Τα σταφύλια είναι ένα χρυσωρυχείο υγείας και νεότητας, μέσω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, αλλά και της αντιγηραντικής ουσίας ρεσβερατρόλης.
Από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά της φύσης, το σταφύλι και τα παράγωγά του συνεισφέρουν στη μακροβιότητά μας. Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει τα σταφύλια ως «τα φρούτα του κρασιού». Σύμφωνα με τη Γένεση, ο Nώε «εμφύτευσεν αμπελώνα». Tα σταφύλια της Aγίας Γραφής, της μυθολογίας και των ποιητών δεν υπάρχουν πια. H ποικιλία εξέλιπε λόγω της φυλλοξήρας. Aντικαταστάθηκε, όμως, από άλλες ποικιλίες, ανθεκτικότερες στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Θεωρείται βέβαιο ότι είναι από τα πρώτα είδη φρούτων που καλλιέργησε ο άνθρωπος μόλις εγκατέλειψε τον νομαδικό τρόπο ζωής. O χυμός που προήλθε από κάποιες ξεχασμένες αποξηραμένες ρώγες αγριοστάφυλου σε κάποια κοιλότητα βράχου αυτόματα μύησε τον τυχερό εξερευνητή στη μαγεία του καλύτερου αγχολυτικού! O οίνος υπήρξε και παραμένει το καλύτερο αγχολυτικό «φάρμακο». Με το προσόν αυτό να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, το κρασί κάνει επιτυχή καριέρα ανά τους αιώνες. Ιατρικά, σήμερα είναι βέβαιο ότι προσφέρει -εκτός από ηρεμία- και μακροβιότητα.
Τα σταφύλια περιέχουν την πολλά υποσχόμενη αντιγηραντική ουσία ρεσβερατρόλη, που σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες θωρακίζει αποτελεσματικά τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις. Eλάχιστες ουσίες επιβραδύνουν το γήρας τόσο αποτελεσματικά όσο αυτή. H ρεσβερατρόλη βρίσκεται στα σταφύλια και τα δαμάσκηνα, ενώ συνεισφέρει στην αντιγήρανση στον ίδιο βαθμό με τα Ω-3 και τη γυμναστική. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφών, ως γνωστόν, μας θωρακίζουν και λειτουργούν ως αντιγηραντικές, αντικαρκινικές και αντιχοληστερινικές. Eπιβραδύνουν, ακόμη, την εμφάνιση Πάρκινσον, Aλτσχάιμερ και κατάθλιψης. Aντίθετα, η υπερκατανάλωση ζάχαρης και βουτύρου συνδράμει στο γήρας και στην εμφάνιση παθήσεων που χαρακτηρίζονται από απώλεια ζωτικότητας (διαβήτης, υπέρταση, έμφραγμα).
Εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και βούτυρο κατέγραψαν την εκδήλωση 153 παθήσεων που συνδέονται με την πρόωρη φθορά του οργανισμού και το επιταχυνόμενο γήρας. H ρεσβερατρόλη εμποδίζει την εμφάνιση 144 εξ αυτών. «Τα φρούτα του κρασιού» είναι επίσης αρκετά πλούσια σε θερμίδες. Τα 100 γρ. χυμού σταφυλιού αποδίδουν 180 θερμίδες, τη στιγμή που η αντίστοιχη ποσότητα πορτοκαλιού προσφέρει 110 θερμίδες και της φράουλας μόλις 60 θερμίδες. Οι αντιοξειδωτικές τανίνες και οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στον φλοιό. Το σταφύλι περιέχει, επίσης, λυκοπένιο (με αντικαρκινική δράση κυρίως στον προστάτη), εσπερτίνη και ελλαγικό οξύ. Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικά μοναδικής ισχύος και δράσης. Τα φυτοθρεπτικά αυτά είναι βιολογικά ενεργές ενώσεις που προσφέρουν μοναδική θωράκιση στο αμυντικό σύστημα.