Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τη διάθεση, βελτιώνουν τη μνήμη, δυναμώνουν τον εγκέφαλο. Δεν το λέμε εμείς, αλλά η πιο διάσημη διατροφική ψυχίατρος των ΗΠΑ. Ενημερωθείτε!
Σίγουρα έχετε ακούσει για τις «τροφές για τον εγκέφαλο» ή τις «υπερτροφές». Η συζήτηση για αυτές έχει ανάψει σε όλα τα social media όπου πολλοί influencers της ευεξίας κοντράρονται για την επικράτηση της δικής τους άποψης. Οι απόψεις διαφέρουν, όμως ευτυχώς υπάρχουν σοβαροί επιστήμονες, που πράγματι γνωρίζουν ποιες τροφές είναι καλές για τον εγκέφαλο, το πνεύμα και την ψυχή.
Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και Διευθύντρια Διατροφικής Ψυχιατρικής και Τρόπου Ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), Dr Uma Naidoo έχει μερικές απλές προτάσεις για τρόφιμα που ενισχύουν τη διάθεσή και προστατεύουν τις γνωστικές λειτουργίες.
Η ειδικότητα της Dr Naidoo είναι η διατροφική ψυχιατρική, ένας τομέας που συνδέει το φαγητό και τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ακόρεστων λιπαρών και χαμηλών ποσοτήτων κόκκινου κρέατος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ (Alzheimer). Γενικά, τα αντιοξειδωτικά και τα τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αποδεικνύονται ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου.
Τι πρέπει λοιπόν να τρώμε; Η Dr Naidoo μοιράστηκε τις κορυφαίες επιλογές της για τη μνήμη, την οξεία σκέψη και τη συνολική ευεξία του εγκεφάλου. Πρώτα τα καλά νέα: η μαύρη σοκολάτα έχει οφέλη στον εγκέφαλο. Επιλέξτε μια έξτρα σκούρα εκδοχή με πάνω από 70% κακάο. Γιατί να το κάνετε; Διότι τα αντιοξειδωτικά και οι φλαβανόλες του κακάο προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ οι φυτικές ίνες μειώνουν τις φλεγμονές. Ωστόσο, όπως με όλα τα καλά πράγματα, χρειάζεται μέτρο. Μικρή ποσότητα ποιοτικής σοκολάτας είναι αρκετή.
Πιθανότατα γνωρίζετε ότι τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά, αλλά έχουν επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αυτά είναι χρήσιμα για τη μνήμη και η κατανάλωση ποικιλίας πολύχρωμων μούρων μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους και να βοηθήσει στην αποτροπή νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια. Ένα άλλο σημαντικό τρόφιμο είναι ο κουρκουμάς, ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στη σκόνη κάρυ. Περιέχει την αντιφλεγμονώδη κουρκουμίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της γνωστικής λειτουργίας κατά τη γήρανση. Η Dr Naidoo συνιστά τον συνδυασμό κουρκουμά με μαύρο πιπέρι καθώς βοηθά στην ενεργοποίηση της κουρκουμίνης για καλύτερη απορρόφησή της.
Θαυματουργά είναι τα χόρτα και οι γιατροί τα συνιστούν πάντα. Η ρόκα, το λάχανο, το σπανάκι και το σέσκουλο περιέχουν φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β ζωτικής σημασίας για τους νευροδιαβιβαστές μας. «Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και με τη γνωστική γήρανση», επισημαίνει ηDr Naidoo. Σημαντικά τρόφιμα για την προστασία του εγκεφάλου είναι αυτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ιαπωνικό καρύκευμα miso, το ποτό kombucha και το αγαπημένο μας γιαούρτι. Αυτά προστατεύουν την υγεία του εντέρου και η επιστήμη έχει δείξει ότι η υγεία του εντέρου συνδέεται στενά με την ευεξία του ίδιου του εγκεφάλου.
Γενικώς, το να κάνετε συνειδητές και ενημερωμένες επιλογές σχετικά με την καθημερινή σας διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και τη μνήμη σας φρέσκια. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των τροφίμων και του εγκεφάλου, μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο της Dr. Naidoo, This Is Your Brain on Food.
Διαβάστε επίσης
5 tips για καλύτερη μνήμη και γερό μυαλό