fbpx
Friday, November 21, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Γκούντα VS Ένταμ: Ομοιότητες και διαφορές των πιο δημοφιλών κίτρινων τυριών

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
September 20, 2024
in Food
Γκούντα VS Ένταμ: Ομοιότητες και διαφορές των πιο δημοφιλών κίτρινων τυριών
33
SHARES
3.3k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι δύο μικρές, ομώνυμες πόλεις της Ολλανδίας παράγουν τα τυριά που βάζουμε κάθε μέρα στο τραπέζι μας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πρωινού. 

Το τυρί Edam και το τυρί Gouda είναι γνωστά, παραδοσιακά, ολλανδικά τυριά, που φημίζονται για τη γλυκιά, πλούσια γεύση τους. Γι’ αυτό, δικαιολογημένα, έχουν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια αγορά, αποτελώντας βασικό στοιχείο σε κάθε πρωινό γεύμα. Παρότι και τα δύο τυριά εξάγονται και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Φινλανδία κ.ά.), η πατρίδα τους η Ολλανδία παράγει και εξάγει το 60% του τυριού Gouda και το 40% του τυριού Edam που καταναλώνονται παγκοσμίως. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, να λιώνουν εύκολα, τα καθιστά ιδανικά για σνακ, πίτσες, σάλτσες. Και τα δύο είναι αγελαδινά τυριά και προέρχονται από δύο ομώνυμες πόλεις που έχουν ταυτιστεί με την παραγωγή τους.

Υπαίθρια αγορά τυριών στην πόλη Ένταμ

Το ένταμ παρασκευάζεται από μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι 40% και έχει πατρίδα του μικρή πόλη Edam του Βόρειου Άμστερνταμ, περίπου 30 χιλιόμετρα από αυτό. Ξηρότερο, πιο ελαφρύ και πιο στυφό από το Gouda, είναι λιγότερο ρευστό όταν λιώνει και ροδοκοκκινίζει όμορφα προσδίδοντας δελεαστική όψη στη εκάστοτε γαστρονομική δημιουργία. Ενδείκνυται για χρήση σε φέτες, καθιστώντας το ιδανικό για σάντουιτς. Ιδανικό, επίσης,  για χρήση σε ροδέλες για διάφορες δημιουργίες finger food σε κύβους και εξαιρετικό για σάλτσες, σούπες και γαρνιτούρες.

Άποψη από την πόλη Gouda

Το γκούντα παρασκευάζεται από πλήρες γάλα με μεγάλη περιεκτικότητα (48%) σε λιπαρά. Η πόλη Gouda απέχει περί τα 25 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Άμστερνταμ. Έχει κρεμώδη και βουτυρώδη υφή, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Διατίθεται σε διάφορες εκδοχές με βότανα, μπαχαρικά, πιπέρι ή καπνιστό, ενώ παλαιώνει υπέροχα. Είναι πιο παχύρρευστο και δεν ροδοκοκκινίζει τόσο εύκολα. Κόβεται, θρυμματίζεται και λιώνει εύκολα και ομοιόμορφα καθιστώντας το ιδανικό για  γαρνιτούρες, σάλτσες και σούπες.

Ομολογουμένως, τα δύο είδη τυριών δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε διατροφικά χαρακτηριστικά αν εξαιρέσουμε την υψηλότερη περιεκτικότητα του τυριού gouda σε λιπαρά. Βέβαια, το ένταμ, δεδομένου ότι είναι λίγο πιο σκληρό και ξηρό, προσφέρεται περισσότερο για χρήση σε φέτες, finger food, αλλά και ως τυρί για τοστ με λιγότερα λιπαρά, ενώ το γκούντα, όντας πιο λιπαρό και πλούσιο, αποτελεί έξοχη επιλογή ως τυρί για τοστ, club sandwich, pizza, σάλτσες και σούπες, λόγω της παχύρευστης, πλούσιας, κρεμώδους υφής του όταν λιώνει!

Tags: SliderΤυριάΟλλανδία
Previous Post

Ένα ρολόι που μετατρέπεται σε πέντε

Next Post

THEES ART FESTIVAL: Το νέο φεστιβάλ της Σίφνου

Next Post
THEES ART FESTIVAL: Το νέο φεστιβάλ της Σίφνου

THEES ART FESTIVAL: Το νέο φεστιβάλ της Σίφνου

Τα 10 πιο διάσημα σάντουιτς του κόσμου

Τα 10 πιο διάσημα σάντουιτς του κόσμου

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Ισορροπιστής: «Η trap είναι σκουπιδίλα»

Ισορροπιστής: «Η trap είναι σκουπιδίλα»

by Παντελής Περιβολάρης
December 1, 2021
0

Λακωνικός αλλά και λάβρος κατά της trap ο Ισορροπιστής, κατά κόσμον Νικόλαος Παυλίδης, μας μίλησε για τους προβληματισμούς του, από...

Κύτταρο Live: Μισός αιώνας νέο και ζωντανό!

Κύτταρο Live: Μισός αιώνας νέο και ζωντανό!

by Θανάσης Αντωνίου
April 8, 2024
0

Το θρυλικό κλαμπ γιόρτασε 50 χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της πρωτεύουσας και με αφορμή αυτό πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα...

Ο μη αναμενόμενος λόγος που απατούν οι παντρεμένοι

Ο μη αναμενόμενος λόγος που απατούν οι παντρεμένοι

by Zeitgeist Team
April 2, 2021
0

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση Current Psychology απαντάει στο γιατί απατούν οι σύζυγοι. Και το βασικό...

Το ψυχογράφημα ενός εγωιστή

Το ψυχογράφημα ενός εγωιστή

by Zeitgeist Team
April 16, 2024
0

Είναι συνήθως χαρισματικό άτομο αλλά αυτοκαταστρέφεται γιατί δεν έχει  αυτογνωσία και ούτε μπορεί εύκολα να αποκτήσει. Δείτε πώς μπορείτε να...

Οι άγνωστες πτυχές του 1821 και το πολύπλευρο νόημα της Επανάστασης     

Οι άγνωστες πτυχές του 1821 και το πολύπλευρο νόημα της Επανάστασης     

by Πέτρος Θ. Πιζάνιας
March 21, 2025
0

Ο Πέτρος Πιζάνιας, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του καιρού μας, γράφει για τα πολιτικά νοήματα της ελευθερίας και φωτίζει...

Η τέλεια δίαιτα κρύβεται στη γνώση του Γλυκαιμικού Δείκτη

Η τέλεια δίαιτα κρύβεται στη γνώση του Γλυκαιμικού Δείκτη

by Μόδεστος Κούρτης
November 4, 2025
0

Ένας τρόπος υπάρχει για να αποφύγετε τον Σακχαρώδη Διαβήτη, τη «Μάστιγα του 21ου αιώνα» που καλπάζει και προβληματίζει πια εκατομμύρια...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στιγμές Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής!

Στιγμές Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής!

November 19, 2025
Η Κατερίνα Μακρυγιάννη γιόρτασε στο Παρίσι 10 χρόνια δημιουργίας

Η Κατερίνα Μακρυγιάννη γιόρτασε στο Παρίσι 10 χρόνια δημιουργίας

November 19, 2025
Μια καμπάνια που επιβεβαιώνει ότι η Μόδα μπορεί να είναι Τέχνη 

Μια καμπάνια που επιβεβαιώνει ότι η Μόδα μπορεί να είναι Τέχνη 

November 19, 2025
Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

November 14, 2025
Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

November 14, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp