Σχόλια και εντυπώσεις από την παράσταση «Φαίδρας Άτοπος» στο «Έν Άθήναις», με την Ηρώ Μουκίου στον ρόλο της πριγκίπισσας που ζει με πάθος, αντιστέκεται, ποθεί και καταστρέφεται.
Ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Μία ηθοποιό και έναν μουσικό. Ένα δυνατό κείμενο για την παρουσία της γυναίκας, βασισμένο στον μύθο της Φαίδρας. Αυτό είναι το έργο της Δήμητρας Μήττα «Φαίδρας Άτοπος» το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο Έν Άθήναις σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη με την Ηρώ Μουκίου στον ομώνυμο ρόλο και με την σύμπραξη του μουσικού Νίκου Ξανθούλη ο οποίος ερμηνεύει μελωδίες παίζοντας αρχαία επτάχορδη λύρα επί σκηνής.
Πρόκειται για έναν συγκλονιστικό μονόλογο για τη γυναικεία ψυχή, τον έρωτα, τη σάρκα, τις αδυναμίες της και την ισχύ των εξουσιαστικών δομών. Ταυτόχρονα είναι ύμνος στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του ανθρώπινου σώματος και καταγγελία των ανισοτήτων που υφίσταται η γυναίκα ανά τους αιώνες. Ο μύθος γνωστός: Η νεαρή πριγκίπισσα Φαίδρα έρχεται από την Κρήτη (κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης) για να γίνει βασίλισσα της Αθήνας στο πλευρό του Θησέα. Αποκτάει δύο παιδιά μαζί του αλλά γρήγορα χάνει το ενδιαφέρον για τον σύζυγό της και για την ίδια τη ζωή. Ξαφνικά θα ερωτευτεί τον Ιππόλυτο, γιο του Θησέα από τον πρώτο του γάμο με την Αμαζόνα Ιππολύτη. Είναι όμως ένας έρωτας που δεν μπορεί να ανθίσει- αντίθετα θα προκαλέσει την καταστροφή και τον θάνατο.
Η κλασική φιλόλογος, καθηγήτρια και συγγραφέας Δήμητρα Μήττα ασχολείται με την αρχαία ελληνική γραμματεία εδώ και σχεδόν 35 χρόνια μελετώντας τα κλασικά κείμενα και διδάσκοντας Ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου και Δραματολογία. Η παράσταση «Φαίδρας Άτοπος» η οποία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της (Εκδόσεις Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2023) με αφορμή το μύθο της Φαίδρας επιχειρεί μια ανατομία στα σκοτάδια της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια της.
Η Φαίδρα εξιστορεί τα στρεβλά της ζωής της (ξενιτεμός από την εστία της, γάμος με έναν αδιάφορο σύζυγο, δύο παιδιά- δικαιολογίες για την ύπαρξή της), αποκαλύπτει την εξωπραγματική πραγματικότητα που ζει (ο έρωτάς της για τον νεαρότερό της και παιδί του συζύγου της, η απόρριψη της ερωτικής επιθυμίας της) και μέσα από την αυτοαναφορικότητά της ανατέμνει την ανθρώπινη κοινωνία στα συστατικά που την συνθέτουν. Λυρισμός, χιούμορ, κυνισμός, ρεαλισμός, τραγωδία πριν από την τελική κάθαρση.
Η σαρωτική ερμηνεία της Μουκίου σκιαγραφεί μια γυναίκα η οποία πηγαινοέρχεται ανάμεσα στην παραιτημένη σύζυγο που έχει μοναδικό πλέον ενδιαφέρον την ανατροφή των παιδιών της από την μια πλευρά, και την παθιασμένη για έρωτα γυναίκα από την άλλη. Η ίδια η ηθοποιός ακροβατεί στην κυριολεξία πάνω σε μια δοκό (μέρος του σκηνικού), προσπαθώντας να ισορροπήσει τον έγγαμο βίο και το ερωτικό πάθος, τη θέση της ως βασίλισσα με την ταυτότητά της ως γυναίκα. Τον μονόλογό της σπάνε ανά διαστήματα οι ήχοι της αρχαίας επτάχορδης λύρας, δια χειρός του σπουδαίου Νίκου Ξανθούλη, ζωντανά επί σκηνής.
Η Ηρώ Μουκίου κινείται επί 60’ με ένταση στην άδεια σκηνή του θεάτρου. Χορεύει με ερωτικό παροξυσμό, ανυψώνεται και καταρρέει σωματικά, προκαλεί τον περίγυρό της και πληγώνεται ανεπανόρθωτα. Η οριστική καταστροφή της επιβεβαιώνει το «άτοπο» της παρουσίας της -η απουσία της είναι η θέση των γυναικών στην ιστορία της πατριαρχικής κοινωνίας που απορρίπτει το πάθος της και την οδηγεί στην σκληρή και αμετάκλητη τιμωρία…
Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Δήμητρα Μήττα
Σκηνοθεσία / Κίνηση / Σχεδιασμός φώτων: Αντώνης Καραγιάννης
Σκηνικά: ORI M
Παραγωγή:VAULT Theatre Plus
Φαίδρα η Ηρώ Μουκίου
Πρωτότυπη μουσική με αρχαία επτάχορδη λύρα και εκτέλεση επί σκηνής: Νίκος Ξανθούλης
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 18:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ από 13 ευρώ
Θέατρο Έν Άθήναις | Ιάκχου 19, Γκάζι |Σταθμός μετρό: Κεραμεικός