Σχόλια και εντυπώσεις από την υποβλητική παράσταση που παίζεται στο θέατρο Πόρτα και ενθουσιάζει κοινό και κριτικούς, συνδυάζοντας τις παραστατικές τέχνες με τα video games και τη ζωή online.
Tο 2014, το θρίλερ του -νεοεμφανιζόμενου τότε- Άλιστερ ΜακΝτάουαλ ανέβηκε για πρώτη φορά στο Orange Tree Theatre στο Richmond. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη και άμεση, που την επόμενη χρονιά μεταφέρθηκε στο National Theatre στο Λονδίνο και στο Royal Exchange Theatre στο Μάντσεστερ. Το 2019 παίχτηκε στο Σικάγο, στη Μελβούρνη και το 2020 στο Kings Cross Theatre του Λονδίνου. Έχοντας το πλεονέκτημα να αξιοποιεί κώδικες και αφηγηματικά σχήματα από Lost και Dark σειρές μυστηρίου, αλλά και να ταξιδεύει πάνω στην «κονσόλα» ενός RPG παιχνιδιού (Role Playing Game) όπου κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται και το χάος είναι η μοναδική σταθερά, το έργο ανακατεύει με περίτεχνο τρόπο τις θεωρίες συνωμοσίας με την εγκληματικότητα, την εμπορία οργάνων με τις ψυχολογικές ελλείψεις και τη σωματεμπορία με τη συνειδητή εκπόρνευση του σύγχρονου ατόμου. Εγωκεντρισμός, διαφθορά, αλλοτρίωση, εθισμοί, αδιέξοδα, υπεροχή της εικόνας έναντι της ουσίας, αστική κόλαση και κυριαρχία του κακού, το έργο του 35χρονου ΜακΝτάουαλ αποτελεί ένα έξοχο δείγμα Lovecraftian horror και δυστοπικού θρίλερ, που ενθουσιάζει το νεαρό κοινό (20 – 35), διότι μπορεί και μιλάει στη γλώσσα του, σε καταστάσεις που του είναι κάτι παραπάνω από γνώριμες.
Όλα διαδραματίζονται στην Πομόνα, μία εγκαταλελειμμένη νησιωτική περιοχή στο κέντρο του Μάντσεστερ, που οι ντόπιοι χαρακτηρίζουν ως «μια τρύπα στο κέντρο της πόλης». Ύποπτο μέρος που μυρίζει υγρασία και παραβατικότητα, θα μπορούσε να είναι το σκηνικό ενός role play video game, θα μπορούσε όμως να είναι και πραγματικότητα. Όσο πραγματικό είναι το να περνάει κάποιος ώρες μπροστά σε μια οθόνη παίζοντας παιχνίδια και αλλάζοντας πρόσωπα σε έναν εικονικό κόσμο που δεσμεύει όμως την πραγματική του ζωή και επηρεάζει τη φυσική του υπόσταση. Στην παράσταση, η αγωνία διαδέχεται το μαύρο χιούμορ, το σασπένς την ωμότητα, ο τρόμος τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, τα έντονα ξεσπάσματα τους ολοζώντανους εφιάλτες. Το δηκτικό σχόλιο για τη σύγχρονη ζωή και την Generation Z με πλείστους συμβολισμούς, δεν μένει στο ρητορικό κομμάτι, αλλά μετουσιώνεται σε σκηνική δράση που καθηλώνει. Και εδώ βρίσκεται το μεγάλο ατού της παράστασης.
Υποβλητική, μεταμοντέρνα, σφυρηλατημένη επιδέξια από το μινιμαλιστικό και σπιντάτο σκηνοθετικό άγγιγμα του Θωμά Μοσχόπουλου, η παράσταση δεν απεκδύεται τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα: μέσα μας πιστεύουμε ότι όλο αυτό είναι ένα θέαμα προς κατανάλωση, που μας τρομάζει αλλά και μας αρέσει ταυτόχρονα, μας προβληματίζει αλλά δεν μας αποτρέπει από το να «συμμετάσχουμε» στο παιχνίδι. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης ενορχηστρώνει μια ομάδα 7 έμπειρων αλλά και νέων ηθοποιών (Στεφανία Ζώρα, Σίμος Κακάλας, Ειρήνη Μακρή, Άννα Μάσχα, Άλκης Μπακογιάννης, Γιώργος Παπαπαύλου, Φώτης Στρατηγός) που υποδύονται χαρακτήρες οντολογικά μονοδιάστατους -σαν φιγούρες avatar-, οι οποίοι όσο εύκολα συναντιούνται και συμπορεύονται τόσο δύσκολα ταυτίζονται και συνδέονται μεταξύ τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σκηνοθεσία και στο ανέβασμα έχει συνεισφέρει ο Sigurdur F3, ένας Ισλανδός conceptual artist και ενεργό μέλος της κουλτούρας των RPG, για τον οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα και αυτά μέσω του Μοσχόπουλου. Δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί μια περσόνα του συγγραφέα, ένα alter ego του σκηνοθέτη ή ένα δημιουργικό εύρημα μέσα στο ευρύτερο, αφηρημένο, πλαίσιο του έργου, ωστόσο, δεν έχει παρουσιάσει (και παρουσιαστεί) σε κάποια άλλη δουλειά, όπως μαθαίνουμε από τις μηχανές αναζήτησης…
Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Sigurdur F3, Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμιια-Προβολές: Βασίλης Παπατσαρούχας
Μουσική: Δημήτρης Παπατσαρούχας
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Λευτέρης Δούρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Παυλίδης
Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Κατασκευή κοστουμιών: Όλγα Εβσέεβα
Ειδικές κατασκευές: Δήμητρα Καίσαρη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Φωτογραφία αφίσας: Γεράσιμος Μαυρομμάτης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Στεφανία Ζώρα, Σίμος Κακάλας, Ειρήνη Μακρή, Άννα Μάσχα, Άλκης Μπακογιάννης, Γιώργος Παπαπαύλου, Φώτης Στρατηγός
Κατάλληλο για 16+
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο 21:00 και Κυριακή 19:00, κλείστε το εισιτήριό σας εδώ
Διαβάστε επίσης
10 θεατρικές παραστάσεις για τα Χριστούγεννα
Διαβάστε επίσης
10 κορυφαία ανδρικά ρολόγια από 1.000 έως και 10.000 ευρώ