Τι τρώνε (και γιατί) στη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σουηδία και άλλες χώρες την ημέρα της Γέννησης του Χριστού.
Σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελεί ένα συνδυασμό χορταστικής φιλοξενίας με βάση την τοπική παραγωγή. Για παράδειγμα, έτσι εξηγείται η παρουσία των κάστανων στα εορταστικά τραπέζια χωρών και περιοχών που βρίσκονται γύρω από μεγάλα δάση. Στη Βενετία τα κάστανα είναι κομμάτι του χριστουγεννιάτικου τοπίου, λόγω της εποχικότητας του καρπού και τις ιδιότυπες συνθήκες παραγωγής του στην περιοχή. Κάτι ανάλογο ισχύει και με την εμφάνιση του αγριογούρουνου ή της χήνας στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, όπου το μέγεθος των ζώων διευκόλυνε το στήσιμο ενός χορταστικού γεύματος.
Ένα ακόμη στοιχείο που επηρεάζει τη σύνθεση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού παγκοσμίως είναι και οι καιρικές συνθήκες: Στην Ευρώπη, ο χειμωνιάτικος καιρός είναι ταυτόσημος με τα Χριστούγεννα, αλλά σε πολλές περιοχές του πλανήτη με έντονο το χριστιανικό στοιχείο οι καιρικές συνθήκες είναι καλοκαιρινές, όπως στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική, κάτι που αλλάζει και τις διατροφικές συνήθειες της ημέρας. Μαζί με τον καιρό και την παραγωγή, τα έθιμα καθορίζουν το μενού.
Η γαλοπούλα, που θεωρείται το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο φαγητό, πρωτοεμφανίστηκε στο τραπέζι μετά το 1650 και την κατάληψη της Βόρειας Αμερικής από Ευρωπαίους αποίκους. Μάλιστα, ονομάστηκε αγγλιστί «turkey» λόγω των Τούρκων εμπόρων που εκθείαζαν τη γευστικότητα του πουλερικού στις ευρωπαϊκές αγορές. Πριν από τη γαλοπούλα, σε όλο τον κόσμο το γουρουνόπουλο, το αγριογούρουνο και τα μεγάλα πουλερικά αποτελούσαν το βασικό υλικό του γεύματος.
Στη νότια Γερμανία, το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει κυνήγι –συνήθως ελάφι ή ζαρκάδι- μαγειρεμένο με φρούτα, μπαχαρικά και κρασί. Αντίθετα, στον βορρά μαγειρεύουν χήνα με πατάτες, βραστό λάχανο με μπέικον, διάφορες ρίζες και πολλά καρότα. Στην Αρμενία και σε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τα Χριστούγεννα γιορτάζονται μεγαλοπρεπώς έπειτα από πολυήμερη νηστεία. Το κεντρικό πιάτο είναι ένα πλούσιο ρύζι με πολλά μπαχαρικά και ξερά φρούτα.
Στη Σουηδία, την παραμονή όλη η οικογένεια μαζεύεται για το παραδοσιακό «βούτηγμα στην κατσαρόλα»: Όλοι βουτούν μπουκιές μαύρου ψωμιού μέσα σε μαγειρεμένο χοιρινό κρέας με λουκάνικο και κομμάτια μοσχαριού μέχρι να τελειώσει. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, το γεύμα ξεκινά με λιαστό μπακαλιάρο και χοιρινό μπούτι, μαριναρισμένες σαλάτες, πατάτες και ρυζόγαλο αμυγδάλου.
Στην Αυστραλία, τα Χριστούγεννα σημαίνουν BBQ με ψαρικά και αρνί, συνήθως στην παραλία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Νότια Αφρική, μόνο που εκεί η γαλοπούλα παίζει δυνατά.
Στη Γαλλία, το γεύμα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή: Στην Αλσατία τρώνε χήνες, στη Βρετάνη χοιρινό, στη Βουργουνδία γαλοπούλα με κάστανα, ενώ στο Παρίσι τα οστρακοειδή και η σαμπάνια βρίσκονται σε όλα τα τραπέζια.