Το Malbec μοιάζει σαν να χωράει μέσα του ολόκληρη την Αργεντινή. Βαθυκόκκινο, μαρμελαδένιο, έντονα πικάντικο και μπαχαρένιο, συγχρόνως γλυκόπιοτο και ελαφρά επιθετικό στις τανίνες του, νομίζεις ότι χορεύει.
Τα κρασιά που δίνει αυτή η χαρισματική ποικιλία, σε κάνουν να τα αγαπήσεις αμέσως. Δεν είναι κρασιά στυλιζαρισμένα, κομψά, ιδιαίτερα πολύπλοκα ταννικά ή χωρίς νεύρο. Είναι κρασιά «ζεστά» που σου φέρνουν στο μυαλό, αργεντινούς χορευτές που στριφογυρίζουν παθιασμένα στους ρυθμούς του tango. Είναι κρασιά με έντονο, πικάντικο χαρακτήρα, που ξεκινάει από το βαθυκόκκινο χρώμα τους που μοιάζει αιμάτινο. Όταν φτάνουν να θέλουν να γοητεύσουν τη μύτη, στέλνουν φρουτώδεις νότες που μοιάζουν όμως να έχουν «λιώσει» στη μαρμελαδένια τους έκδοση και έτσι να γλυκαίνουν, σαν το γλυκό σταφύλι, τη μαρμελάδα δαμάσκηνο ή ένα chutney φραγκοστάφυλου.
Τα κρασιά που γεννιούνται από αυτήν την λατινική ποικιλία, στέλνουν στους ουρανίσκους μεθυστικές, πιπεράτες νότες, γλυκόπιοτες πινελιές, βελουδένιες, βανιλάτες γεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι μαλακές τανίνες του «παίζουν» τσαχπίνικα, προκαλώντας τους γευστικούς αισθητήρες να αντιδράσουν. Μια ποικιλία λοιπόν που μεγαλώνει στους αμπελώνες της Mendoza, ένα ιδανικό μέρος για αμπελοκαλλιέργεια στα οροπέδια της νοτίου Αμερικής, με πολύ καλές κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες, αμπελώνες που μοιάζουν σαν να είναι βιολογικοί, αφού δεν έχουν ποτέ δεχτεί επίθεση από μύκητες και έντομα και καλλιεργούνται παραδοσιακά με θειάφι και πολτό. Η πόλη της Μεντόζα, γνωστή ως «η χώρα του ήλιου και του κρασιού» είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Cuyo. Φωλιασμένη στους πρόποδες των Άνδεων, είναι μια τεχνητή όαση όπου οι ποταμοί Mendoza και Tunuyán δίνουν ζωή από όπου περνούν.
Και επειδή όποια πέτρα κι αν σηκώσεις κάποιον Έλληνα θα βρεις, η οικογένεια Κροντηρά, ο Κωνσταντίνος και η γυναίκα του Συλβίνα έχουν στήσει ένα ξεχωριστό οινοποιείο σε αυτόν τον αμπελουργικό παράδεισο και με την βοήθεια του καταξιωμένου Έλληνα οινολόγου, Πάνου Ζουμπούλη, στέλνουν το Malbec στα ύψη, ειδικά με το Dona Silvina Malbec Reserva.
Διαβαστε επίσης
Οι οινικοί θησαυροί της Ιβηρικής
Η απίστευτη ιστορία των κρασιών της Τοσκάνης