Σχόλια και εντυπώσεις από τη νέα παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού, που γράφει και σκηνοθετεί ένα πρωτότυπο έργο που συνδυάζει την Ιστορία και την Τέχνη με δύο θυελλώδεις έρωτες.
Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού που παρουσιάζεται στη Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου έχει ως αφετηρία δύο θρυλικές ερωτικές ιστορίες, τις οποίες συνδέει με αριστοτεχνικό τρόπο. Η πρώτη συνέβη τον 19ο αιώνα και συντάραξε το Παρίσι. Δύο από τους σημαντικότερους γλύπτες του κόσμου, ο Αύγουστος Ροντέν και η Καμίγ Κλωντέλ ερωτεύονται και δημιουργούν μια σχέση σχεδόν ολέθρια. Ο Ροντέν, που διατηρούσε παράλληλα σχέση με άλλη μόνιμη σύντροφο, ανακαλύπτει και εμπνέεται από την ιστορία ενός άλλου παράνομου ζευγαριού του 13ου αιώνα. Ήταν ο Πάολο και η Φραντσέσκα, που έζησαν με τη σειρά τους έναν κρυφό έρωτα για 9 χρόνια, γιατί η Φραντσέσκα ήταν παντρεμένη με τον αδερφό του, που τελικά θα τους κατακρεουργήσει.
Ο Ροντέν θα δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά γλυπτά όλων των εποχών, τον «Σκεπτόμενο», την «Πύλη της Κόλασης» και το «Φιλί», που απεικονίζει τους αγκαλιασμένους Πάολο και Φραντσέσκα, λίγο πριν δολοφονηθούν. Και θα γίνει διάσημος. Αντιθέτως, η πατριαρχική εποχή θα διαλύσει το ταλέντο και τον ψυχισμό της Κλωντέλ και θα την οδηγήσει στο ψυχιατρείο για 30 χρόνια.
Τέσσερις ερμηνευτές, στην πιο εικαστική μέχρι τώρα παράσταση του σκηνοθέτη, δημιουργούν έναν κόσμο για την αφύπνιση του ανθρώπινου πνεύματος, την προσπάθειά του να νικήσει τον χρόνο και την ασταμάτητη φόρα του να αναζητά τον έρωτα. Δηλαδή, την αλήθεια.
Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης αναφέρεις τις θαυμαστές συμπτώσεις που οδήγησαν στη σύλληψη και τη δημιουργία του νέου του έργου: «Ήξερα πως ήθελα να φτιάξω μια παράσταση για τον χρόνο, για το τι αφήνουμε πίσω ως ανάμνηση του περάσματός μας από τη ζωή, για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται, για τα κορίτσια και τα αγόρια που παντρεύτηκαν χωρίς να ξέρουν καλά – καλά το γιατί και για εκείνα που ερωτεύτηκαν και κυνήγησαν τον έρωτά τους ως το τέλος. Είχα τα θέματα, αλλά δεν είχα την ιστορία. Όταν είδα στο Μουσείο Ορσέ, τον πίνακα του Αλεξάντρ Καμπανέλ, όπου ο παράνομοι εραστές Πάολο και Φραντσεσκα πέφτουν την ίδια στιγμή νεκροί και στο βάθος έβλεπα την Πύλη της Κόλασης του Ροντέν, που επίσης έζησαν με την Καμίγ Κλωντέλ έναν αντίστοιχο καταδικασμένο έρωτα, ήξερα πως βρήκα επιτέλους την ιστορία μου! Το ότι τα πραγματικά γεγονότα ξεκίνησαν στο Μουσείο Ορσέ, εκεί ακριβώς όπου γεννήθηκε και η ιδέα της παράστασης, ήταν μια απίστευτη σύμπτωση που τα έδεσε όλα. Δύο ιστορίες από τον 13 και τον 19ο αιώνα που είναι τελικά μία. Αυτή της αιώνιας ανθρώπινης περιπέτειας».
Η άποψη μας: Μια παράσταση που θα λατρέψουν όχι μόνο όσοι αγαπούν τα Eικαστικά και εν γένει τις Καλές Τέχνες, αλλά που κερδίζει ακόμη και τον μέσο θεατή, χάρις στη δαντελένια, συναρπαστική, αφήγηση, τις αψεγάδιαστες ερμηνείες, το εστέτ ύφος και τον έντονο ρυθμό που αναδεικνύει τις ποιότητες που βρίσκονται ανάμεσα στον Έρωτα και τον Θάνατο, το Ωραίο και τη Φθορά, την Επιτυχία και τη Ματαίωση.
Η ταυτότητα παράστασης
Κείμενο−Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά Μαρία Καραθάνου
Κοστούμια Βάνα Γιαννούλα
Μουσική Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου και στο βίντεο η Λυδία Φωτοπούλου
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη 18.30, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.15 και Κυριακή 18.30
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή (Αντισθένους 7 & Θαρύπου)
Κλείστε τα εισιτήριά σας εδώ