fbpx
Wednesday, July 6, 2022
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Οι οινικοί θησαυροί της Ιβηρικής

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
May 1, 2021
in Wine & Spirits, Experience
maksym-kaharlytskyi-5ZmAyIG_OrI-unsplash
6521517213_2462f5a6a7_k
2
SHARES
166
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δύο χώρες, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δύο τύποι ενισχυμένων κρασιών, τα ισπανικά Sherries και τα πορτογαλέζικα Port, σφραγίζουν με την παρουσία τους, την πιο ιδιαίτερη εκδοχή του παγκόσμιου αμπελώνα.

Τα κρασιά αυτά έχουν φήμη, αναγνωρισιμότητα, εξαιρετικό στυλ υψηλό αλκοολικό βαθμό και μοναδική γκάμα γεύσεων, με τα sherries να είναι συνήθως ξηρά, ενώ τα port γλυκά. Κατά τα άλλα και οι δύο κατηγορίες έχουν να παρουσιάσουν και λευκά και ερυθρά, με τις πιο πυκνά χρώματα να υποδηλώνουν το βαθμό της παλαίωσης.

Η περιοχή που ζουν και ωριμάζουν οι αμπελώνες για Sherry είναι αυτή του Χερέθ (Ανδαλουσία), μέχρι το λιμάνι του Ελ Πουέρτο, και βόρεια του Σανλούκαρ δε Μπαραμέδα. Τα λευκά εδάφη της περιοχής με τον ασβεστόλιθο, κρατούν την υγρασία του εδάφους για να μεγαλώνουν οι σπάνιες αυτές ποικιλίες, που περνώντας από παλαιά ξύλινα βαρέλια των 500 λίτρων (με μέση ηλικία τα 40 έτη) δίνουν τα περίφημα Fino, Amontillado και Oloroso, τις τρεις σημαντικότερες ποικιλίες του sherry. Τα κρασιά αυτά έχουν έντονη ξηρή αίσθηση, υψηλή οξύτητα και ζωντάνια. Χρυσό χρώμα, αρώματα αποξηραμένων φρούτων και άρωμα από παστέλι μπορεί να διακρίνει κάποιος σε αυτά, αν και έχουμε και πολλά sherry σε αποχρώσεις του κόκκινου.

Για τα βαθυκόκκινα Port, όλα ξεκινούν από τις πλαγιές του τεράστιου ποταμού Dοuro (ο εικονιζόμενος στην κεντρική φωτογραφία) που με μήκος κοντά στα 1000 χιλιόμετρα, εκβάλει στον Ατλαντικό, στην πόλη του Πόρτο. Εδώ οι ντόπιες ποικιλίες Τouringa National, Touringa Franca, Tinto Roriz, Tinta Barocca, και Tinta Cao, επιτυγχάνουν την τέλεια ωρίμανση στα καυτά σχιστολιθικά εδάφη της περιοχής. Μετά την οινοποίηση, ο μούστος έχει να διαλέξει δύο δρόμους για να γίνει το διάσημο port της Πορτογαλίας. Ο ένας τον οδηγεί σε μεγάλες δρύινες δεξαμενές των 10 τόνων όπου ωριμάζει για 2 ως 5 χρόνια σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας και έτσι διατηρεί τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Αυτά παίρνουν το χαρακτηρισμό Ruby. Εάν τώρα, ο μούστος οδηγηθεί σε μικρά βαρέλια και υγρά κελάρια για να μείνει 5 έως και 50 χρόνια, τότε χαρακτηρίζονται ως Tawny. Tα Ruby είναι γλυκά, φρουτώδη, με έντονο κόκκινο και ρουμπινί χρώμα. Τα Tawny, μετά από μακρά παλαίωση, χάνουν τον φρουτώδη χαρακτήρα τους και αποκτούν καραμελένιο χρώμα που φέρει στοιχεία της οξείδωσης όπως αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και καφέ ή πικρή σοκολάτα.

Αξίζει να δοκιμάσει κάποιος αυτά τα κρασιά και να τα βάλει στο τραπέζι του, ιδιαίτερα σε γιορτινές περιστάσεις. Η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική.

Tags: ΙσπανίαΠορτογαλία
Previous Post

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα chinos

Next Post

Το Seaspiracy αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα ψάρια

Next Post
Το Seaspiracy αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα ψάρια

Το Seaspiracy αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα ψάρια

Βόλτα στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Βόλτα στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Πώς να φτιάξετε μαγιάτικο στεφάνι εύκολα και απλά

Πώς να φτιάξετε μαγιάτικο στεφάνι εύκολα και απλά

by Zeitgeist Team
April 26, 2022
0

Με αυτό γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης. Είναι έθιμο ελληνικό αλλά και διεθνές, με δυνατή παρουσία σε όλη τη Μεσόγειο....

Τα ονειρικά ψηφιακά κολάζ του Guillermo Flores

Τα ονειρικά ψηφιακά κολάζ του Guillermo Flores

by Παντελής Περιβολάρης
April 12, 2022
0

Ο Μεξικανός designer και εικονογράφος δημιουργεί απίστευτα κολάζ στα οποία το ονειρικό στοιχείο συνδέεται με την πραγματικότητα και την εμπορικότητα....

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το CrossFit

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το CrossFit

by Zeitgeist Team
May 6, 2022
0

Tο φαινόμενο της εποχής, μια μανία που συνεχώς εξαπλώνεται και συγχρόνως μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφία. Εδώ είναι τα βασικά που πρέπει...

Μαστίχα: το δέντρο που πληγώναμε

Μαστίχα: το δέντρο που πληγώναμε

by Μόδεστος Κούρτης
February 25, 2021
0

Ένα δάκρυ μαστίχας είναι μια έκρηξη αρωμάτων, η γεύση ενός νησιού, η επίγευση υπέροχων προϊόντων, ένας μικρός θησαυρός για την...

Αυτό ήταν το ελληνικό νησάκι που παραλίγο να αγοράσουν οι Beatles

Αυτό ήταν το ελληνικό νησάκι που παραλίγο να αγοράσουν οι Beatles

by Γιώργος Κοβός
February 10, 2022
0

Το καλοκαίρι του 1967 οι Beatles ταξίδεψαν στην Ελλάδα, μαγεύτηκαν από το τοπίο και εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον να αγοράσουν ένα...

Ουίσκι με το φαγητό: Κάντε το σωστά!

Ουίσκι με το φαγητό: Κάντε το σωστά!

by Γιώργος Κοβός
March 5, 2021
0

O brand ambassador του Chivas, Μιχάλης Καγιάννης, μιλάει για την αρμονία του σκωτσέζικου ουίσκι με το φαγητό, ένα θέμα που...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Ιφιγένεια Παγωμένου

Γιατί όλοι μιλούν για την Εκπαίδευση STEM;

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Elvis για πάντα!

Εύη Νεοφώτιστου

Η hi tech θεραπεία που νικάει τις φοβίες

Άλκης Φιτσόπουλος

Η εποχή των μάνατζερ

Αθηνά Φερεντίνου

Από την διαπόμπευση στο #cancel

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Zeitgeist Team
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

by Zeitgeist Team
July 22, 2021
0

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

by Zeitgeist Team
February 25, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανάπλαση – ανάσα στο Κουκάκι

Ανάπλαση – ανάσα στο Κουκάκι

July 5, 2022
Στα Prince Oliver το καλοκαίρι είναι πάντοτε γιορτή!

Στα Prince Oliver το καλοκαίρι είναι πάντοτε γιορτή!

July 5, 2022
Στην υπηρεσία της υποταγής

Στην υπηρεσία της υποταγής

July 5, 2022
Elvis για πάντα!

Elvis για πάντα!

July 5, 2022
1ο Φεστιβάλ Αριστοναύτες: Μια νέα ματιά σε μια ιστορική περιοχή

1ο Φεστιβάλ Αριστοναύτες: Μια νέα ματιά σε μια ιστορική περιοχή

July 4, 2022

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp