Το έργο ζωής του φωτογράφου Olivier Föllmi είναι ένα αφιέρωμα στο απαράμιλλο τοπίο, στους ανθρώπους και στην πνευματικότητα της περιοχής των Ιμαλαΐων.
Η πρώτη φορά που βρέθηκε εκεί ήταν τη δεκαετία του ’80. Από τότε ακολούθησαν αναρίθμητα ταξίδια, στα οποία ο βραβευμένος φωτογράφος είχε την ευκαιρία να γοητευθεί από τη θιβετιανή κουλτούρα, τους ανθρώπους και την αρμονική συνύπαρξή τους με τη φύση. Α, και φυσικά να γίνει ο επίσημος φωτογράφος του Δαλάι Λάμα. Κάποια από τα ταξίδια του μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου: εργάστηκε ως οδηγός βουνού για τους τουρίστες, μόνασε σε βουδιστικό ναό και μαθήτευσε δίπλα σε πεφωτισμένους. Τα Ιμαλάια έγιναν το πεπρωμένο του και αυτός ένας από τους πιο ευαίσθητους παρατηρητές της ζωής στο Θιβέτ.
Με ρίζες από τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία, ο 62χρονος σήμερα Föllmi έχει ταξιδέψει σε κάθε ήπειρο της Γης για το Life, το Paris Match, το Géo, το National Geographic και έχει εκδώσει 36 ταξιδιωτικά βιβλία που έχουν πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Το πιο αγαπημένο του όμως είναι το πολυτελές λεύκωμα «My Himalaya: 40 Years among Buddhists» (εκδ. Teneues) από όπου και οι φωτογραφίες.
Ο ίδιος περιγράφει με συγκίνηση τη σχέση του με το Θιβέτ ως εξής: «Υπάρχει ένα θιβετιανό ρητό που λέει: ‘’Τι θα ήταν το φως χωρίς τους ανθρώπους που το αντιλαμβάνονται;’’ και είναι αλήθεια ότι μέσα από την επαφή μου εκεί μετατράπηκα από έναν άνθρωπο που ήθελε να κατακτήσει, σε έναν άνθρωπο που ήθελε να δημιουργήσει σχέσεις. Μου αρέσει να είμαι σε στενή επαφή με τους ανθρώπους από τα Ιμαλάια, ακόμα κι αν αυτό γίνεται με τους πιο απλούς όρους. Μιλάμε για την υγεία των αλόγων, το γρασίδι που αναπτύσσεται καλά φέτος, το χιόνι που έπεσε τον περασμένο χειμώνα, το ύψος των χειμάρρων. Υπάρχει, όμως, μεγάλο βάθος πίσω από αυτά τα φαινομενικά απλά πράγματα. Αυτό προσπαθώ να βγάλω στις φωτογραφίες μου».