fbpx
Tuesday, October 21, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Τα πιο δημοφιλή αλά (à la) της ευρωπαϊκής κουζίνας

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
November 27, 2023
in Food, Experience
Τα πιο δημοφιλή αλά (à la) της ευρωπαϊκής κουζίνας
3
SHARES
323
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τo αλά (à la) υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό και φανερώνει την τεχνική που έχει ακολουθηθεί. Ένα απαραίτητο κείμενο για όσους αγαπούν τη γαστρονομία.

  1. Αλά γκρεκ (à la grecque): Γαλλικός όρος για τον ελληνικό τρόπο μαγειρέματος. Λαχανικά που σοτάρονται σε ελαιόλαδο και σβήνονται με λευκό κρασί, λεμόνι και μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο). Σερβίρονται ζεστά ή κρύα σαν ορεκτικά, ενώ μπορούν να διατηρηθούν και στο ψυγείο. Συνήθως προτιμώνται καρότα, μανιτάρια, αγκινάρες, αλλά η ίδια τεχνική γίνεται και με κρεατικά. Η πιο γνωστή συνταγή είναι το μπιτόκ αλά γκρεκ, μπιφτέκι όπου το ψιλοκομμένο κρέας έχει ετοιμαστεί με ανάλογο τρόπο.
  2. Αλα κρέμ (à la crème): Μαγειρικός όρος που υποδεικνύει σάλτσα μπεσαμέλ, χωρίς βούτυρο και αβγό, με γάλα ή με κρέμα γάλακτος που δένει σούπες, καλύπτει κρέατα και πουλερικά σοταρισμένα, αλλά και βρασμένα λαχανικά.
  3. Αλά λιονέζ (à la lyonnaise): Γαλλικός όρος για πιάτα μαγειρεμένα ή γαρνιρισμένα με κομμένα σε φέτες τηγανητά κρεμμύδια.
  4. Αλά μενιέρ (à la meuniere): Γαλλικός όρος για φαγητά τα οποία πρώτα πανάρονται ελαφρώς με αλεύρι και στη συνέχεια σοτάρονται σε σάλτσα από βούτυρο ζεσταμένο και αρωματισμένο με λεμόνι και μαϊντανό. Ο όρος αναφέρεται τόσο στο πιάτο όσο και στη σάλτσα. Με τον τρόπο αυτό συνηθίζεται να μαγειρεύονται κυρίως φιλέτα ψαριών.
  5. Αλ αλσασιέν (à l’alsacienne): Γαλλικός όρος για πιάτα με γαρνιτούρες προερχόμενες από την κουζίνα της Αλσατίας, όπως σουκρούτ, καπνιστά λουκάνικα, ζαμπόν και αρακά.
  6. Αλ αματριτσιάνα (all’ amatriciana): Ιταλικός τρόπος μαγειρέματος με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι σε κύβους και μπέικον. Αφορά σάλτσες ζυμαρικών, αλλά και κρεατικά και ρύζι.
  7. Αλ αλμάντ (à l’Allemande): Γαλλικός όρος για πιάτα με βάση τα ζυμαρικά ή τις πατάτες με γαρνιτούρες από τη γερμανική κουζίνα, όπως σουκρούτ και λουκάνικα. Ο όρος αναφέρεται επίσης σε πιάτα εμπλουτισμένα με τη γαλλική σάλτσα Αλμάντ (Allemande), που σημαίνει γερμανική σάλτσα και η οποία παρασκευάζεται από τη βασική σάλτσα βελουτέ (velouté) με την προσθήκη κρόκων αβγών και κρέμας γάλακτος και αρωματίζεται με λεμόνι.
  8. Αλά παρμιτζάνα (alla parmigiana): Πιάτο της νότιας Ιταλίας με κύριο συστατικό τη μελιτζάνα με ντομάτα, παρμεζάνα, μοτσαρέλα και γαλέτα που γκραντινάρεται στον φούρνο για να δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνεια του φαγητού. Το βασικά συστατικά της συνταγής (ντομάτα, παρμεζάνα, γαλέτα, μοτσαρέλα) παραμένουν και το φαγητό φτιάχνεται σε παραλλαγές με κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι.
  9. Αλά πρινσές (à la princesse): Γαλλικός όρος για πιάτα με γαρνιτούρα από σπαράγγια και ορισμένες φορές και άλλα λαχανικά.
  10. Αλά προβενσάλ (à la provencale): Γαλλικός όρος για φαγητά βασισμένα στην τοπική κουζίνα της Προβηγκίας (περιοχή στη νότια Γαλλία) και συγκεκριμένα για πιάτα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, ελιές και ντομάτα. Η βασική διαφορά με την κουζίνα της βόρειας Γαλλίας είναι η χρήση του ελαιόλαδου αντί για βούτυρο.
Tags: SliderΓαστρονομίαΜαγειρική
Previous Post

