Με ένα χρόνο καθυστέρηση, ήρθε η ώρα των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεκινούν την Παρασκευή 23 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και θα είναι πολύ διαφορετικοί από τους προηγούμενους. Ενημερωθείτε!
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, 23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου με την πανδημία να κρύβει το φως της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν είναι, τόσο μια γιορτή, όσο μια αναγκαιότητα. Έτσι σερβιρίστηκε, αλλά αυτό που αντιλαμβάνεται πλέον η αθλητική κοινότητα είναι πως το μεγαλύτερο αθλητικό event, της σιωπής των άδειων κερκίδων και του φόβου για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα αφήσουν πίσω τους, απέχει πολύ από πού γνωρίζαμε ως τώρα. Το Τόκιο είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 1964, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως και να ‘χει, η καρδιά του κλασικού αθλητισμού χτυπάει στο Τόκιο και εδώ είναι 13 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να τους παρακολουθήσετε υποψιασμένοι. Ας σημειωθεί ότι η μεγάλη γιορτή θα σταματήσει στις 9 Αυγούστου, για λίγο, όμως, καθώς οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα πάρουν τη σκυτάλη στις 24 Αυγούστου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2021.
- Τρείς φορές ματαιώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η πρώτη το 1916, όταν ανατέθηκαν στο Βερολίνο και στο μεταξύ είχε ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η δεύτερη το 1940 όταν έπρεπε να διεξαχθούν για πρώτη φορά στο Τόκιο και ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και το 1944, όταν τους είχε αναλάβει το Λονδίνο, αλλά ήταν σε εξέλιξη ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
- Μασκότ των αγώνων θα είναι ένα καρτούν με χαρακτηριστικά αλεπούς, η «Μιρατόουα» και των Παραολυμπιακών που θα ακολουθήσουν η «Σομέιτι». Επιλέχτηκαν από ψηφοφορία σε 17.000 σχολεία της χώρας.
- Θα πάρουν μέρος 11.238 αθλητές από 206 χώρες. Το 51% είναι άνδρες και το 49% γυναίκες. Όλους τους Αγώνες θα μεταδώσει η ΕΡΤ. Υπολογίζεται ότι το 80% των αθλητών και αθλητριών θα είναι εμβολιασμένοι στους Αγώνες. Το ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων στην Ιαπωνία ήταν μόλις 13% στις αρχές Ιουλίου.
- Το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, όπου θα γίνει το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων του στίβου, είναι κατασκευασμένο από υβριδικό ξύλο καθώς και ατσάλι, υλικά τα οποία τα περισυνέλεξαν και από τους 47 νομούς της χώρας.
- Θα δοθούν συνολικά 5.000 μετάλλια, χρυσά, αργυρά και χάλκινα, που προέρχονται από ανακύκλωση οικιακών συσκευών. Η παραλαβή τους θα γίνει self service. Δεν θα γίνει απονομή, οι νικητές θα τα παίρνουν μόνοι τους από τον δίσκο.
- Για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα γίνουν αγώνες μπάσκετ 3Χ3, ποδηλασίας ΜΒΧ και Madison, καράτε, σερφ, σκέιμπορντ (νέα αθλήματα), ενώ επανέρχονται το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ.
- Στους Αγώνες δεν θα πάρει μέρος η Ρωσία, γιατί το 2019 τιμωρήθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ (WADA) με τετραετή αποκλεισμό, επειδή το εργαστήριο της Μόσχας παραποίησε τα δείγματα ούρων των αθλητών τους. Όσοι Ρώσοι αθλητές βρέθηκαν καθαροί θα πάρουν μέρος ως ανεξάρτητοι.
- Η ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή θα συμμετάσχει με 83 αθλητές, ενώ στους προηγούμενους Αγώνες, στο Ρίο πήγε με 92. Στην Ατλάντα το 1996 είχε 120, στο Σίδνεϊ το 2000 με 139, στην Αθήνα το 2004 με 436 (η μεγαλύτερη συμμετοχή), στο Πεκίνο το 2008 με 152 και στο Λονδίνο το 2012 με 103. Η Κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ) έχει τους περισσότερους αθλητές στην αποστολή, 34 στο σύνολο, 12 εξ αυτών στην κολύμβηση, 13 στην εθνική πόλο, 9 στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Ακολουθεί ο στίβος με 20 αθλητές.
- Υποψήφιοι για μετάλλιο από την ελληνική αποστολή είναι η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους (σημαιοφόρος), ο Μίλτος Τεντόγλου και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, η Άννα Κορακάκη στην σκοποβολή (επίσης σημαιοφόρος), ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο τένις, ο Χρήστος Βολικάκης στην ποδηλασία και ο Περικλής Ηλίας στην ορεινή ποδηλασία.
- Απαγορεύονται οι μετακινήσεις και οι επαφές μεταξύ των αθλητών και αθλητριών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ολυμπιακό Χωριό, λόγω της πανδημίας. (Υπενθυμίζεται ότι στους προηγούμενους Ολυμπιακούς του Ρίο η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας είχε μοιράσει 450.000 προφυλακτικά).
- Περίπου 80.000 προσωπικό και δημοσιογράφοι θα εργάζονται καθημερινά για τους Αγώνες. Στους δημοσιογράφους θα τοποθετηθεί ειδική εφαρμογή στα κινητά τους για να γνωρίζουν οι διοργανωτές ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται. Αυτό έφερε την αντίδραση της παγκόσμιας ομοσπονδίας δημοσιογράφων.
- Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Ιαπωνία, όταν κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) αποκάλεσε τους Ιάπωνες «Κινέζους». Διαδηλωτές στην Χιροσίμα τον χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο. Επίσης, ακτιβιστές στο Τόκιο προσπάθησαν να σβήσουν την Ολυμπιακή Φλόγα, κατά τη διάρκεια τη Λαμπαδηδρομίας, χρησιμοποιώντας νεροπίστολα, ενώ 86,2% των πολιτών του Τόκιο τάχθηκε υπέρ της αναβολής ή ματαίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω της πανδημίας.