Τα σταφύλια γίνονται κρασί, αλλά και brandy. Ένα απόσταγμα σταφυλιού και πολτού φρούτων που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας χρώμα, ιδιαίτερα αρώματα και σοφιστικέ χαρακτήρα.
Καταρχάς μια διευκρίνιση, διότι το Zeitgeist τα εξηγεί ωραία: Όλα τα κονιάκ είναι και μπράντι, όλα τα μπράντι όμως δεν είναι κονιάκ.
Ουσιαστικά, το μπράντι είναι μια ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει το κονιάκ, το αρμανιάκ και άλλα αποστάγματα σταφυλιού, φρούτων και βοτάνων. Maitre του είδους οι Γάλλοι, που χρησιμοποιούν ειδικά σταφύλια που οι ποικιλίες τους εξαρτώνται από την ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους, ενώ το τελικό προϊόν μετά την απόσταξη, αλλά και την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, δίνει ένα πληθωρικό απόσταγμα. Συγκεκριμένα, το κονιάκ έχει ονομαστεί έτσι από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας (Cognac), όπως επίσης και το αρμανιάκ (από την περιοχή Armagnac των Πυρηναίων). Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς μπράντι, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί.
Στην κορυφή όλων βρίσκεται το διάσημο Cognac. Ένα χαρμάνι από πολλές σοδειές που παραμένει ατελείωτα χρόνια στα δρύινα βαρέλια και δίνει το σήμα κατατεθέν της ομώνυμης περιοχής που βρίσκεται στη δυτική Γαλλία. Οι καλύτερες από αυτές τις σοδειές, η Grand Champagne και η Petit Champagne, είναι αυτές που δίνουν τα κορυφαία αποστάγματα κονιάκ.
Το πιο παλιό brandy της Γαλλίας είναι το Armagnac. Ένας ιδιαίτερος άμβυκας, αλλά και η ιδιαιτερότητα στην σύνθεση των εδαφών της περιοχής από την οποία προέρχεται, δίνουν σε αυτό το μοναδικό απόσταγμα, το Armagnac, τον χαρακτήρα που το κάνει να το ξεχωρίζουν οι λάτρεις του. Το αρμανιάκ θεωρείται το καλύτερο μπράντι λόγω μακράς παλαίωσης· αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι η παλαίωση των άλλων μπράντι -συμπεριλαμβανομένου του κονιάκ- ξεκινάει από τα 4 χρόνια, αλλά φτάνει εύκολα τα 15 χρόνια, ενώ υπάρχουν και αρμανιάκ 30 ετών που βάζουν κάτω πολλά κονιάκ.
Υπάρχει βέβαια και ο δικός μας Μεταξάς, που φτιάχνει ένα brandy από γλυκό σαμιώτικο κρασί και μια μυστική εσάνς. Το Metaxa είναι γενικώς διαθέσιμο σε τρεις ποιότητες με βάση την παλαίωση: Τριών Αστέρων (τουλάχιστον 3 ετών), Πέντε Αστέρων (τουλάχιστον 5 ετών), και Επτά Αστέρων (τουλάχιστον 7 ετών). Διατίθενται επίσης παραγωγές των 12 αστέρων και των 16 αστέρων αλλά και χαρμάνια με αποστάγματα περισσότερων ετών.
Εξαιρετικής ποιότητας είναι και το κυπριακό μπράντυ, αρκετά ήπιο λόγω του χαμηλότερου αλκοολικού του βαθμού (συνήθως 32%) και της γλυκύτητάς του. Παράγεται με διπλή απόσταξη σταφυλιών της τοπικής, λευκής ποικιλίας Ξυνιστέρι και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια. Το κυπριακό μπράντι παράγεται στο νησί από τα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί τη βάση για το κοκτέιλ Brandy Sour (Μπράντι Σάουρ) το οποίο αναμειγνύεται μαζί με λεμόνια Κύπρου -ίσως το πιο εύγεστο brandy sour του κόσμου.
Τα σπάνια αυτά αποστάγματα ταιριάζουν ιδιαίτερα με τις κρύες νύχτες του χειμώνα, απολαυστικοί συνοδοί ενός σοκολατένιου γλυκού ή ενός μεστού πούρου. Το μπράντι χρησιμοποιείται και στα κοκτέιλ ως βάση ή ως αρωματικός παράγοντας και έτσι τα τελευταία χρόνια είναι αυτή η δυναμική των κοκτέιλ που καταφέρνει και το συμπαρασύρει, κάνοντάς το δημοφιλές και στην Generation Ζ. Ωστόσο, η σκέτη απόλαυσή του, σε θερμοκρασία δωματίου και σε ποτήρι balloon που με τη θερμοκρασία της παλάμης βοηθά το απόσταγμα να αναδείξει το άρωμά του, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μυηθεί κάποιος στο σύμπαν του.
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και για να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Ή πατήστε like στο facebook banner που βλέπετε κάτω ή πάνω δεξιά.