλαβικό Καλαμπόκι» για το οποίο ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Αθανασόπουλος, παραπέμφθηκε το 1989, δικάστηκε το 1990 και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών. Ακολούθησε το 1989 το «Σκάνδαλο Κοσκωτά», το μεγαλύτερο ίσως μεταπολιτευτικό σκάνδαλο που έφερε στο εδώλιο τους Ανδρέα Παπανδρέου (πρωθυπουργό), Παναγιώτη Ρουμελιώτη (υπουργό Εθνικής Οικονομίας), Δημήτρη Τσοβόλα (Οικονομικών), Μένιο Κουτσόγιωργα (Δικαιοσύνης) και ο Γιώργο Πέτσο (υφυπουργός Βιομηχανίας) οι οποίοι παραπέμφθηκαν το 1989 και δικάστηκαν το 1992.
Ακολούθησαν το σκάνδαλο υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του «Ωτακουστή» ή απλώς αρχικοριού Χρήστου Μαυρίκη το 1994, το σκάνδαλο «Καλτσεστρούτζι» επίσης το 1994 για το οποίο παραπέμφθηκαν αλλά δεν δικάστηκαν οι Ιωάννης Παλαιοκρασάς (υπουργός Οικονομικών) και Ανδρέας Ανδριανόπουλος (υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τεχνολογίας), το αδιευκρίνιστο μέχρι τις ημέρες μας «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου», το σκάνδαλο του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Ευάγγελου Μαλέσιου (2003) που διέμενε χωρίς να πληρώνει ενοίκιο σε σπίτι που ανήκε στον επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη, πρόεδρο της πανίσχυρης τότε Altec, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του 2000 γνωστό και ως «Υποβρύχια που Γέρνουν» με πρωταγωνιστή τελικώς καταδικασθέντα τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Το 2004 είχαμε το σκάνδαλο «Πόρτο Καρράς» του υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα που οικοπεδοποίησε 17.000 στρέμματα στη Χαλκιδική ως δωράκι σε ξενοδοχειακή επιχείρηση. Το 2005 είχαμε άλλο ένα σκάνδαλο αμυντικών εξοπλισμών που σέρνεται μέχρι σήμερα, το γνωστό «Σκάνδαλο Thales» που εμπλέκεται ο Γιάννος Παπαντωνίου (Υπουργός Εθνικής Άμυνας), το 2006 είχαμε ένα άτυπο μεν αλλά οπωσδήποτε σκοτεινό σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή με πρώτο θύμα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αργότερα ξέσπασε το σκάνδαλο με τα «Δομημένα Ομόλογα» των ασφαλιστικών ταμείων (όλοι αθώοι…) και το «Σκάνδαλο των DVD» του Χρήστου Ζαχόπουλου (πολιτικό, οικονομικό ή απλώς …σεξουαλικό;).
Αξέχαστο θα μείνει το σκάνδαλο της «Siemens» ή Μίζενς (με το μεγάλο …ψάρι να έχει ήδη διαφύγει στη Γερμανία όπου προσφάτως αποκαταστάθηκε), το σκάνδαλο «Novartis» (περίεργο σκάνδαλο στο οποίο διώκονται όχι οι πολιτικοί που φέρονται αναμεμειγμένοι αλλά οι νομικοί που τους παρέπεμψαν), το σκάνδαλο «Τηλεοπτικές Άδειες» (όπου ένας επενδυτής στη δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών αντί για λεφτά παρουσίασε βοσκοτόπια…), το σκάνδαλο της «Λίστας Πέτσα» μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν ανύπαρκτα κανάλια και ανενεργές ιστοσελίδες, το σκάνδαλο «Κόκκινα Δάνεια» με τον αλαφροχέρη βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση και φυσικά το σκάνδαλο QuatarGate όπου πρωταγωνιστεί άλλο ένα ελληνικό πολιτικό πρόσωπο, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή. Και η ζωή συνεχίζεται…
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία, πατώντας like στο facebook banner που βλέπετε κάτω ή πάνω δεξιά.