Σχόλια και εντυπώσεις από την αξιοπρόσεκτη παράσταση που παίζεται αυτήν την περίοδο στο θέατρο Σταθμός, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα.
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας, μετά τις επιτυχημένες «Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» επανέρχεται με ένα ακόμη ιδιαίτερο, πρωτότυπο και σίγουρα όχι εύκολο έργο, το «Γκιάκ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, μια συλλογή διηγημάτων που έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς φωτίζει λοξά μια καθοριστική στιγμή της ελληνικής ιστορίας, μιλώντας αυθεντικά και αφοπλιστικά.
«Γκιακ» στην αρβανίτικη διάλεκτο σημαίνει αίμα, συγγένεια εξ αίματος, έγκλημα αίματος, αντεκδίκηση, βεντέτα, φυλή. Ο πήλινος κόσμος του ανδρικού λόγου τιμής των διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός και αναμετριέται με τις έννοιες του ηρωισμού, του αρσενικού προσώπου της βίας, αλλά και με την μετατραυματική διάσταση του πολέμου. Οι ήρωες του ΓΚΙΑΚ, βετεράνοι της Μικρασιατικής Εκστρατείας, συνυπάρχουν σκηνικά σε έναν απ’ τα κόκκαλα βγαλμένο σουρεαλιστικό κόσμο ακροβατώντας στα όρια ενός χωροχρονικού διηνεκούς, άλλοτε ως φιγούρες παλιότερων εποχών, άλλοτε ως σημερινές μορφές, ρημαγμένες από το βάρος της κανονιστικής εικόνας της αρρενωπότητας που διατρέχει τις γενιές ως τις μέρες μας. Δέσμιοι του ρόλου που τους δόθηκε ως φύλακες της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας, τα άλλοτε περήφανα ευζωνάκια της Μικρασιατικής Εκστρατείας επιβιώνουν ξεχασμένα, αφού επιτέλεσαν το έργο τους, προσπαθώντας να βρουν την ταυτότητά τους, να κατευνάσουν τις ορμές τους και να κρύψουν τις ρωγμές τους, ακόμα και μεταξύ τους. Το μόνο που τους τρέφει είναι οι αναμνήσεις μιας παιδικότητας εμποτισμένης με τα πρότυπα των παλαιών αρσενικών και η πεποίθηση ενός ηρωικού άλλοθι που παρασημοφορεί μαζικούς θανάτους και εγκλήματα πολέμου.
Η άποψή μας: Με στοιχεία λαϊκής παράδοσης και αρχαίας τραγωδίας, μια αντιπολεμική και εθνικώς αποδομητική παράσταση που ασχολείται με την αποσιωπημένη Ιστορία, τη φρίκη του πολέμου και τα τραύματα που αυτός κληρονομεί σε γενιές ανθρώπων. Μια αξιόλογη θεατρική εμπειρία που εξελίσσεται προοδευτικά, συνδέοντας τέσσερις ιστορίες σε ένα ενιαίο νόημα που βιώνεται πολλαπλώς.
Η ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Σκηνοθεσία, έρευνα, δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Ηχητικό περιβάλλον – Μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Διανομή: Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Γιώργος Σύρμας, Ευθύμης Χαλκίδης, Αντώνης Χρήστου και σε διπλή διανομή οι Μαρίζα Τσίγκα και Θέκλα Γαΐτη
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 19:00 και Σάββατο & Κυριακή στις 21:00
Κλείστε το εισιτήριο σας εδώ από 15 ευρώ
Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ)