fbpx
Thursday, July 10, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Πετιμέζι, ένας δυναμίτης ενέργειας και γεύσης

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
February 7, 2022
in Food, Health
Πετιμέζι, ένας δυναμίτης ενέργειας και γεύσης
11
SHARES
1.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υγιεινό, φυσικό, με φρουτώδες άρωμα, και απαλή αλλά χαρακτηριστική γεύση, αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό για τον οργανισμό, αλλά και ένα πολυχρηστικό συστατικό στην κουζίνα.

Το πετιμέζι, ένα 100% φυσικό προϊόν, είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου των σταφυλιών. Θεωρείτε ένα ιδιαίτερο άρτυμα τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές συνταγές. Στις πρώτες χαρίζει καραμελωμένη, παχύρρευστη γλύκα, ενώ στις δεύτερες γλυκόξινη επίγευση και σκούρο χρώμα.

  • Η λέξη «πετιμέζι» προέρχεται από την τουρκική λέξη pekmez, ενώ κατά το Βυζάντιο ονομαζόταν «έψημα». Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, πρόκειται για το σταφύλι σε συμπυκνωμένη μορφή, αφού σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι περιέχεται σε μία κουταλιά πετιμέζι.
  • Στο Βυζάντιο χρησιμοποιούσαν το πετιμέζι για την παρασκευή γλυκισμάτων, όπως τα παστέλια, τα καρυδάτα, την κυδωνόπαστα, τα λαλάγγια (τηγανίτες), τα κολλύρια (λουκουμάδες). Στην Κρήτη ήταν το κύριο γλυκαντικό αντί της ζάχαρης. Στην Μικρά Ασία το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή γλυκών, όπως ο χαλβάς, τα κυδώνια, η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι.
  • Έχει αρκετές θερμίδες, αλλά και υψηλή διατροφική αξία, καθώς η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, και φώσφορο, είναι υψηλή. Σε συνδυασμό με την υψηλή ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει αποτελεί έναν δυναμίτη ενέργειας που τονώνει κάθε στιγμή της ημέρας, ενώ και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Ταιριάζει υπέροχα με το ψητό χοιρινό και το χοιρινό κατσαρόλας. Μία τέτοια σχετική πρόταση είναι να το χρησιμοποιήσετε ως γλάσο σε ένα κλασικό χοιρινό ρολό με δαμάσκηνα ή στο ασιατικής προέλευσης γλυκόξινο χοιρινό σε μπουκιές. Το ίδιο ισχύει και με το μοσχαράκι με κυδώνια, βερίκοκα και κόκκινο κρασί. Λίγη ποσότητα θα δώσει μεστή γεύση στο φαγητό αλλά και στην υφή. Επίσης, μπορεί να γίνει το δικό σας μυστικό συστατικό στην περίφημη σάλτσα Café de Paris για το φιλέτο.
  • Δοκιμάστε πλευρώτους ψητά με αραιωμένο πετιμέζι αντί για μπαλσάμικο και έχετε ένα πολύ δυνατό ορεκτικό, ένα «μεζέ» για τσίπουρο και ούζο. Προσθέστε λίγο πετιμέζι σε μια μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη και έχετε ένα έδεσμα με μια εξαιρετικά πολύπλοκη γευστική παλέτα.
  • Εννοείται ότι στα μουστοκούλουρα θα χρησιμοποιήσετε πετιμέζι για να γίνουν πιο αφράτα και με βαθειά αρωματική γλύκα, αντί για ζάχαρη, ενώ το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε και σε ένα κέικ σοκολάτας, χαρίζοντας του μια ιδιαίτερη, φυσική γεύση που θυμίζει άλλες εποχές. Τέλος, βάζοντας το αντί για ζάχαρη ή μελάσα στις μπάρες δημητριακών δημιουργείτε ένα υγιεινό και δυναμωτικό σνακ.
  • Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως σιρόπι για να περιχύσετε τηγανίτες, λουκουμάδες, κρέμες (ως προσθήκη στο κλασικό σιρόπι), ως ντρέσινγκ στις πράσινες σαλάτες, αλλά και ως συστατικό για τις μαρινάδες κρεάτων (ακόμη και του κερκυραϊκού σαβόρο!), όπως επίσης και για γλυκαντικό στα ροφήματα.
Tags: ΓαστρονομίαΦρούταΔιατροφήΓλυκά
Previous Post

3 ψυχολογικά tips για να κάνεις κάποιον να σε πεθυμήσει  

Next Post

Τα Φτηνά Τσιγάρα ανάβουν ξανά

Next Post
Τα Φτηνά Τσιγάρα ανάβουν ξανά

Τα Φτηνά Τσιγάρα ανάβουν ξανά

Η σιωπή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ

Η σιωπή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Τα τελευταία οχυρά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  

Τα τελευταία οχυρά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
October 22, 2024
0

Ένας συγγραφέας και ένας φωτογράφος ανακάλυψαν στα πιο δυσπρόσιτα σημεία των Γαλλικών Άλπεων την ξεχασμένη ιστορία των -σχεδόν- ανέπαφων οχυρωματικών...

Έργα του φωτός

Έργα του φωτός

by Zeitgeist Team
April 4, 2025
0

Η γκαλερί ALMA στην Σκουφά 24Α παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη και του Ιάσονα Καραΐνδρου, «Ραντεβού στην Αθήνα» από...

Χρονικό ορόσημο

Χρονικό ορόσημο

by Zeitgeist Team
February 1, 2023
0

Το νέο Brabus x Panerai Submersible S Verde Militare Edition, είναι ένα συλλεκτικό ρολόι που δημιουργήθηκε σε συνεργασία μεταξύ της...

Ο εραστής των κλασικών αυτοκινήτων

Ο εραστής των κλασικών αυτοκινήτων

by Παντελής Περιβολάρης
April 16, 2024
0

Μέσα από την οπτική γωνία και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του φωτογράφου Damian Szmurlo τα vintage αυτοκίνητα μοιάζουν πιο όμορφα και...

H Ειρήνη Παπά για τη Χούντα, τον καπιταλισμό και τη φιλοσοφία

H Ειρήνη Παπά για τη Χούντα, τον καπιταλισμό και τη φιλοσοφία

by Zeitgeist Team
September 14, 2022
0

Η σπουδαία ηθοποιός ήταν πάντοτε ανήσυχη και ανατρεπτική και με αξίες που δεν εγκατέλειψε ποτέ στη ζωή της. Διαβάστε μια...

Είδαμε τον «Πίθηκο Ξουθ» να εισβάλλει στον πλανήτη των ανθρώπων   

Είδαμε τον «Πίθηκο Ξουθ» να εισβάλλει στον πλανήτη των ανθρώπων   

by Zeitgeist Team
February 22, 2022
0

Ένα διαχρονικό, παράδοξο και πρωτότυπο έργο για την ανθρώπινη φύση, την ελληνική ταυτότητα, τον κοινωνικό δαρβινισμό και τον Δημήτρη Κουρούμπαλη...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

July 8, 2025
Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

July 7, 2025
Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

July 3, 2025
Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

July 3, 2025
Η νέα και η παλιά Τούμπα

Η νέα και η παλιά Τούμπα

July 2, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp