Ένας μικρός ελληνικός εκδοτικός οίκος κυκλοφορεί ένα σπουδαίο βιβλίο, το πρώτο στα ελληνικά για το εμβληματικό συγκρότημα από την Καλιφόρνια.
Οι The Cramps ήταν κάτι περισσότερο από μια μπάντα από την Καλιφόρνια που έπαιζε rock ’n’ roll για περίπου τριάντα χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν σχηματίστηκαν, αρχικά στη Νέα Υόρκη, μέχρι το 2009 όταν έπαψαν να υφίστανται. Ήταν κάτι περισσότερο από ένα εκκεντρικό δίδυμο μουσικών, συνθετών κι εραστών, ο τραγουδιστής και συνθέτης Erick Lee Purkhiser (a.k.a. Lux Interior) και η κιθαρίστρια και συνθέτρια Kristy Marlana Wallace (a.k.a. Poison Ivy ), που με επιμονή και υπομονή, με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια, διακονούσαν το ιδιαίτερο εκφραστικά ύφος τους μέσα στη μεγάλη οικογένεια του punk που άνοιξε από νωρίς τις αγκάλες της για να το δεχτεί.
Ταυτόχρονα, οι δυο τους κατάφεραν να αποτελέσουν μια γέφυρα αισθητικής ανάμεσα στις υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’50 και του ’60 κι εκείνη της δεκαετίας του ’80, κατά την οποία και μεγαλούργησαν, πετυχαίνοντας κάτι μοναδικό: να συνδέσουν το punk με παλιότερα -και φαινομενικά άσχετα με αυτό- μουσικά ιδιώματα καθοδηγώντας με ασφάλεια νεότερες γενιές στα μονοπάτια του rockabilly.
Υπήρξαν ένα παλλόμενο, καυτό κομμάτι από τη σάρκα του αμερικανικού rock και ταυτόχρονα ένα ζωντανό μουσείο πολιτιστικών αξιών και ταυτοτήτων, ένα τεκμήριο του αμερικανικού underground απόλυτα ενδεικτικό της πολυμορφίας και της ιδιαιτερότητας αυτού του υποπολιτισμού που αγαπήθηκε τόσο έντονα σε όλο τον κόσμο, έμπνευση για χιλιάδες επώνυμους κι ανώνυμους καλλιτέχνες (μουσικούς κι όχι μόνο). Η επίδραση που άσκησαν επίσης στον γραφιστικό σχεδιασμό (εξώφυλλα άλμπουμ, αφίσες συναυλιών, fanzines, κ.ά.) ήταν εκπληκτική.
Στο βιβλίο – λεύκωμα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα οι «Εκδόσεις στο περιθώριο» περιέχεται μια αναλυτική βιογραφία κι εργογραφία του συγκροτήματος στηριγμένη πάνω στη διεθνή βιογραφία, αλλά και αναλύσεις για τη θέση τους στη συνολική αναβίωση του αρχετυπικού rock ’n’ roll, τη σχέση τους με το σεξ, τις ενδυματολογικές παρεκτροπές τους, την κουλτούρα που αποπνέουν μέχρι και σήμερα οι αισθητικές επιλογές τους.
Στο βιβλίο έχουν συγκεντρωθεί επίσης πρωτότυπα κείμενα Ελλήνων Djs, μουσικοκριτικών και μουσικών που είτε εμπνεύστηκαν από τους Cramps είτε έπαιξαν σε μπάντες οι οποίες συμμετείχαν σε συναυλίες με τους Cramps κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990.
Το βιβλίο – λεύκωμα κοσμούν δεκάδες εκπληκτικές φωτογραφίες των The Cramps, κάποιες δημοσιευμένες για πρώτη φορά, που τράβηξαν στην Ελλάδα φωτογράφοι όπως ο Δημήτρης Μυλωνάς, ο Νίκος Κερκινός, ο Παύλος Φυσάκης, ο Δημήτρης Καντούρης, ο Παύλος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Ανδρέου καθώς και υλικό από το αρχείο της δισκογραφικής εταιρείας Music Kitchen.
Τα κείμενα υπογράφουν οι: Θανάσης Αντωνίου, Δημήτρης Κατσουλάκος, Μάκης Κοτσώτας, Αλέξης Καλοφωλιάς, Νίκος Κεντζέας, Χρήστος Μιχαλάτος, Γιάννης Ζελιαναίος, Γρηγόρης Βάιος, Μπάμπης Λάσκαρις, Βασίλης Καμπούρης και Πάκης Τζιλής.
———————————————————————————————–
Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο των «Εκδόσεων των Συναδέλφων» (Καλλιδρομίου 30, Νεάπολη, Εξάρχεια).
Επίσης στα παρακάτω βιβλιοπωλεία και δισκάδικα στο αθηναϊκό κέντρο:
Αλφειός (Χ. Τρικούπη 22)
Bibliotheque (Θεμιστοκλέους 76)
Εναλλακτικό βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37)
Maldoror (Αραχώβης 22)
Locomotiva (Μπόταση 7)
Solaris (Μπόταση 6)
Rhythm Records (Εμμ. Μπενάκη 74)
Scarecrow Records (Σολωμού 35)
Sound Effect (Καλλιδρομίου και Σ. Τρικούπη)
Syd Records (Πρωτογένους 13)
Ζαχαρίας (Ηφαίστου 20)
Mr. Vinylios (Ηφαίστου 24)
Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3)
Red n’ Noir (Δροσοπούλου 52)