Έργο του νεοελληνικού ρεαλισμού, με την πατίνα της δεκαετίας του ‘70 να δίνει μια περίεργη λάμψη στον συγγραφέα του, ο «Φονιάς» συνεχίζει την πετυχημένη πορεία του και ο Τζώνη Θεοδωρίδης, με ένα βραβείο πλέον στα χέρια του, συγκλονίζει με την ερμηνεία του.
Όταν ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου κλήθηκε το 1981 να ενσαρκώσει τον Φονιά, τον κεντρικό ήρωα στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη, προκειμένου να προσεγγίσει τον ρόλο του ρώτησε τον συγγραφέα στις πρώτες πρόβες του έργου: «Τι θέλουμε να πούμε με το έργο ρε Μήτσο;». Κι εκείνος μ’ ένα χαμόγελο του απάντησε: «Πολλές φορές, Αντώνη, σημασία δεν έχει το τι λες, αλλά ο τρόπος που το λες».
Πάνω σε αυτή την αυθόρμητη σκηνοθετική οδηγία, πάνω σε αυτό το απλό συγγραφικό ‘κλειδί’ στηρίζεται το μεγαλείο του «Φονιά», ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Έργο των αρχών της δεκαετίας του ‘80, ο ‘Φονιάς’ κουβαλάει μέχρι τις μέρες μας τους συμβολισμούς και το βαρύ αξιακό φορτίο της εποχής που το γέννησε.
Ο Μήτσος Ευθυμιάδης (1945 – 2006), συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής, συνεργάτης του Καρόλου Κουν κι εμβληματική μορφή του μεταπολιτευτικού θεάτρου φτάνει με τον λιτό σε εκφραστικά μέσα Φονιά στην κατάκτηση της θεατρικής ουσίας. Στο έργο αυτό αποτυπώνει με ειλικρίνεια τη δομή μέρους της ελληνικής κοινωνίας, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε μεταπολεμικά και σκιαγραφεί κάποιους από τους χαρακτήρες που συνθέτουν το ελλαδικό τοπίο της Μεταπολίτευσης.
Δεκαετία του ΄70. Μια βροχερή μέρα μέσα σε ένα ελληνικό μικροαστικό σπίτι, τέσσερα πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με το ένοχο παρελθόν τους. Ο Σάββας ο «Φονιάς», ο «Ταρζάν», η Μαρία και ο Γιάννης, θύτες και θύματα των προσωπικών τους τραγωδιών αγωνίζονται να υπάρξουν μέσα σε μια ηθικά διεφθαρμένη κοινωνία. Η αλήθεια του καθένα ξεχωριστά ορθώνεται σαν φάντασμα. Ο τρόπος όμως με τον οποίο στέκονται απέναντι τη ζωή, ο τρόπος με τον οποίο εκφέρουν τον ελλειπτικό τους λόγο θα καθορίσει εν πολλοίς τη θέση των τεσσάρων αυτών προσώπων μέσα σε ένα σκηνικό σύμπαν που αν και φαινομενικά ακίνητο -δεν υπάρχει ενεργή πλοκή κατά τη διάρκεια της παράστασης- έχει στο βάθος του τη δυναμική μιας κοινωνίας στο μεταίχμιο.
Η παράσταση, η οποία συνεχίζεται για 3η θεατρική περίοδο στο Θέατρο Βικτώρια βραβεύτηκε πρόσφατα με το 2ο βραβείο ανδρικού ρόλου το οποίο απονεμήθηκε στον Τζώνη Θεοδωρίδη στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023. Ο ηθοποιός παίζει τον ρόλο του Ταρζάν, ενός μικροπαραβατικού αποφυλακισθέντα, τυπικού χαρακτήρα του ελληνικού περιθωρίου που γέννησε η μεταπολεμική ανέχεια στην καθημαγμένη Ελλάδα ο οποίος διεκδικεί άτσαλα και ωμά μια θέση στο κάδρο (και το τραπέζι…) της ζωής. Όσοι γνωρίζουν τον Θεοδωρίδη αποσπασματικά, δηλαδή μόνο μέσα από τους ρόλους που τον καθιέρωσαν εμπορικά στον παρελθόν, θα εκπλαγούν σήμερα από την καλλιέργεια των εκφραστικών του μέσων και την ουσιαστική λάμψη του επί σκηνής.
Σε συνεχή κι έντονη σκηνική συνομιλία με τον επίσης αποφυλακισθέντα «Φονιά» τον οποίο υποδύεται με την ωριμότητα που έχει κατακτήσει ο Γιώργος Χριστοδούλου, οι δύο ποινικοί εισβάλουν στην μικροαστική λήθη ενός ζευγαριού (Αντώνης Αλεξίου και Λουκία Παπαδάκη) και κατεδαφίζουν τις συμβάσεις πάνω στις οποίες έχει στηθεί η ζωή τους, ανασύρουν στην επιφάνεια μυστικά που κρύφτηκαν επιμελώς επί χρόνια αλλά, κυρίως, επιβεβαιώνουν ότι, δυστυχώς, σημασία στη ζωή έχει ο τρόπος με τον οποίο εκφέρονται οι λέξεις («σπίτι», «μάνα», «πουτάνα», «προδότης» είναι μερικές αυτές που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας), παρά ο ίδιος ο λόγος που αρθρώνεται από τους χαρακτήρες που κινούνται στο σκηνικό της ζωής.
Ταυτότητα Παράστασης
Ο ΦΟΝΙΑΣ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Παίζουν: Τζώνη Θεοδωρίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Αντώνης Αλεξίου, Λουκία Παπαδάκη
Σκηνικά -Κοστούμια:Δέσποινα Βολίδη
Μουσική Σύνθεση: Διονύσης Τσακνής
ΘΕΑΤΡΟ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Μαγνησίας 5 και Αριστοτέλους 132, 112 51, Αθήνα
Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων: 210-8820008 & 6988441 991
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 50 λεπτά
Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15 €
Φοιτητές-Σπουδαστές-Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων-ΑΜΕΑ.
Κάτοχοι κάρτας Ανεργίας (ΔΥΠΑ) : 10 €
email :theatro.viktoria@gmail.com