Με αφορμή τον Φατίχ Τερίμ, θυμόμαστε όλους τους ποδοσφαιριστές και προπονητές της γείτονος που πέρασαν από τους πάγκους και τους αγωνιστικούς χώρους των ελληνικών γηπέδων.
Καταρχήν, να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια. Ο Φατίχ Τερίμ δεν είναι ο πρώτος Τούρκος προπονητής ποδοσφαίρου που ήρθε στην Ελλάδα στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Είναι ο δεύτερος. Προηγήθηκε ο Τζεμ Καρατζά, που είχε κάτσει στον πάγκο του Αιγινιακού για την σεζόν 2019 – 20. Βέβαια, με τουρκική ποδοσφαιρική παιδεία ήρθε ο προπονητής και ο μεγαλύτερο θρύλος όλων των εποχών για το τουρκικό ποδόσφαιρο, ο Λευτέρης Κιουτσουκαντωνιάδης, που προπόνησε το Αιγάλεω το 1965, αφού είχε αγωνιστεί στην ΑΕΚ. Στην κηδεία του Λεφτέρι, για να φανταστείτε στο γήπεδο της Φενέρ, είχε παραστεί στην ολονυκτία κι ο ίδιος ο Ερντογάν. Εκτός του Λευτέρη, προπονητής στους πιτσιρικάδες του Παναθηναϊκού ήταν και ο Νίκος Κόβης, μετά από πέντε χρόνια μπάλας στην πρώτη ομάδα. Ο Αλέκος Σοφιανίδης, επίσης, ήταν στις εθνικές ομάδες. Αυτοί όμως ήσαν Έλληνες της Τουρκίας.
Στο Millennium άρχισαν να έρχονται Τούρκοι ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες (Κουτλουάι στον Παναθηναϊκό, Αρσλάν στον Πανιώνιο) και οι Τούρκοι να παίρνουν Έλληνες. Πάντα, ωστόσο, υπήρχε ένας φόβος εκατέρωθεν για τις αντιδράσεις του κόσμου. Η Ξάνθη ήταν η πρώτη που υποδέχτηκε Τούρκους ποδοσφαιριστές και ο Πανθρακικός κατά δεύτερον. Λόγω του μουσουλμανικού στοιχείου. Σιγά – σιγά ξεπεράστηκαν οι όποιες συστολές και πλέον, μετά την συμφωνία των Αθηνών μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, άνοιξε ένα νέο παράθυρο και στον αθλητισμό. Άλλωστε και οι δυο προπονητές που ήρθαν στον Παναθηναϊκό, ο Αταμάν στο μπάσκετ και ο Τερίμ στο ποδόσφαιρο είναι προσωπικοί του φίλοι.
Απο το 2000 κι εντεύθεν, που άρχισαν να έρχονται Τούρκοι ποδοσφαιριστές, λίγοι άφησαν πίσω τους καλές αναμνήσεις. Οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να εγκλιματιστούν, σε αντίθεση με τους Έλληνες που πήγαν να παίξουν εκεί ή να προπονήσουν.
Οι Τούρκοι που έπαιξαν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι οι εξής:
Ερόλ Μπουλούτ: Ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2001 στον Πανιώνιο, έμεινε για δυο χρόνια κι επέστρεψε το 2007 για τον Ολυμπιακό, όπου κι έπαιξε για δυο σεζόν, πανηγυρίζοντας δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Έφυγε στην Ουκρανία και επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου, του ΟΦΗ και της Βέροιας. Σήμερα είναι κόουτς της Κάρντιφ κι έχει παίκτες του Σιώπη και Γούτα.
Ντενίζ Μπαϊκαρά: Επίσης ήρθε το 2001, με πρώτο σταθμό στην Ξάνθη κι είναι ο μακροβιότερος Τούρκος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα. Έπαιξε, ακόμα στον Πανσερραϊκό, στον Παναιτωλικό, Πανθρακικό, Τρίκαλα, Δόξας Δράμας, Νέστο Χρυσούπολης, Δόξα Θεολόγου, Θάσο.
Ορχάν Καϊνάκ: Τον Ιανουάριο του 2021 η Ξάνθη απέκτησε τον Τούρκο επιθετικό Ορχάν Καϊνάκ, ωστόσο δεν κατάφερε να μακροημερεύσει, καθώς έμεινε μόλις έξι μήνες και έπαιξε τρεις φορές έχοντας απολογισμό ένα γκολ. Έπαιξε στην Μπεσίκτας και την Τράμπζνσπορ, με την οποία κατέκτησε το νταμπλ το 2022 με συμπαίκτες τους Μπακασέτα και Σιώπη.
Ερχάν Κουράκ: Επίσης αφίχθη στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ξάνθης. Έπαιξε, ακόμα, στον Πανθρακικό, την ΠΑΕ Θράκη και τον ΟΦ Ιεράπετρας.
Φατίχ Ακιέλ: Έχοντας καλό βιογραφικό καθότι είχε παίξει σε Μαγιόρκα και Μπόχουμ ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2005. Καλός αμυντικός, αλλά κάπου υπήρξε πρόβλημα με τα οικονομικά και έφυγε έξι μήνες μετά.
Τουμέρ Μετίν: Εξαιρετικός μέσος και από τους πλέον αγαπητούς Τούρκους στην Ελλάδα, ήρθε το 2008 στην Λάρισα, προερχόμενος από δανεισμό της Φενέρ. Είχε φορέσει την φανέλα της Μπεσίκτας και της Γαλατά. Έμεινε στον κάμπο για τρία χρόνια. Μετά, αγωνίστηκε στον ΑΟ Καρδίτσας και την Κέρκυρα.
Οκάν Γιλμάζ: Η μεγαλύτερη μεταγραφή που έγινε ποτέ. Ήρθε το καλοκαίρι του 2008 στον Πανθρακικό, ενώ είχε αναδειχθεί δυο φορές πρώτος σκόρερ στην Τουρκία με την φανέλα της Μπούρσασπορ. Έπαιξε τρία ματς, μόλις, κι γύρισε πίσω.
Κόλιν Καζίμ – Ρίτσαρντς: Ο με αγγλικές ρίζες Τούρκος υπήκοος με συμμετοχές στην εθνική. Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 από τον Ολυμπιακό με εξάμηνο δανεισμό από τη Γαλατασαράι. Έπαιξε μόλις εννέα ματς και γύρισε στην Πόλη.
Εμρέ Μορ: Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως ο τουρκικής καταγωγής Δανός. Επαιξε στην Ντόρτμουντ και τη Θέλτα, ήρθε στον Ολυμπιακό το 2020 με εξάμηνο δανεισμό κι επέστρεψε πίσω. Θεαματική η πτωτική του πορεία.
Αχμέτ Ενγκίν: Ήρθε στον Βόλο, έπαιξε δέκα φορές κι έφυγε. Είχε αγωνιστεί στην Κασίμπασα και την Ντούισμπουργκ.
Εκτός των προαναφερομένων υπήρξαν κι άλλοι, όπως ο Εμρά Τσεμπεσί που έπαιξε στον Φωστήρα στη Β’ κατηγορία και ο Νταντίρ Τσιφτσί στον Μακεδονικό, ενώ ο Σουχεϊλ Τουντσιουρέκ έπαιξε σε Πανθρακικό, Δόξα Γρατινής και ΑΕ Γιάννενα σε Β’ και Γ’ Εθνική.