Όλοι οι λόγοι που ο Γερμανός ποδοσφαιριστής έμεινε στην ιστορία ως φιλόσοφος, αλλά και ξεπέρασε σε δημοφιλία κάθε πολιτικό ηγέτη…
Ο μακαρίτης πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Κολ πέθανε μ’ ένα παράπονο. Ανέβηκε στο υπέρτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας, του, αλλά συνεχώς η σύζυγός του τού υπενθύμιζε ότι παρέμεινε ένας απλός καγκελάριος και ποτέ δεν θα γινόταν αυτοκράτορας. Κάιζερ, δηλαδή. Διότι Κάιζερ στην Γερμανία ήταν και θα παραμείνει εις τους αιώνας των αιώνων ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, μεγάλος αρχηγός της Μπάγερν και της εθνικής της Δυτικής Γερμανίας, που έφυγε από την ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 78 ετών. Για να αντιληφθούμε τις διαστάσεις της διασημότητας του Μπεκενμπάουερ στη Γερμανία, σκεφτείτε ότι όταν φωτογραφιζόταν δίπλα στη Μέρκελ ή τον Γερμανό πρόεδρο της δημοκρατίας, ο Τύπος προσδιορίζει τους πολιτικούς με τους τίτλους τους, ενώ απλώς ονομάζουν τον άνδρα που τους συνοδεύει. Διότι τον κάθε Υπουργό, οι Γερμανοί μπορεί να μην τον γνωρίζουν καν. Τον Κάιζερ Φραντς, τον ήξεραν ακόμα και οι πέτρες.
Τι ήταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ για το γερμανικό ποδόσφαιρο; Ο,τι ο πρώτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ για τη γερμανική οικονομία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αναμορφωτής. Ο «φιλόσοφος» του ποδοσφαίρου Κάιζερ Φραντς ήταν αυτός που με το αρχοντικό στυλ του, επανέφερε τον λαό της Γερμανίας στο γήπεδα, αλλά και στην χαμένη αξιοπρέπεια, μετά τη συντριβή τους στον Πόλεμο. Μπορεί το 1954 οι Δυτικογερμανοί να κατέκτησαν το Μουντιάλ, αλλά όλοι γνώριζαν ότι δεν ήταν «καθαρό». Κάποιοι πέθαναν πολύ νωρίς.
Ο Μπεκενμπάουρερ, όμως, εγκαινίασε ένα αρχοντικό στυλ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ένας λίμπερο, που όχι μόνο έκοβε, αλλά συμμετείχε σε ποσοστό 50% στην επιθετική διαδικασία. Είχε τέτοια αρχοντιά στις κινήσεις του, που ο μέγας Ουρουγουανός συγγραφέας και αείμνηστος Εντουάρντο Γκαλεάνο, όταν χρειάστηκε να τον περιγράψει, έγραψε μόνο «ένας ελιτίστας που έπαιζε με καπέλο, γάντια και μπαστούνι». Και ο οποίος, ποτέ δεν κοίταζε την μπάλα. Το βλέμμα του αγνάντευε το γήπεδο και είχε καταφέρει να το χωρέσει στο δεξί του παπούτσι. Επί ημερών του, στα 1974 εισήχθη στο ποδόσφαιρο η ορολογία «φιλοσοφία». Διότι ο Κάιζερ Φραντς ήταν ένας φιλόσοφος. Έτσι, την ίδια χρονιά, η τρελοπαρέα των κωμικών Μόντι Πάιθονς, έφτιαξε ένα βίντεο που κι αυτός έμεινε στην ιστορία. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με αντιπάλους Έλληνες και Γερμανούς φιλοσόφους. Εμείς παίζαμε με Πλάτωνα, ο Αριστοτέλη, Σοφοκλή, ο Επίκουρος, Ηράκλειτο, ο Αρχιμήδη, Σωκράτη κ.λπ., και οι Γερμανοί με Καντ, Νίτσε, Μαρξ, Χέγκελ, Σοπενάουερ και Μπεκενμπάουερ. Η μπάλα ήταν στημένη στην σέντρα και ουδείς την άγγιζε, γιατί όλοι φιλοσοφούσαν. Μέχρι που ο Σωκράτης έκανε μια κατεβασιά και την έστειλε στα δίκτυα, νικήσαμε 1 – 0! Ο Μπεκενμπάουερ, που έπαιξε με την στολή της Μπάγερν, δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. Και διαμαρτυρήθηκαν στον διαιτητή Κομφούκιο, για φάουλ.
Ένας φιλόσοφος, όπως ο Κάιζερ Φραντς, είχε διχάσει την κοινή γνώμη με το παίξιμό του. Όπως κάθε φιλόσοφος με τις ιδέες του. Η «Daily Mirror» εκείνα τα χρόνια τον είχε χαρακτηρίσει «φλεγματικό αλαζόνα», γιατί σχεδόν αγνοούσε τους αντιπάλους του, με το βλέμμα του και το παίξιμό του. Αλλά και οι συμπατριώτες του δεν ήταν όλοι μαζί του. Τον χαρακτήριζαν συντηρητικό και απόμακρο. Διότι θεωρούσαν ότι το ποδόσφαιρο είναι σκληρό παιχνίδι, τραχύ, τάκλιν, πάλι γενικώς. Κι ο Κάιζερ Φραντς αποσπούσε την μπάλα από τους αντιπάλους του, δίχως καν να λερώσει το σορτσάκι του. Όταν σταμάτησε, ενεπλάκη σε αρκετά σκάνδαλα, αλλά τον τίτλο του αυτοκράτορα δεν θα τους αφαιρέσει κανείς, παρότι για δυο χρόνια η FIFA του είχε απαγορεύσει την όποια ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Θεωρήθηκε ένοχος δωροδοκίας μελών της εκτελεστικής επιτροπής για να δοθεί το Μουντιάλ του 2018 στην Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ…