Το «The Greek Diet Cure: Eat and live like a Greek» είναι ένα βιβλίο – οδηγός στο μονοπάτι της ευεξίας, μια διατροφική πρόταση αλλά και ένα εγχειρίδιο ευζωίας που μας αφορά.
Η Άννα Μαρία Παπίρη έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στον χώρο των εκδόσεων και της επικοινωνίας. Μπορεί να έγινε ευρύτερα γνωστή ως μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες wellness editors και συγγραφέας πετυχημένων βιβλίων για τη διατροφή, εντούτοις για το δημοσιογραφικό σινάφι θα είναι πάντα μια από τις πιο επιτυχημένες διευθύντριες περιοδικών ευρείας κυκλοφορίας, ένα επάγγελμα που απαιτεί ευρύτητα γνώσεων, συναισθηματικές αντοχές κι επικοινωνιακό ταλέντο.
Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ως διοργανώτρια ειδικών εκδηλώσεων και συνεδρίων για τους κλάδων των τροφίμων, των καλλυντικών και της ευεξίας, βρίσκει όμως πάντα τον χρόνο για να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει πολύ: τη συγγραφή και την έκδοση βιβλίων για τη διατροφή. Κι ένα τέτοιο είναι το αγγλόγλωσσο «The Greek Diet Cure– Eat and live like a Greek» από τις Εκδόσεις Key Books.
Στο βιβλίο της Παπίρη πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, στόχος της όμως είναι να παρουσιάσει μια μεσογειακή χώρα που αξίζει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι περισσότερο από ένας διαχρονικός τουριστικός προορισμός, γνωστός για την ιστορία, τα όμορφα νησιά και τη ζεστή φιλοξενία του. Στόχος της έμπειρης δημοσιογράφου είναι να παρουσιάσει συνοπτικά τον (αυθεντικό) ελληνικό τρόπο ζωής και διατροφής, αυτόν που είναι εμπνευσμένος από τις αρχαίες παραδόσεις, αυτόν που πατάει στην εύφορη γη και τους δημιουργικούς αγρότες της, αυτόν τον τρόπο ζωής που έχει αποδειχθεί ότι είναι από τους πλέον υγιεινούς στον κόσμο. Δύσκολο εγχείρημα, ειδικά σε μια εποχή σαν τη σημερινή όπου η φασαρία’ και το hype για τους διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς έχει αντικαταστήσει την ουσία της διατροφής που δεν είναι άλλη από την ήπια πρωτογενή παραγωγή, τη συνετή μεταποίηση και την παραδοσιακή μαγειρική.
Η συγγραφέας συνεργάζεται στο παρόν βιβλίο με μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών υγείας κι όχι μόνο (από διατροφολόγους μέχρι σεφ, φωτογράφους και ιστορικούς), για να δημιουργήσει έναν εύληπτο, συνοπτικό και συναρπαστικό στην παρουσίασή του οδηγό ελληνικής διατροφής για αρχάριους, σύμφωνα όμως με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα- οι αναφορές της στην επιστήμη της διατροφής και τις έρευνες είναι συνεχείς σε όλο το βιβλίο. Πραγματοποιεί, δε, ένα μικρό ιστορικό ταξίδι στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με κύριες αναφορές στη διατροφή. Εξετάζει εμβληματικά ελληνικά προϊόντα που συνθέτουν τη διατροφή αυτή (ελαιόλαδο, δημητριακά, γάλα, όσπρια, ξηροί καρποί, κρασί κ.ά.), απαριθμεί τα σημαντικότερα μυρωδικά και βότανα και προτείνει κάποια λεπτομερή εβδομαδιαία μενού.
Παράλληλα, σε εμβόλιμα κεφάλαια εξετάζει πτυχές αυτού που θα ορίζαμε ως ελληνικό τρόπο ζωής, ένα ευρύ σύνολο διατροφικών κι άλλων επιλογών και συμπεριφορών, μια ολιστική στάση ζωής στην οποία περιλαμβάνει τη γυμναστική, τις τεχνικές και τα προϊόντα αποτοξίνωσης του ανθρώπινου σώματος, την ορθή διαχείριση του μεταβολισμού κ.ά. Με μικρά παραδείγματα από την καθημερινότητα, πρακτικές κι εύκολα υλοποιήσιμες συμβουλές και λίγα σχετικά προϊόντα που αφθονούν στην πατρίδα μας, η συγγραφέας προτείνει στον διεθνή αλλά και τον Έλληνα αναγνώστη ένα άλλο μονοπάτι ζωής, κάτι πέρα από τα τετριμμένα θριαμβευτικά κείμενα των τουριστικών οδηγών και των δυτικών δημοσιογράφων.
Το βιβλίο κοσμούν δεκάδες συνταγές για όλα τα είδη της ελληνικής κουζίνας, από το μαγείρεμα των κρεάτων μέχρι την παρασκευή τονωτικών χυμών, υπέροχες συνταγές για ψάρια και θαλασσινά κι ελάχιστα γλυκά. Κι όλα τα παραπάνω εικονογραφημένα και σελιδοποιημένα με προσοχή και μεράκι, με μια καθαρή, φωτεινή γραφιστική που γαληνεύει το μάτι.