Όλα εκείνα που καθόρισαν την πορεία ενός αθλητή που χρειάστηκε να υπερβεί πολλά εμπόδια πριν βάλει τον πήχη του επί κοντώ κοντά στα 6 μέτρα.
Τέλη δεκαετίας του ’80 ένας ιερέας άφησε την Ελλάδα, μετακόμισε στην Ουγκάντα για να διδάξει τον λόγο του Ιησού. Ήταν ο πατέρας Εμμανουήλ. Εμμανουήλ Καραλής. Παππούς του Εμμανουήλ, 4ου Ολυμπιονίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με άλμα στα 4μ.80 και «ασημένιου» στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό της Ρώμης με άλμα στα 5,87. Κατέρριψε, μάλιστα, δυο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ, τη δεύτερη στο Βόλο με άλμα 5μ.83.
Ο πατέρας Εμμανουήλ επαναπατρίστηκε και στους στίβους, η Σάρα γνωρίστηκε με τον Χάρη Καραλή, γιο του πατέρα Εμμανουήλ. Η Σάρα αθλήτρια η ίδια έκανε μήκος, με άλμα ρεκόρ της στα 5μ.80, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός σταμάτησε την καριέρα της.
Ο Χάρης Καραλής ήταν δεκαθλητής και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ για πολλά χρόνια. Έπαιζε και τερματοφύλακας και επικοντιστής. Σπούδαζε στη Γυμναστική Ακαδημία, εκεί κι η Σάρα. Αποφάσισαν να φύγουν στην Αμερική. Έφυγαν, ξαναγύρισαν και τότε, προέκυψαν τα δυο τους παιδιά. Ο Εμμανουήλ (γεννήθηκε το 1999) και η Αγγελική. Δυο παιδάκια με μαύρο χρώμα, σαν του Πελέ, του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Μόργκαν Φρίμαν, του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του Τζορτζ Φλόιντ. Στο δημοτικό «δεν μπορούσαν ν’ αναπνεύσουν» (αν σας θυμίζει κάτι) από τα συμπεριφορά των άλλων παιδιών. Η Σάρα διαμαρτυρήθηκε στη διευθύντρια κι ευτυχώς, εξέλιπε σιγά – σιγά αυτή η συμπεριφορά των άλλων παιδιών.
Και ο Εμμανουήλ, όπως γουστάρει να τον φωνάζουν κι όχι Μανώλη, άρχισε τον αθλητισμό. Πρώτα, τάε κβο ντο, μετά, κολύμπι, μπάσκετ, καθότι είναι κοντά στο 1μ.89 και τερματοφύλακας. Από το ποδόσφαιρο, τον έδιωξαν, «δεν μπορούσα να μένω άπραγος κάτω από τα δοκάρια και έκανα συνέχεια τούμπες». Κι όταν ανακάλυψε το επί κοντώ, είπε «εδώ είμαστε».
Ήταν, πλέον, 15 ετών κι ενώ νόμιζε ότι άφησε πίσω του τον ρατσισμό, τον βρήκε μπροστά του, από τον προπονητή του αυτή την φορά! Τον Δημήτρη Κυτέα. Έγινε καταγγελία από τον ίδιο τον Καραλή στην ομοσπονδία στίβου, τον ΣΕΓΑΣ, ο Κυτέας τιμωρήθηκε μ’ έναν χρόνο αφαίρεσης της φιλάθλου ιδιότητας με… αναστολή. Κι ο Εμμανουήλ έτρεχε στους ψυχολόγους και τους ψυχίατρους για να το ξεπεράσει. Τι διδάχτηκε από όλη αυτή την ιστορία; Ότι το χαμόγελο είναι ένα μοναδικό ράπισμα σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Έγινε ένα πρόσχαρο παιδί, χαμογελαστό, που λες ότι δεν κρύβει καμία κακία μέσα του. Στα 12 είχε πάει στην Ουγκάντα, για να δει πως ζούνε οι μαύροι. «Είναι μια χαρά άνθρωποι, κακώς νομίζουμε ότι πεθαίνουν στους δρόμους από την πείνα, ζουν μια φυσιολογική ζωή». Και μετά, άρχισαν οι διακρίσεις. Σάρωνε τα πάντα όπου αγωνιζόταν και το 2015 στο παγκόσμιο Νέων στην Κολομβία, νόμιζε ότι θα ξεριζωθεί η καρδιά του να πετάξει.
Τι είχε γίνει; Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο κι έσπευσε να του το κρεμάσει στο στήθος ο πολυθρύλητος Ουκρανός άλτης του επί κοντώ και για πολλά χρόνια παγκόσμιο ρέκορντμαν Σεργκέι Μπούμκα, αυτόν που είχε στο προσκέφαλό του ο Εμμανουήλ και κοιμόντουσαν μαζί! Ο Εμμανουήλ έγινε 21 ετών και καθώς είναι κι ωραίο παιδί και το αντίθετο φύλο έπεφτε πάω σαν τις μέλισσες, αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί, role model. Λάνσαρε την δική του σειρά ρούχων, τα FMF (FlyManoloFly). Κι όσο για τον ελεύθερο χρόνο του; Διαβάζει φιλοσοφία, γιατί θεωρεί ότι το επί κοντώ είναι ένα «φιλοσοφικό άθλημα» και παίζει κιθάρα…