fbpx
Monday, October 2, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Οι κώδικες του κονιάκ

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
January 31, 2023
in Wine & Spirits
Οι κώδικες του κονιάκ
Οι κώδικες του κονιάκ
4
SHARES
360
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα σταφύλια γίνονται κρασί, αλλά και brandy. Ένα απόσταγμα σταφυλιού και πολτού φρούτων που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας χρώμα, ιδιαίτερα αρώματα και σοφιστικέ χαρακτήρα.

Καταρχάς μια διευκρίνιση, διότι το Zeitgeist τα εξηγεί ωραία: Όλα τα κονιάκ είναι και μπράντι, όλα τα μπράντι όμως δεν είναι κονιάκ.

Ουσιαστικά, το μπράντι είναι μια ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει το κονιάκ, το αρμανιάκ και άλλα αποστάγματα σταφυλιού, φρούτων και βοτάνων. Maitre του είδους οι Γάλλοι, που χρησιμοποιούν ειδικά σταφύλια που οι ποικιλίες τους εξαρτώνται από την ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους, ενώ το τελικό προϊόν μετά την απόσταξη, αλλά και την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, δίνει ένα πληθωρικό απόσταγμα. Συγκεκριμένα, το κονιάκ έχει ονομαστεί έτσι από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας (Cognac), όπως επίσης και το αρμανιάκ (από την περιοχή Armagnac των Πυρηναίων). Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς μπράντι, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί.

Στην κορυφή όλων βρίσκεται το διάσημο Cognac. Ένα χαρμάνι από πολλές σοδειές που παραμένει ατελείωτα χρόνια στα δρύινα βαρέλια και δίνει το σήμα κατατεθέν της ομώνυμης περιοχής που βρίσκεται στη δυτική Γαλλία. Οι καλύτερες από αυτές τις σοδειές, η Grand Champagne και η Petit Champagne, είναι αυτές που δίνουν τα κορυφαία αποστάγματα κονιάκ.

Το πιο παλιό brandy της Γαλλίας είναι το Armagnac. Ένας ιδιαίτερος άμβυκας, αλλά και η ιδιαιτερότητα στην σύνθεση των εδαφών της περιοχής από την οποία προέρχεται, δίνουν σε αυτό το μοναδικό απόσταγμα, το Armagnac, τον χαρακτήρα που το κάνει να το ξεχωρίζουν οι λάτρεις του. Το αρμανιάκ θεωρείται το καλύτερο μπράντι λόγω μακράς παλαίωσης· αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι η παλαίωση των άλλων μπράντι -συμπεριλαμβανομένου του κονιάκ- ξεκινάει από τα 4 χρόνια, αλλά φτάνει εύκολα τα 15 χρόνια, ενώ υπάρχουν και αρμανιάκ 30 ετών που βάζουν κάτω πολλά κονιάκ.

Υπάρχει βέβαια και ο δικός μας Μεταξάς, που φτιάχνει ένα brandy από γλυκό σαμιώτικο κρασί και μια μυστική εσάνς. Το Metaxa είναι γενικώς διαθέσιμο σε τρεις ποιότητες με βάση την παλαίωση: Τριών Αστέρων (τουλάχιστον 3 ετών), Πέντε Αστέρων (τουλάχιστον 5 ετών), και Επτά Αστέρων (τουλάχιστον 7 ετών). Διατίθενται επίσης παραγωγές των 12 αστέρων και των 16 αστέρων αλλά και χαρμάνια με αποστάγματα περισσότερων ετών.

Εξαιρετικής ποιότητας είναι και το κυπριακό μπράντυ, αρκετά ήπιο λόγω του χαμηλότερου αλκοολικού του βαθμού (συνήθως 32%) και της γλυκύτητάς του. Παράγεται με διπλή απόσταξη σταφυλιών της τοπικής, λευκής ποικιλίας Ξυνιστέρι και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια. Το κυπριακό μπράντι παράγεται στο νησί από τα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί τη βάση για το κοκτέιλ Brandy Sour (Μπράντι Σάουρ) το οποίο αναμειγνύεται μαζί με λεμόνια Κύπρου -ίσως το πιο εύγεστο brandy sour του κόσμου.

Τα σπάνια αυτά αποστάγματα ταιριάζουν ιδιαίτερα με τις κρύες νύχτες του χειμώνα, απολαυστικοί συνοδοί ενός σοκολατένιου γλυκού ή ενός μεστού πούρου. Το μπράντι χρησιμοποιείται και στα κοκτέιλ ως βάση ή ως αρωματικός παράγοντας και έτσι τα τελευταία χρόνια είναι αυτή η δυναμική των κοκτέιλ που καταφέρνει και το συμπαρασύρει, κάνοντάς το δημοφιλές και στην Generation Ζ. Ωστόσο, η σκέτη απόλαυσή του, σε θερμοκρασία δωματίου και σε ποτήρι balloon που με τη θερμοκρασία της παλάμης βοηθά το απόσταγμα να αναδείξει το άρωμά του, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μυηθεί κάποιος στο σύμπαν του.

Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και για να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Ή πατήστε like στο facebook banner που βλέπετε κάτω ή πάνω δεξιά.

Tags: SliderΑρμανιάκΑποστάγματαMetaxaGeneration Ζ
Previous Post

Εθνικισμός και πολιτική στο ποδόσφαιρο

Next Post

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

Next Post
Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

The Colors of Summer: Η νέα καμπάνια της Prince Oliver φέρει την υπογραφή της Calliope

The Colors of Summer: Η νέα καμπάνια της Prince Oliver φέρει την υπογραφή της Calliope

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Είδαμε την «Ασκητική» και νιώσαμε τη μεταφυσική αγωνία του Καζαντζάκη 

Είδαμε την «Ασκητική» και νιώσαμε τη μεταφυσική αγωνία του Καζαντζάκη 

by Zeitgeist Team
May 16, 2022
0

Η θεατρική μεταφορά του θεμελιώδους έργου του Νίκου Καζαντζάκη στο Βρετάνια προσφέρει στιγμές ψυχικής ανάτασης και φιλοσοφικής ενατένισης. 

Από την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο

Από την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο

by Zeitgeist Team
November 16, 2022
0

H Παπουτσάνης συμμετείχε στην κορυφαία διεθνή έκθεση Εquip Hotel Paris, παρουσιάζοντας τις πολύ επιτυχημένες προϊοντικές σειρές της για ξενοδοχεία (Hotel...

Η Βούδα και η Πέστη σε άσπρο – μαύρο

Η Βούδα και η Πέστη σε άσπρο – μαύρο

by Zeitgeist Team
January 23, 2023
0

Το φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Κολτούκη «Ημερολόγιο Βουδαπέστης» συγκροτείται από 43 αναλογικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τραβηγμένες στην ουγγρική πρωτεύουσα πριν μία...

ΠΑΟΚ – Άρης:  Ένα ντέρμπυ, μια ζωή

ΠΑΟΚ – Άρης:  Ένα ντέρμπυ, μια ζωή

by Άλκης Φιτσόπουλος
April 14, 2022
0

Έτσι και η ιστορία ανοίξει το στόμα της για αυτό, θα βγάλει τόνους μίσους, αλλά και πολύ γέλιο. Πάει το...

Η εξέταση που αποκαλύπτει το DNA των πρωταθλητών

Η εξέταση που αποκαλύπτει το DNA των πρωταθλητών

by Άλκης Φιτσόπουλος
April 24, 2021
0

Πέρα από το ταλέντο που απαιτείται για τον πρωταθλητισμό, μια νέα γονιδιακή εξέταση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς αποκαλύπτει...

Είδαμε τη Λένα Κιτσοπούλου να σαρώνει

Είδαμε τη Λένα Κιτσοπούλου να σαρώνει

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 13, 2022
0

Η παράσταση «Τα νέα μου είναι σαρωτικά», στο θέατρο Σφενδόνη, δεν μοιάζει με τίποτα από ό,τι έχετε δει ως τώρα...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Δουλειά με το κομμάτι

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Οι καλύτερες ελληνικές παραλίες που πραγματικά… δεν υπάρχουν!

Εύη Νεοφώτιστου

Οι 6 κανόνες της επιτυχίας

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Η εποχή της ταχύτητας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Από τη Μεγάλη στη Σιωπηρή Παραίτηση

Από τη Μεγάλη στη Σιωπηρή Παραίτηση

September 29, 2023
Πρεμιέρα σήμερα για την Κοριτσιέρα των Βούρλων

Πρεμιέρα σήμερα για την Κοριτσιέρα των Βούρλων

September 29, 2023
10 ελληνικά τραγούδια που λίγοι γνωρίζουν ότι είναι ξένα

10 ελληνικά τραγούδια που λίγοι γνωρίζουν ότι είναι ξένα

September 28, 2023
Ο Jo Nesbo γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό

Ο Jo Nesbo γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό

September 28, 2023
Η ακινησία της κίνησης στους δρόμους της Αθήνας

Η ακινησία της κίνησης στους δρόμους της Αθήνας

September 27, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp