Στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, όπου όλοι ζούμε, η βιομηχανία της φωτογραφίας έχει υποστεί ριζικές αλλαγές. Διαβάστε τις πιο βασικές από αυτές…
Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ιδεών έχουν αλλάξει εντελώς τις προτιμήσεις τόσο του κοινού όσο και των επαγγελματιών φωτογράφων, έστω κι αν η κάθε πλευρά βλέπει από διαφορετική σκοπιά τις όποιες αλλαγές προκύπτουν. Το αποτέλεσμα είναι όμως ίδιο, καθώς στην πραγματικότητα η φωτογραφία ως τέχνη εξελίσσεται με μοντέρνους και ίσως κάποιες φορές ακατανόητα ταχύτατους ρυθμούς, που βάζουν τα θεμέλια για ένα νέο μέλλον της βιομηχανίας.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η φωτογραφία, ως τέχνη, δείχνει να μην έχει ταβάνι στη μεταμόρφωσή της. Χωρίς ανώτατο όριο, όλα επιτρέπονται αρκεί το μάτι του φωτογράφου και το υποκείμενο ή το αντικείμενο του φακού να βρίσκονται στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή. Κάπως έτσι η φωτογραφία θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το πόκερ, μία άλλη βιομηχανία που είδε την ύπαρξή της να μπαίνει σε διαφορετικά μονοπάτια χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας.
Το πόκερ έχει ιστορία σχεδόν 200 ετών, αφού περίπου το 1825 έκανε την εμφάνισή του στα ποταμόπλοια του Μισισιπή, ως η νέα ψυχαγωγία της Άγριας Δύσης, αποτέλεσμα του συνδυασμού κανόνων δύο άλλων παιχνιδιών που προέρχονταν από την Ευρώπη. Η γαλλική πόκα και το γερμανικό πόχεν έκαναν το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσω των ναυτικών και των εμπόρων που διέσχιζαν τον ωκεανό, με συνέπεια οι παρόμοιοι κανόνες να συμπτυχθούν για να δημιουργηθεί το πόκερ. Το νέο παιχνίδι κέρδισε τις καρδιές των Αμερικανών, αλλά ήταν στις αρχές του 1900 όταν μπήκε στα λαμπερά κτίρια του Λας Βέγκας όπου κέρδισε την πρωτοκαθεδρία από όλα τα παραδοσιακά παιχνίδια του καζίνο.
Η συνέχεια, όμως, ανήκε στην τεχνολογία, αφού χάρη στην εμφάνιση της τηλεόρασης το πόκερ μπήκε σε κάθε σπίτι, όταν όλα τα μεγάλα τουρνουά του μεταδίδονταν από το νέο μέσο που κατέκλυσε τον κόσμο. Στις αρχές της νέας χιλιετίας, το παιχνίδι απέκτησε τη ψηφιακή του μορφή, όταν η βιομηχανία κατάλαβε ότι το μέλλον βρίσκεται στον online κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, οι εξειδικευμένες πλατφόρμες προσέφεραν ξεχωριστές λειτουργίες όπως το PokerStars Power Path και έδωσαν σε όλους τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στα κορυφαία τουρνουά του κόσμου. Ταυτόχρονα, το πόκερ έγινε προσβάσιμο σε όλους, χωρίς φυσική παρουσία, ανά πάσα ώρα και στιγμή, για όποιον θέλει να δοκιμάσει τις ικανότητές του.
Κάπως έτσι, πορεύεται και η βιομηχανία της φωτογραφίας, ίσως μάλιστα με ακόμη πιο ταχείς ρυθμούς, με το θέμα της απεικόνισης να είναι πάντοτε στο επίκεντρο. Στην ανάπτυξή της όμως έχουν συμβάλει πολλοί παράγοντες, από την εξέλιξη των φακών έως την τεχνητή νοημοσύνη και από τις online πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα νέα είδη φωτογραφίας.
Με τα κινητά τηλέφωνα να έχουν αναβαθμίσει σε εξαιρετικό επίπεδο όλες τις λειτουργίες τους, δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το ίδιο συνέβη και με τις κάμερές τους. Οι φακοί των τηλεφώνων μας συναγωνίζονται σε εντυπωσιακό βαθμό τις παραδοσιακές φωτογραφικές μηχανές, με εξελιγμένους φακούς και δυνατότητα λήψης υψηλής ανάλυσης. Βέβαια, σε αυτή την εξέλιξη, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δημοτικότητα των κοινωνικών δικτύων, που όλο και αυξάνεται.
Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οι φωτογράφοι απέκτησαν τη δυνατότητα να αναδείξουν τη δουλειά τους και να κερδίζουν όλο και περισσότερους φίλους της τέχνης τους. Ταυτόχρονα, ο κάθε χρήστης, με ένα απλό κλικ στο κινητό του και με αρκετές δωρεάν εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων, που μέχρι πριν ήταν διαθέσιμες μόνο για επαγγελματίες (μόνο μέσα από ακριβά προγράμματα υπολογιστή), μετατράπηκε σε έναν εν δυνάμει «φωτογράφο». Πόσες φορές έχουμε θαυμάσει τις ικανότητες κάποιου «φίλου» μας στα social media, ο οποίος δεν έχει καμία επαγγελματική σχέση με τη φωτογραφία;
Όλα τα παραπάνω δεδομένα δημιούργησαν έναν εποικοδομητικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρίες, με αποτέλεσμα καθημερινά να βελτιώνονται οι φωτογραφικές δυνατότητες. Η τεχνολογική επανάσταση, όμως, σε σχέση με τη φωτογραφία δεν σταματάει στα κινητά μας τηλέφωνα. Η τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, έχει εισχωρήσει για τα καλά στην τέχνη της φωτογραφίας και στην καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας όχι μόνο στη βελτίωση των φωτογραφιών, αλλά ακόμα και στη δημιουργία τους. Κάπως έτσι, «άνοιξε» και η τεράστια κουβέντα για την ηθική πλευρά της δημιουργίας εικόνων με AI, που είχε ως συνέπεια αμφισβητήσεις και διαφωνίες ακόμα και σε μεγάλους διαγωνισμούς φωτογραφίας.
Τέλος, μην ξεχνάμε τη σημαντική είσοδο της φωτογράφισης με drone! Με λήψεις που κόβουν την ανάσα και βίντεο που μπορούμε να κοιτάμε για ώρες, η τεχνολογία των drone τράβηξε πολλά βλέμματα και κέντρισε το ενδιαφέρον φωτογράφων και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που υπάρχουν πλέον και ειδικά βραβεία σε αυτή την κατηγορία. Το μόνο που μένει είναι να δούμε τις επόμενες ανακαλύψεις που μας επιφυλάσσει η τεχνολογία για την αγαπημένη μας τέχνη.