Ναι, υπάρχει υγιής οπαδισμός και το παράδειγμα του αξέχαστου Πατρίς ντε Περετί, του αρχηγού της κερκίδας της Μαρσέιγ, είναι το απόλυτα φωτεινό παράδειγμα. Όπως όλοι οι θρύλοι, έφυγε νωρίς, μόλις στα 28. Αυτή είναι η ιστορία του.
Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου η ΑΕΚ αγωνίζεται εναντίον της Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Πατρίς ντε Περετί ή αλλιώς «ΝτεΠέ» (Patrice de Peretti). Δεν είναι ούτε παίκτης, ούτε ιδιοκτήτης. Είναι / ήταν ο πιο φανατικός οπαδός της, που έφυγε από την ζωή πριν από περίπου 25 χρόνια. Είναι αυτός, που στην ποδοσφαιρική ομάδα είναι στο Νο2 της συναισθηματικής ιεραρχίας, μετά το ίδιο το έμβλημα! Ετοιμαστείτε για μία ιστορία διαφορετική από τις άλλες, όσον αφορά στο οπαδικό κίνημα.
Ο Ντεπέ είχε ως πρώτο του ιδανικό τη Μαρσέιγ και μετά τα όποια άλλα συμβόλιζαν τα σύστημα αξιών της ζωής. Κι όταν μιλάμε για ιδανικά, με την αγνή έννοια του όρου όπως πρέπει, δεν εννοούμε αλητείες, δολοφονίες, κλεψιές, συμπλοκές, μαχαιριές, σιδερογροθιές, λοστάρια. Ο Ντεπέ πρόλαβε πολλά τέτοια από τα πολλά «φυντάνια» που ανθούσαν στην Μασαλία τον καιρό που ζούσε. Ο Ντεπέ ήταν ένας επαναστάτης της αφοσίωσης και της ειρήνης και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα της ένταξης σε μια ομάδα. Δεν ρώτησε ποτέ «τι ομάδα είσαι;».
Ο Πατρίς ντε Περετί, γεννημένος στη Μασσαλία το 1972 από εύπορους γονείς, άρχισε να οργανώνει την κερκίδα «Βόρειοι Νικητές» στο «Βελοντρόμ» το 1987. Με κριτήρια, ωστόσο. Ιδεολογικά. Κεντρικό μότο «είμαστε Μαρσέιγ στις χαρές και τις λύπες και δεν φιλονικούμε με κανέναν». Ένας υγιής «άρρωστος». Δυο χρόνια αργότερα, το 1989, ο Ντεπέ με 100 Μαρσεγιέζους ήρθε στην Αθήνα για το ματς με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ματς για το Κύπελλο Πρωταθλητριών (1 – 1). Οι οπαδοί της Ένωση στην «σκεπαστή» θα σοκάρουν τον Ντεπέ. Είναι Νοέμβριος μήνας και είναι άπαντες γυμνοί από τη μέση και πάνω. Αυτό ήταν. Ο Ντεπέ κοπιάρει την συμπεριφορά των Ενωσιτών, γίνονται αμέσως «αδελφοποιημένοι» κι έκτοτε, δεν φόρεσε ποτέ φανέλα όταν κατηύθυνε την κερκίδα στο «Βελοντρόμ» ή στο εξωτερικό, με την ντουντούκα στο χέρι. Με μείον 12 βαθμούς θερμοκρασία στο Βερολίνο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ντεπέ ήταν γυμνός και με το μεγάφωνα έδινε τον τόνο στα συνθήματα.
Πλέον, στην Μασσαλία ο Ντεπέ είχε δημιουργήσει ένα νέο ιδεολογικό και αισθητικό ρεύμα. Θα μπορούσε άνετα να εκλεγεί δήμαρχος, τέτοια ήταν η δημοφιλία του. Εκτινάχθηκε, δε τόσο πολύ, που ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Μαρσέιγ και πρώην Υπουργός της κυβέρνησης της Γαλλίας, Μπερνάρντ Ταπί, πριν κρατήσει αυτός στα χέρια του το τρόπαιο του πρώτου Champions League (1-0 την Μίλαν στο Μόναχο), λέει, «πρώτα ο Ντεπέ και μετά εγώ». Πράγματι, ο Ντεπέ το σήκωσε αυτός μετά τους ποδοσφαιριστές, τον Μπασίλ Μπολί, τον Ζαν Πιέρ Παπέν και τους άλλους. Κι όταν το τρόπαιο κλάπηκε από την τροπαιοθήκη της Μαρσέιγ, ο Ντεπέ μπαινόβγαινε κάθε μέρα στα γραφεία τη Αστυνομίας για να δώσει όποια πληροφορία θα τους ήταν χρήσιμη.
Πέρα από την παρουσία του στα γήπεδο, ο Πατρίς είχε αναγάγει σε must την κοινωνική προσφορά στην Μασσαλία. Διοργάνωνε ημερίδες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, έκανε εράνους για τους άπορους, μάζευε τρόφιμα. Το 2000 ο Ντεπέ βρέθηκε νεκρός από ανεύρυσμα στο διαμέρισμά του. Ποτέ η Μασσαλία δεν θρήνησε τόσο τον χαμό ενός παιδιού της. Ποτέ. Νεκρική σιγή και βουβαμάρα για τον Ντεπέ. Γόος. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν όλες οι αρχές της πόλης, ποδοσφαιριστές, απλός κόσμος, αλλά και αντίπαλοι οπαδοί! Στο αμέσως επόμενο ματς της Μαρσέιγ με την Νις στο «Βελοντρόμ», οι Μαρσεγιέζοι ποδοσφαιριστές παρατάχθηκαν γυμνοί από τη μέση και πάνω, σε ένδειξη μνήμης και σεβασμού προς τον Ντεπέ. «Αθάνατος». Ο δήμαρχος κατασκεύασε μια τεράστια πλακέτα ευγνωμοσύνης έξω από το γήπεδο και η κερκίδα πήρε το όνομά του. Ο Ντεπέ έζησε τόσο λίγο, μα, τόσο πολύ. Όμως, το προνόμιο των εξαιρετικών μορφών είναι πως η ιστορία δεν τελειώνει με τον θάνατό τους…
Διαβάστε επίσης
Μέσα στη Σχολή της Κολονίας
Όταν το ποδόσφαιρο ήταν ποδόσφαιρο
Η συγκλονιστική ιστορία του Τζο Γκίτζενς
Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ: Πολλά περισσότερα από ποδοσφαιριστής
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!