17 Νοέμβριου 1973. «Απαγορεύομεν τας συγκεντρώσεις εις τας πλατείας, τα θέατρα και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα», ήταν η διαταγή της χούντας, προκειμένου να κλείσει τον κόσμο μέσα.
Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Ποιος, όμως, θα αποφάσιζε για την τύχη του ποδοσφαίρου, όταν το χάος εγκαταστάθηκε πάνω από την Αθήνα; Ήδη, η περασμένη αγωνιστική, που επρόκειτο να γίνει στις 18, αναβλήθηκε μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Η επόμενη αγωνιστική ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 του μήνα και ο μέχρι τότε υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Δουρνατζής είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις περισσοτέρων των τριών ατόμων. Κι όχι μονάχα αυτό, αλλά «απαγορεύομεν και τας προπονήσεις», ήταν το μήνυμα του Δουρνατζή στον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ (και μετέπειτα πρόεδρο της ΕΠΑΕ στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου) μακαρίτη Γιώργο Δέδε.
Όμως, όλα έδειχναν ότι ο λαός στους δρόμους θα έριχνε τον τύραννο. Έτσι, οι ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να κάνουν προπονήσεις κεκλεισμένων των θυρών με την αστυνομία να παραμονεύει έξω. Ήταν η πρώτη μορφή αντίστασης του ποδοσφαίρου στη χούντα που έπεφτε. Γιατί μέχρι τότε, η χούντα, όπως και κάθε χούντα που σέβεται τον εαυτό της, «τάιζε άρτον και θεάματα» τον λαό. Μπάλα και πάλι μπάλα και ξανά μπάλα από την ΥΕΝΕΔ. Φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, οι ευνοημένοι ήταν και πάλι οι «μεγάλοι», Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και λιγότερο η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Μόλις την περασμένη αγωνιστική, 11 Νοεμβρίου του 1973, ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει τον Εθνικό με γκολ οφσάιντ του αείμνηστου Μιχάλη Κρητικόπουλου. Η χούντα, όμως, είχε απαγορεύσει και τις ανακοινώσεις και τις διαμαρτυρίες.
Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου θα γινόταν το μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην Τούμπα. Δεν έγινε ποτέ, γιατί γενικώς απαγορεύονταν οι μετακινήσεις, αλλά και πως θα γίνει ματς, όταν το αίμα έρεε άφθονο στα σκαλιά του Πολυτεχνείου αλλά και τις γύρω περιοχές της Αθήνας; Τότε ήταν που ένας πολύ μεγάλος σέντερ φορ που πέρασε από τον Ολυμπιακό, ο Ελληνογάλλος Υβ Τριαντάφυλλος, παρουσιάστηκε ενώπιον του προέδρου Νίκου Γουλανδρή και του είπε. «Πρόεδρε, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανυπόφορη. Φεύγω». Κι έφυγε για τη Σεντ Ετιέν. Ένα χρόνο νωρίτερα, ένας άλλο μεγάλος άσος, επίσης Ελληνογάλλος, ο Ρομαίν Αργυρούδης, είχε φύγει νύχτα από τον Ολυμπιακό. Ήταν αριστερός. Λέγεται, μάλιστα, ότι κάποιοι της χούντας είχαν γράψει στον τοίχο του σπιτιού του «όξω οι κομονιστέ». Ακριβώς η ίδια επιγραφή υπήρχε και στον τοίχο του άλλοτε Ούγγρου προπονητή του Ολυμπιακού Μάρτον Μπούκοβι το 1967, όταν ήρθε η χούντα. Και τότε ο τοίχος είχε την δική του ιστορία. Η χούντα είχε διώξει και τον επίσης κομμουνιστή Γιουγκοσλάβο προπονητή του Παναθηναϊκού Στέφαν Μπόμπεκ.
Την Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου ήταν προγραμματισμένο φιλικό ματς Ελλάδα – Ελβετία. Φυσικά, αναβλήθηκε, διότι απλά, δεν υπήρχε κράτος. Την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, όταν ο ελληνικός λαός ζούσε την αβεβαιότητα, φυσικά και δεν έγιναν παιχνίδια. Τελικά, η αναβληθείσα αγωνιστική στο ποδόσφαιρο έγινε στις 2 Δεκεμβρίου, με ελάχιστο κόσμο στο γήπεδο λόγω του κρύου και του χιονιού στα βόρεια. Στη «Λεωφόρο» ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Λάρισα 2-1. Οι Θεσσαλοί έβγαλαν ανακοίνωση: «Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίζει εξίσου όλες τις ομάδες». Κατηγορούσαν τον διαιτητή Ξάνθο ότι ο Αντώνης Αντωνιάδης ήταν σε θέση οφσάιντ, όταν ισοφάρισε το γκολ του Μαντζουράκη. Ποιος ξέρει. Τότε δεν υπήρχε ριπλέι, ούτε VAR, βέβαια.
Στα άλλα ματς, ο ΠΑΟΚ θριάμβευσε στη Τούμπα επί της ΑΕΚ με 3-0. Είχαμε επίσης:
Αρης – Εθνικός 2-1
Απόλλων – Ηρακλής 0-0
Ολυμπιακός – Καλαμαριά 5-1
Πανσερραϊκός – Παναχαϊκή 0-0
Φωστήρας – Καβάλα 0-0
Πανιώνιος – ΑΠΟΕΛ 1-1
Αιγάλεω – Ολυμπιακός Βόλου 0-1