fbpx
Close
5 tips για καλύτερη μνήμη και γερό μυαλό

5 tips για καλύτερη μνήμη και γερό μυαλό

Το μυαλό είναι και αυτός ένας μυς που χρειάζεται εκγύμναση και κατάλληλη διατροφή ώστε να παραμείνει δραστήριο. Το Zeitgeist σας δείχνει πώς να κρατήσετε τη μνήμη σας ζωντανή. 

Γ

υμναζόμαστε, προσέχουμε τη διατροφή μας, επισκεπτόμαστε προληπτικά τους γιατρούς, προσπαθούμε συνεχώς να γίνουμε καλύτεροι. Συχνά όμως παραμελούμε τον πιο σημαντικό μυ: το μυαλό μας. Ιδού 12 τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας και να αποκτήσετε πνευματική διαύγεια.

Καταναλώστε όστρακα
Οι υποτιθέμενες αφροδισιακές ιδιότητές τους δεν είναι ο μόνος λόγος για να προσθέσετε στρείδια, κυδώνια, χτένια, πετροσωλήνες, γυαλιστερές και μύδια στο μενού σας. Είναι μεγάλες πηγές ψευδαργύρου και μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition τον τις συνδέει με βελτιωμένη χωρική μνήμη (spatial memory) σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Πρόκειται για το μέρος της μνήμης που εμπλέκεται στην καταγραφή και την παρακολούθηση των πληροφοριών σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο.

Βάλτε αβοκάντο, ελιές και ξηρούς καρπούς στο πιάτο σας
Εάν χρειάζεστε περισσότερα κίνητρα για να προσθέσετε το αβοκάντο στη διατροφή σας -έχετε δοκιμάσει γουακαμόλε με γαρίδες;- τώρα έχετε ακόμη ένα. Μελέτη που διεξήχθη το 2017 στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο έδειξε ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, μπορούν να αυξήσουν την ευφυΐα και να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας πιθανώς τη διατήρηση της μνήμης με την πάροδο του χρόνου.

Τρέξτε, κολυμπήστε, κάντε ομαδικά σπορ
Η τακτική άσκηση κάνει τον εγκέφαλό σας πιο ικανό να δημιουργεί και να διατηρεί μνήμες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Columbia διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, ο όγκος του οποίου συνδέεται με την αυξημένη γνωστική ικανότητα και τη διατήρηση της μνήμης. Αντιθέτως, η άσκηση στο γυμναστήριο με βάρη δεν φαίνεται να συμβάλλει στο ίδιο θέμα.

Παίξτε επιτραπέζια & λύστε σταυρόλεξα
Ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος για να παίξει μία φορά την εβδομάδα Monopoly ή Scrabble, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τη διατήρηση των αναμνήσεων σας καθώς μεγαλώνετε. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπορντώ διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που έπαιζαν τακτικά επιτραπέζια παιχνίδια είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες για να αναπτύξουν άνοια. Παρόμοια ευρήματα είχαν έρευνες που ασχολήθηκαν με τους ηλικιωμένους που συνηθίζουν να λύνουν σταυρόλεξα.

Εφαρμόστε αυτήν την τεχνική
Αφού διαβάσετε μερικές σελίδες ενός βιβλίου, πηγαίνετε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο. Ξαπλώστε για δέκα λεπτά -φροντίζοντας να μην κοιμηθείτε- και τότε ελέγξτε ο ίδιος τον εαυτό σας, για το τι ακριβώς έχει μάθει. Θέστε ερωτήματα σας και απαντήστε τα, όσο μπορείτε καλύτερα. Μετά, βγείτε από το δωμάτιο και πείτε σε κάποιον άλλο τι μάθατε. Αυτή η ανάδευση της μνήμης, θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και θα σας βοηθήσει να απομνημονεύετε ονόματα και αριθμούς, για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς ή μορφωτικούς λόγους.

Close