Η τονωτική ευωχία της σοκολάτας

Next Post

Ο αδελφός μου ο Αμαντέους: Ευρηματικός συνδυασμός θεάτρου και μουσικής

Next Post
Ο αδελφός μου ο Αμαντέους: Ευρηματικός συνδυασμός θεάτρου και μουσικής

Ο αδελφός μου ο Αμαντέους: Ευρηματικός συνδυασμός θεάτρου και μουσικής

Είδαμε τη «Γέρμα», μια σπουδαία παράσταση

Είδαμε τη «Γέρμα», μια σπουδαία παράσταση

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Τα σκεύη ηδονής της Laura Gors

Τα σκεύη ηδονής της Laura Gors

by Μελίνα Σιδηροπούλου
January 5, 2022
0

Δεν είναι μόνο το φαγητό που αφηγείται μια ιστορία στο τραπέζι. Είναι και τα σκεύη που με την αισθητική τους...

Τα πρόσωπα της Αθήνας

Τα πρόσωπα της Αθήνας

by Zeitgeist Team
February 11, 2025
0

Αξίζει να επισκεφθείτε την έκθεση της εικαστικού Άρτεμης Χατζηγιαννάκη, που αφηγείται με 70 ζωγραφικά έργα το κοινωνικό και αρχιτεκτονικό τοπίο...

Οι 4 συνήθειες των χαρισματικών ανθρώπων

Οι 4 συνήθειες των χαρισματικών ανθρώπων

by Zeitgeist Team
December 7, 2021
0

Αυτά είναι τα κοινά χαρακτηριστικά που κουβαλούν οι πραγματικά χαρισματικοί άνθρωποι, εκείνοι που έχουν την ικανότητα να κερδίζουν τις καρδιές...

Η φύση της Φύσης

Η φύση της Φύσης

by Zeitgeist Team
September 24, 2024
0

Δεν είναι πίνακας ζωγραφικής. Είναι τα δέντρα που καλύπτουν ένα ορεινό βαυαρικό δάσος, όπως απεικονίζονται στις αεροφωτογραφίες του Bernhard Lang.

Πώς θα τη βγάλετε καθαρή στα social media και το internet

Πώς θα τη βγάλετε καθαρή στα social media και το internet

by Zeitgeist Team
February 11, 2021
0

Είναι γνωστό σε όλους, πλέον, ότι μια ανάρτηση στα social media, ένα μήνυμα στο instagram, ή ένα email μπορεί να οδηγήσει ακόμη...

Όλα τα σέλατα του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Όλα τα σέλατα του κόσμου (ΦΩΤΟ)

by Παντελής Περιβολάρης
December 21, 2022
0

Οι καλύτερες φωτογραφίες του Βόρειου Σέλας για τη χρονιά που πέρασε (2021) είναι εδώ! Το απόλυτο υπερθέαμα, από το εκθαμβωτικό...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

1_pVBRwc34ruXxcrmpLaXvrA

Τα 5 χαρακτηριστικά των επικίνδυνων, συναισθηματικώς, ατόμων

October 21, 2025
Πού πάνε τα μπαλάκια του γκολφ όταν εξαφανίζονται;

Πού πάνε τα μπαλάκια του γκολφ όταν εξαφανίζονται;

October 21, 2025
Τα 5 νέα μοντέλα ερωτικών σχέσεων (που δύσκολα τα λες σχέση)

Τα 5 νέα μοντέλα ερωτικών σχέσεων (που δύσκολα τα λες σχέση)

October 20, 2025
Οχτώβρης! Ένα γλωσσικό σύμβολο

Οχτώβρης! Ένα γλωσσικό σύμβολο

October 16, 2025
Η εποχή των μανιταριών

Η εποχή των μανιταριών

October 16, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp